2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Extra

Sportkombi Mustang-bőrben

A Mondeo sosem tartozott az unalmas családi kombik közé, de azért a Ford még csavart egyet a dolgon: az ST-Line kivitel kifejezetten agresszív, sportos külsőt és belső hozott a tavaly már 25 éves modell történelmébe. Persze ettől még alkalmas családi járgánynak, csak így többen fordulnak meg utána. Főként mert megy is, mint a meszes.

Mustang-orra van, de nem Mustang – mi az? Akármi is lehetne, de most a Ford Mondeo ST-Line kivitelre gondoltunk, ami – lássuk be – igencsak távol került attól a Mondeótól, amely 1992-ben mutatkozott be. Bár a negyedszázaddal ezelőtti kezdet óta a Ford igyekezett egyre sportosabbá tenni felső középkategóriás modelljét, az ST-Line kivitel pedig egy „vissza kettő, padlógázt” jelent a Mondeo-tervezés történetében.


Vissza kettő, mert kétségtelen, hogy a legendás Ford Mustang ihlette a Mondeo ST-Line elejét, ami vélhetően azonnal el is adja a kocsit az autózás hőskora iránt nosztalgiázóknak. És akik „elhiszik” a kocsi elejét, azok a hátsóját, a belsejét és a menetteljesítményét illetően sem fognak csalatkozni.

Az ST-Line belső tere ugyanis színtiszta elegancia, letisztult, nem hivalkodó bőrbetétek, makulátlan fekete műanyagok, vakítóan csillogó króm és gonoszan hideg, mégis szemet gyönyörködtető grafit-matt díszítések veszik körbe a funkcionalitásukban tökéletes műszereket, tökéletes oldaltartást biztosító üléseket és finoman kézbe illeszkedő kormánykereket.


Ne felejtsük el, hogy most kombiról beszélünk, vagyis a dizájnámulat mellett teret is bőven kínál a kocsi, mert dinamizmus ide vagy oda, a végébe csak odapakoltak egy akár 1600 literesig bővíthető csomagteret.

És hát szíve is van ennek a szépségnek. A Lokál tesztjében szereplő 2,0 Duratorque TDCI motor nem kevesebb mint 210 lóerős teljesítményre képes, ami brutális, 450 newtonméteres forgatónyomatékkal párosul, amitől az egyébként nem könnyű testű (1619 kilós) modell úgy repül előre, mintha farba lőtték volna. Ráadásul mindehhez hatsebességes Powershift automata sebességváltó társul, amely sportfokozatban olyan érzékeny a gázadásra, hogy az ember egy idő után a Forma–1-ből ismert nyakmerevítős sisakra vágyik.

Műszaki adatok:

Ford Mondeo ST-Line 2,0 Duratorque TDCI

Teljesítmény: 210 LE

Maximális forgatónyomaték: 450 Nm

Gyorsulás (0–100 km/h-ra): 8,1 mp

Végsebesség: 218 km/h

Fogyasztás (városban, országúton, vegyes): 5,8, 4,5, 4,8 l

Címkék

Kapcsolódó Cikkek