2018. november 21., szerda
Olivér

Életmód

A beülős vagy a házhoz szállító vendéglősök járnak jobban?

A Falatozz.hu ételrendelő portál elemzése szerint bár az új éttermi áfakulcs bevezetésével nagymértékben a beülős éttermek adóterheit csökkentik, azok mégsem minden esetben járnak jobban, mint házhoz szállító társaik.

Az étkezőhelyi vendéglátást nyújtó konyhák adóterhei 9 százalékkal alacsonyabbak, mégsem biztos, hogy jobban jártak, mint a kiszállítást lebonyolító éttermek, amelyeknél 27 százalékos maradt az áfakulcs. Január 1-jétől a beülős éttermek 13 százalékos áfacsökkentésnek örvendhetnek, viszont számolniuk kell 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulással. Az adó alapja az étkezőhelyi vendéglátásban az ételek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalma. Az ételkiszállításnál továbbra is 27 százalék az áfa mértéke, illetve akkor is, ha egy étteremben a vendég csomagolva hazaviszi a rendelését. Az év eleji áfacsökkentés alapján elvileg az a vendéglős jár jobban, akinek kisebb a házhoz szállításos forgalma a beülőshöz képest, de ennél árnyaltabb a kép. A házhoz szállított ételek után keletkező áfabevételt – és ezzel a befizetendő áfát – csökkenteni tudja az étterem az áfaköltségeivel, de a turizmusfejlesztési hozzájárulásból nem lehet lefaragni. Egy beülős étterem hiába tehet szert 5 százalék áfa mellett akár visszaigénylésre is – aminek a folyósítása legjobb esetben 30 napos határidővel történik meg –, az áfabevallás határidejére a kedvezményre jogosult adóalapja után a 4 százalékot be kell fizetnie. Az alanyi áfamentes vállalkozások közül egyértelműen a házhoz szállítással dolgozó konyhák viselnek kisebb terhet. Nekik nem kell megfizetniük az új típusú adónemet, hiszen nem olyan tevékenységet végeznek, amelyre igénybe vehető lenne az áfakedvezmény.


A legtöbb esetben természetesen a hagyományos éttermek járnak jól az adócsökkentéssel, de érdemes figyelembe venni, hogy teljesen más a vásárlói kosár az éttermi fogyasztás és a házhoz szállítás esetében. A Falatozz.hu ételrendelő portál adatai alapján egy megrendelés értékének csupán 16 százalékát adja a kiszállított palackozott ital. Ennél jóval nagyobb arányban költünk az éttermekben alkoholra vagy más, nem helyben készült innivalóra, amelyekre már 27 százalékos áfa számolandó fel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Segítség a fogyatékos embereknek

    Segítség a fogyatékos embereknek

    A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola együtt találta ki, hogy olyan embereknek adhassanak munkát és egy jól működő szolgáltatást, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednének a food truck működtetésében.

  • Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, ma már több, mint 250 millió ember szenved a betegség valamely típusában világszerte, és ez a szám évente 7 millióval nő.