2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Tapolca

A csődtől menekült meg hat kistelepülés

A kormány segítsége nélkül évekig még egy kátyú befoltozására sem lett volna pénzük azoknak a Veszprém megyei kistelepüléseknek, amelyeknek egy bírósági ügy miatt több mint 60 millió forintot kellett volna kifizetniük egy vállalkozónak. A bírság mindenhol a teljes csődöt jelentette volna.

A kálvária 18 évvel ezelőtt kezdődött. Ukk, Hetyefő, Gógánfa, Zalagyömörő, Dabronc, Zalaerdőd és Sümeg még a ’90-es években kötött csatornázási megállapodást egy veszprémi vállalkozóval, de a beruházás csak jóval később valósult meg. A korábbi vállalkozó perre ment, mert azt állította, hogy a munkát az ő tervei alapján végezték el. A bíróság először csak 20 millió, másodfokon azonban már 61,5 millió forint megfizetésére kötelezte az érintett kistelepüléseket. Illés László, Zalagyömörő polgármestere hetekig nem aludt a bizonytalanság miatt. – Másodfokon nekünk csaknem 12 millió forintot kellett volna kifizetnünk, ami az éves költségvetésünk nagy részét elvitte volna. Gyakorlatilag most semmire nem lenne pénzünk – mondta a Lokálnak.


Gógánfa polgármestere, Nagy Róbert fordult Fenyvesi Zoltánhoz, hogy a segítséget kérjen a kilátástalannak tűnő helyzetben Fotó: Fidesz Tapolca

Nagy Róbert, Gógánfa polgármestere is nehezen élte meg a helyzetet. Azt mondta, a második per után 20 millió forint volt a rájuk eső rész. Ennek kifizetése a csőddel lett volna egyenlő, ezért a hat település nevében felkereste Fenyvesi Zoltánt, a megyei közgyűlés alelnökét, aki a kormányhoz fordult segítségért. Közbenjárásának köszönhetően vissza nem térítendő rendkívüli támogatást kaptak, amiből mindent ki tudtak fizetni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.