EUR: 324,01 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Tapolca

A csődtől menekült meg hat kistelepülés

A kormány segítsége nélkül évekig még egy kátyú befoltozására sem lett volna pénzük azoknak a Veszprém megyei kistelepüléseknek, amelyeknek egy bírósági ügy miatt több mint 60 millió forintot kellett volna kifizetniük egy vállalkozónak. A bírság mindenhol a teljes csődöt jelentette volna.

A kálvária 18 évvel ezelőtt kezdődött. Ukk, Hetyefő, Gógánfa, Zalagyömörő, Dabronc, Zalaerdőd és Sümeg még a ’90-es években kötött csatornázási megállapodást egy veszprémi vállalkozóval, de a beruházás csak jóval később valósult meg. A korábbi vállalkozó perre ment, mert azt állította, hogy a munkát az ő tervei alapján végezték el. A bíróság először csak 20 millió, másodfokon azonban már 61,5 millió forint megfizetésére kötelezte az érintett kistelepüléseket. Illés László, Zalagyömörő polgármestere hetekig nem aludt a bizonytalanság miatt. – Másodfokon nekünk csaknem 12 millió forintot kellett volna kifizetnünk, ami az éves költségvetésünk nagy részét elvitte volna. Gyakorlatilag most semmire nem lenne pénzünk – mondta a Lokálnak.


Gógánfa polgármestere, Nagy Róbert fordult Fenyvesi Zoltánhoz, hogy a segítséget kérjen a kilátástalannak tűnő helyzetben Fotó: Fidesz Tapolca

Nagy Róbert, Gógánfa polgármestere is nehezen élte meg a helyzetet. Azt mondta, a második per után 20 millió forint volt a rájuk eső rész. Ennek kifizetése a csőddel lett volna egyenlő, ezért a hat település nevében felkereste Fenyvesi Zoltánt, a megyei közgyűlés alelnökét, aki a kormányhoz fordult segítségért. Közbenjárásának köszönhetően vissza nem térítendő rendkívüli támogatást kaptak, amiből mindent ki tudtak fizetni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.