2019. március 27., szerda
Hajnalka

Életmód

Tamás lett a magyarországi sajtkirály

Első sajtját még egy egri panellakás konyhájában készítette 15 évvel ezelőtt, ma pedig már olyan vevői vannak, mint a Gresham szálló étterme vagy a Michelin-csillagos Costes. Sándor Tamás munkáját nemcsak a vevői, hanem a szakma is elismeri, ugyanis tíz év után 2017-ben is megkapta az Év Sajttermelője díjat.

Nemcsak hazánkban, hanem immár messze földön ismertek és keresettek Sándor Tamás sajtjai. A mester azonban gyerekkorában még nem igazán erről álmodozott. A Lokálnak azt is elárulta, hogy már hatévesen sütött-főzött.


– Hajóskapitány akartam lenni, ám később már hajószakács – mondta lapunknak a sajtmester, aki fiatal korában teniszezett, síelt és futballozott is. Utóbbi sportágban egészen a megyei válogatottságig vitte. Korán kiderült azonban, hogy az ő útja az élelmiszerek világa.

– Üknagymamám főzőnő volt, én pedig már 6-7 évesen burgonyapürét készítettem és sajtos pogácsát sütöttem. Máig emlékszem, hogy ezek voltak az első „remekműveim” – mosolyodik el Tamás, akinek ezt követően egyenes útja vezetett a Vendéglátóipari Szakközépiskolába, ahol szakácsnak tanult. Az első sajtját otthon, egy egri panelban készítette 31 éves korában, amikor konyhafőnökként dolgozott egy hotelben.


– Borsodnádasdon nőttem fel. Ez egy gyártelep volt a hegyek között. Emlékszem, mindig lejártunk a faluba tejért és túróért. A Bükk-hegység, a sajtok, a gasztronómia talán tudat alatt is hatással volt rám már ekkor is. Nagyon érdekes, hogy amikor Svájcban éltem, egyszer ugyanolyan helyet láttam ott, mint gyermekkoromban – magyarázza Tamás, aki bár családjával Egerben él, Mónosbélben hozta létre manufaktúráját.

Mónosbél látványa lélegzetelállító

Jelenleg 15 saját kecskét tartanak, Bükkszentkereszten és Répáshután pedig bértartásban 12 magyar tarka és kárpátaljai borzderes tehenet. Utóbbi fajta jól bírja a hideget, a kinti tartást, tejének zsírtartalma pedig eléri az 5-6 százalékot.

A nagyjából 10 fős csapatával dolgozó Sándor Tamás havonta mintegy 800 kilogramm sajtot készít, télen pedig ennek a felét.

Ilyen polcokon érlelik a sajtot

– A szakma fortélyait Kiss Ferenctől tanultam, akárcsak a vörösborseprős kecskesajtom technológiáját. Emellett elvégeztem egy tejfeldolgozási iskolát, sőt Ausztriában és Svájcban is tanultam sajtkészítést – meséli Sándor Tamás, aki kis csapatával egyebek mellett gomolyát, krémsajtokat, félkemény és lágy sajtokat, nyáron pedig kemény sajtokat is készít. Kérdésünkre, hogy melyik a legdrágább terméke, kapásból a félkemény szarvasgombás sajtot említi, melynek kilónkénti ára közel hétezer forint.

Tamás azt is elárulta lapunknak, hogy mire a legbüszkébb.

– Annak idején, amikor fiatalok voltunk, semmit nem tettünk mi, fiatalok, hogy ne ürüljön ki Borsodnádasd és környéke. A rendszerváltás után nem volt itt megélhetés, így sokan elköltöztek Budapestre és más vidékekre. Engem is elszakított a tájtól az élet, de tudtam, hogy egyszer visszajövök. Visszajöttem és megcsináltam a sajtüzemem. Ez pedig mindennél többet jelent számomra – érzékenyült el egy pillanatra Tamás.

Kapcsolódó Cikkek