EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Életmód

Zöldséges karcsúsítás az ünnepek után

Ha már besokalltunk az ünnepek alatti húsdömpingtől, akkor vegyük elő a zöldségeket. Alacsony kalóriatartalmuk miatt a karcsúsító étrendbe is könnyen beilleszthetők.

Céklapüré
Hozzávalók: 2 cékla, 2 cm torma, 3 ek. olívaolaj, só, bors ízlés szerint


Elkészítés: A céklákat alaposan mossuk meg, majd héjastul csomagoljuk be egyesével alufóliába úgy, hogy előtte egy pár csepp olajat csurgatunk a gumókra. 220 fokra előmelegített sütőben süssük addig, amíg megpuhul. Miután kivettük a céklát a sütőből, várjuk meg, hogy kihűljön, majd hámozzuk meg, utána vágjuk nagyobb darabokra. A tormát is hámozzuk meg, reszeljük le, és a céklával, valamint 1-2 ek. olajjal turmixoljuk össze. A krémet fűszerezzük ízlés szerint.

Profimedia, Digifoodstock

Kakukkfüves tócsi


Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 4 ág kakukkfű, 1 csipet őrölt kömény, 2 dl olaj, 1-2 szál snidling, frissen őrölt bors, só

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk és durvára reszeljük. Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, 2 ág kakukkfű leveleit és a köményt. Megsózzuk, megborsozzuk, majd alaposan összeforgatjuk. Az olajat felforrósítjuk. Kanállal kis halmokat adagolunk bele a burgonyás masszából, azokat kissé összelapítjuk, mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük, majd papírtörlőre szedjük. Forrón tálaljuk. 

Sütőtökrizottó

Hozzávalók: 1/2 sütőtök megpucolva, felkockázva, 200 g rizottórizs, 1,5 l alaplé, 1 dl fehérbor, 1 db közepes hagyma apróra vágva, 2 púpozott ek. reszelt parmezánsajt + 2 ek. a tálaláshoz, 4 ek. olívaolaj, 2 ek. vaj (hideg),
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:  A kockákra vágott sütőtököt forgassuk össze egy kevés olívaolajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig, amíg megpuhul. Közben készítsünk 1,5 liter alaplevet, amit folyamatosan tartsunk forrón. A rizottókészítésnél nagyon fontos, hogy az alaplé mindig forró legyen. Olívaolajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd öntsük rá a rizst, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk üvegesre. Ekkor tegyünk rá 1 ek. vajat, majd jöhet rá körülbelül 1 dl fehérbor. Amikor a fehérbor elfőtt, kezdjük el hozzáadagolni az alaplevet. Ezt addig ismételjük, amíg a rizs nem lesz mállósan puha, de már nem is kemény. Keverjük bele a sült sütőtököt. Sózzuk, borsozzuk, vegyük le a tűzről, keverjünk hozzá 1 ek. hideg vajat és 1-2 ek. reszelt parmezánt.

Profimedia, Alamy

Kapcsolódó Cikkek

  • Szuperkórház épül Dobogón

    Szuperkórház épül Dobogón

    A Dél-budai Centrum nem is annyira kórház, sokkal inkább egy egészségpláza lesz, ahol még a gyógyszert is robotok juttatják el az osztályokra.

  • Ne aludj sminkben!

    Ne aludj sminkben!

    Mi történik, ha egy hosszú éjszaka után sminkben fekszünk le aludni? A szakemberek szerint ez a legrosszabb, amit a bőrünkkel teszünk: beindítja a ráncosodást, hiszen lebontja a természetes kollagént, eltömíti a pórusokat, szárazzá, repedezetté válik a bőr.