EUR: 321,10 Ft
CHF: 283,95 Ft
2018. november 21., szerda
Olivér

Egyéb Eger

A kápolnai csatára emlékeznek

Nagy hagyományai vannak az egész Tarna mentét átfogó hagyományőrző szemlének, amelyet a kápolnai csata emlékére rendeznek meg minden évben, idén már 13. alkalommal Kápolnán február 24-én.

Az eseményről Berecz Kálmán, a település polgármestere lelkesen beszél, hiszen ez az egyik legnagyobb szabású rendezvény a Tarna-völgyi község életében.


– Ezt a csatát úgy szokták aposztrofálni a történelemben, hogy a tavaszi hadjárat egy felvezető ütközete volt, amelynek során a magyar csapatok visszavonulót fújtak, így nem bomlott fel a hadsereg egysége, ezért a későbbiekben sikerre tudták vinni a tavaszi hadjáratot – ismerteti a történelmi előzményeket Berecz Kálmán.

A kápolnai csata minden évben hatalmas érdeklődés mellett zajlik a három településen

A szervezők a leginkább korhű elemek megjelenítésére törekednek, amelyek közül a legérdekesebb mindig maga a csata felelevenítése, annak újbóli eljátszása.


–  Ezt február 24-én szombaton három helyszínen tekinthetik meg a látogatók, elsőként Kompolton, majd Kápolnán és végül Kálban is. Minden évben egy-egy csatarészt kiemelve próbáljuk színesebbé, változatossá tenni az ütközetet, amelyet a helyszínen lévő moderátor ismertet a nézőkkel, elmondja, hogy mit láthatunk. A hagyományőrző csapatok korhű ruhákban, az akkori fegyverekkel vívják a csatát, és ez minősítő verseny is egyben a hagyományőrző együtteseknek. Itt a ruhák minőségét, a gasztronómiai kínálatot is szemlézi a zsűri, és van egy akadálypálya is, amelyen a csapatoknak végig kell menni, ezek alapján kapnak pontszámot.

Maga a csata a kápolnai Dohánybeváltónál lesz látható, de lesz koszorúzás is a település főterén és egy kiállítás is nyílik a Kápolnai Általános Iskola tornatermében „A katonai hagyományőrzés 1000 éve Magyarországon 1000-től 2000-ig” címmel.

Kapcsolódó Cikkek