EUR: 324,09 Ft
CHF: 281,12 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb Tapolca

A csődtől menekült meg hat kistelepülés

A kormány segítsége nélkül évekig még egy kátyú befoltozására sem lett volna pénzük azoknak a Veszprém megyei kistelepüléseknek, amelyeknek egy bírósági ügy miatt több mint 60 millió forintot kellett volna kifizetniük egy vállalkozónak. A bírság mindenhol a teljes csődöt jelentette volna.

A kálvária 18 évvel ezelőtt kezdődött. Ukk, Hetyefő, Gógánfa, Zalagyömörő, Dabronc, Zalaerdőd és Sümeg még a ’90-es években kötött csatornázási megállapodást egy veszprémi vállalkozóval, de a beruházás csak jóval később valósult meg. A korábbi vállalkozó perre ment, mert azt állította, hogy a munkát az ő tervei alapján végezték el. A bíróság először csak 20 millió, másodfokon azonban már 61,5 millió forint megfizetésére kötelezte az érintett kistelepüléseket. Illés László, Zalagyömörő polgármestere hetekig nem aludt a bizonytalanság miatt. – Másodfokon nekünk csaknem 12 millió forintot kellett volna kifizetnünk, ami az éves költségvetésünk nagy részét elvitte volna. Gyakorlatilag most semmire nem lenne pénzünk – mondta a Lokálnak.


Gógánfa polgármestere, Nagy Róbert fordult Fenyvesi Zoltánhoz, hogy a segítséget kérjen a kilátástalannak tűnő helyzetben Fotó: Fidesz Tapolca

Nagy Róbert, Gógánfa polgármestere is nehezen élte meg a helyzetet. Azt mondta, a második per után 20 millió forint volt a rájuk eső rész. Ennek kifizetése a csőddel lett volna egyenlő, ezért a hat település nevében felkereste Fenyvesi Zoltánt, a megyei közgyűlés alelnökét, aki a kormányhoz fordult segítségért. Közbenjárásának köszönhetően vissza nem térítendő rendkívüli támogatást kaptak, amiből mindent ki tudtak fizetni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.