EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Tapolca

A csődtől menekült meg hat kistelepülés

A kormány segítsége nélkül évekig még egy kátyú befoltozására sem lett volna pénzük azoknak a Veszprém megyei kistelepüléseknek, amelyeknek egy bírósági ügy miatt több mint 60 millió forintot kellett volna kifizetniük egy vállalkozónak. A bírság mindenhol a teljes csődöt jelentette volna.

A kálvária 18 évvel ezelőtt kezdődött. Ukk, Hetyefő, Gógánfa, Zalagyömörő, Dabronc, Zalaerdőd és Sümeg még a ’90-es években kötött csatornázási megállapodást egy veszprémi vállalkozóval, de a beruházás csak jóval később valósult meg. A korábbi vállalkozó perre ment, mert azt állította, hogy a munkát az ő tervei alapján végezték el. A bíróság először csak 20 millió, másodfokon azonban már 61,5 millió forint megfizetésére kötelezte az érintett kistelepüléseket. Illés László, Zalagyömörő polgármestere hetekig nem aludt a bizonytalanság miatt. – Másodfokon nekünk csaknem 12 millió forintot kellett volna kifizetnünk, ami az éves költségvetésünk nagy részét elvitte volna. Gyakorlatilag most semmire nem lenne pénzünk – mondta a Lokálnak.


Gógánfa polgármestere, Nagy Róbert fordult Fenyvesi Zoltánhoz, hogy a segítséget kérjen a kilátástalannak tűnő helyzetben Fotó: Fidesz Tapolca

Nagy Róbert, Gógánfa polgármestere is nehezen élte meg a helyzetet. Azt mondta, a második per után 20 millió forint volt a rájuk eső rész. Ennek kifizetése a csőddel lett volna egyenlő, ezért a hat település nevében felkereste Fenyvesi Zoltánt, a megyei közgyűlés alelnökét, aki a kormányhoz fordult segítségért. Közbenjárásának köszönhetően vissza nem térítendő rendkívüli támogatást kaptak, amiből mindent ki tudtak fizetni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.