EUR: 324,92 Ft
CHF: 282,21 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Aktuális

Ugyanolyan sikeres lombikbébi-kezeléskor a lefagyasztott embrió, mint a friss

Szinte ugyanolyan vagy még nagyobb sikerrel esnek teherbe azok a nők, akiknél lombikbébi-kezeléskor lefagyasztott embriót alkalmaznak, mint azok, akiknél frissen leszívott petesejteket – derítették ki tanulmányukban vietnami és ausztrál kutatók.

“A fagyasztottembrió-technika egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a meddőségi klinikákon világszerte, ezért fontos a kutatásunk a meddőségi szakemberek és kutatók valamint a gyermekre vágyó párok körében” – mondta Lan Vung, a Ho Si Min-városi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.


A vietnami kutató az ausztráliai Adelaide-i Egyetem szakembereivel együttműködve készült tanulmányában 800 olyan meddő nő esetét vizsgálta, akik nem policisztás petefészek betegségben (PCOS) szenvedtek. A több szervet is érintő, összetett női hormonális betegség meddőséget okozhat.

A tanulmányba bevont nők valamennyien egy ciklusos lombikbébi-kezelésben vettek részt vagy frissen leszívott petesejt megtermékenyítése nyomán történt embrióbeültetéssel, vagy lefagyasztott embriók felhasználásával a megtermékenyítést elősegítő szerek használata nélkül. Utóbbi esetben a nők 36 százaléka esett teherbe már az első próbálkozás után, míg a friss embriók alkalmazása esetében a nők 35 százaléka.


Az élve szülések aránya is hasonló volt, a lefagyasztott embriók esetében 34 százalék, a másik csoportnál 32 százalék.

“A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a policisztás petefészek betegség miatt meddő nők esetében jóval nagyobb arányú az élve szülés, ha lombikbébi-kezeléskor lefagyasztott embriót használnak” – hangoztatta Ben Mol ausztrál professzor.

“Ez az új kutatás megmutatta, hogy a nem PCOS betegség miatt meddővé váltaknál is ugyanolyan arányban sikeres az élve szülés lefagyasztott embrió esetén, ami nagyon fontos hír a meddő nők számára világszerte” – tette hozzá.

Kutatásunk fontos megállapítása, hogy a lombikbébi-kezeléshez történő embriófagyasztás nem károsítja a párok esélyét a gyermekszületésre. A friss embrióval történő első próbálkozás után, a maradék embriókat le lehet fagyasztani és egyenként be lehet ültetni a méhbe, ami biztonságos és hatékony – magyarázta a professzor.

A kutatók hozzátették, hogy eredményeik a Cryotech néven ismert fagyasztásos módszerre vonatkoznak, nem az összesre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megijedtek az állatok, a ballonosnak fizetnie kell

  Megijedtek az állatok, a ballonosnak fizetnie kell

  Svájcban komoly törvények védik az állatok nyugalmát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint annak a hőlégballonosnak az esete, aki egy környezetvédelmi területről emelkedett a magasba, ám a felszállás kicsit meredekre sikeredett.

 • Na képe:

  Na képe:

  Átestek életük első orvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatparkban született vörös vari (Varecia rubra) négyes ikrek.

 • Hamvaiból születhet újjá a szélsőjobb

  Hamvaiból születhet újjá a szélsőjobb

  Újjáéleszti a Vona Gábor vezette Jobbik által negligált nemzeti radikalizmust a Toroczkai László alapította Mi Hazánk Mozgalom, amelynek hétvégi zászlóbontó nagygyűlésén nem csak arról döntöttek árpádsávos, gárdamellényes díszletek között, hogy pártként folytatják, hanem arról is, hogy Dúró Dóra az országgyűlésben őket képviseli, mert a Jobbikból kiebrudalt képviselőnő megtartja mandátumát.