2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

Trump feltétlenül beszélni akar telefonon Kim Dzsong Unnal

Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy “feltétlenül” beszélni akar telefonon Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, és reményét fejezte ki, hogy kedvezően alakulnak a két Korea között tárgyalások.

Észak-Korea pénteken egyezett bele, hogy hivatalos tárgyalásokat tart a jövő héten Dél-Koreával – két év óta első ízben -, néhány órával az után, hogy Washington és Szöul megállapodott: elmarad az Egyesült Államok és Dél-Korea szokásos évi közös hadgyakorlata, amely idén a februári phjongcshangi téli olimpia idejére esett volna.


A Camp David-i elnöki rezidencián újságírók kérdésére válaszolva Trump helyi idő szerint szombaton kijelentette: tárgyalni akar Kim Dzsong Unnal, de nem előfeltételek nélkül. “Mindenképpen meg kellene tennem. Ezzel egyáltalán nincs gondom” – mondta az elnök.

Donald Trump és Kim Dzsong Un többször is sértegette egymást, amióta az amerikai elnök hivatalba lépett. Trump “rakétás emberkeként” emlegette a phenjani diktátort az észak-koreai kísérleti atomrobbantások és ballisztikusrakéta-kísérletek miatt. Az észak-koreai vezetőnek a héten tett kijelentésére, amely szerint atomgomb van az íróasztalán, kijelentette, hogy az övé nagyobb.


A két Korea közötti tárgyalások várhatóan a februári téli olimpiáról és a két ország közötti kapcsolatokról szólnak majd.

Észak-Korea vasárnap bejelentette annak az öt vezetőnek a nevét, akik Phenjant képviselik a tárgyalásokon, miután Szöul szombaton közzétette az őt képviselők névsorát – közölte a dél-koreai újraegyesítési minisztérium.

Az észak-koreai küldöttség élén Li Szon Gvon, a két Korea közötti ügyekért felelős phenjani hivatal vezetője áll majd.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump és Putyin barátkoztak

  Trump és Putyin barátkoztak

  Vlagyimir Putyin és Donald Trump megtartotta első hivatalos beszélgetését, július 16-án Helsinkiben. A találkozó mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok hackertámadással vádolt meg tizenkét orosz hírszerző ügynököt.

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.

 • Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Az elmúlt három napban a görög rendőrség 48 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeri Szantorini, Míkonosz, illetve Rodosz szigetek repülőterein, akik hamis útlevelekkel próbáltak felszállni Németországba, Dániába, Olaszországba, és más közép-európai országokba tartó légijáratokra – közölték a görög hatóságok kedden.