EUR: 312,97 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 25., vasárnap
Géza

Egyéb Nyíregyháza

65 év piros-kékben

Hat és fél évtized, vagyis több mint hatvan esztendő kellett ennek a több mint 3000 mérkőzésnek a végigszurkolásához. Ezalatt a Szpari neve és híre bejárta kicsiny hazánkat. Nincs az országnak egyetlen olyan pontja sem, ahol a labdarúgás kedvelőinek ezrei ne ismernék a Szpari csapatát, legjobb labdarúgóinkat, a szurkolóinkat. Ne ismernék: „Hajrá Szpari! Hajrá Nyíregyháza!”

A csapat jelmondata: „A ketrecben Jova Levente Nyíregyháza, és Jova, Fodor, Hinora! Hármat lő a Szparika!” És így tovább…! Sok minden történt 65 év alatt a nyíregyházi és a magyar labdarúgás történetében. S anélkül, hogy a Szpari szereplésének különböző korszakait elemezném, le kell szögeznem: tény az, hogy csapatunk – bár voltak hullámvölgyek is – évtizedek óta az ország élvonalába tartozik, edzőinket, játékosainkat, szurkolóinkat az ország egész területén ismerik, becsülik. Ennél többet egyetlen város-falu csapata sem kívánhat magának.


Szabó Lajos, törzsszurkoló
(Fotó: Lokál)

Sokan úgy vélik, hogy a legdicsőségesebb korszak az 1980-as Temesvári-éra volt. De! Volt egy 70-es korszak is: Remecsei, Szekrényes, Kléninger, stb. 3000 szurkoló 14 zsinórban megnyert meccsel. A 90-es korszak, a Szatke Zolival felálló Szpari (ez volt az Őze-korszak). Ide csak veszteni jöttek a „nagyágyúk”: Videoton, DVSC egyaránt 4-2 ide. Fradi 3-0 ide. Siófok. Nagykanizsa. Újpest 3-1 ide. A 2013-as Lucsánszky-korszak – azt vertük meg, akit nem szégyelltünk. Már a féltávnál utcahosszal vezettük a bajnokságot, csak az volt a kérdés, hány pont előnnyel nyerünk a végén.

A végére hagytam azt a korszakot, az 1960-as időket, amikor egyéb?! okok miatt valakik nem engedték meg, hogy a Nyíregyháza felkerüljön az élvonalba. Azok a játékosok még ma is köztünk élnek: Aranyi Laci, Eszenyi Dimó, Papp Szuszka, Sorbán Józsi, Pongó Karcsi, a Szekrényes testvérek. Ezek kész NB I-es játékosok voltak. Simán ott lettünk volna az NB I élvonalában. Összegezve: minden korszaknak megvoltak a gladiátorai a szó nemes értelmében. Hát ezért lettem én ötéves koromtól Szpari-szurkoló! A piros-kék színek elkötelezett híve.


Szabó Lajos, törzsszurkoló

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.