EUR: 322,27 Ft
CHF: 284,13 Ft
2018. november 13., kedd
Szilvia

Egyéb XVIII.kerület XX.kerület

A legújabb eljárásokat mutatták be a dél-pestiben

Február első hétvégéjén immár kilencedik alkalommal rendezték meg a három napon át tartó „Minimál invazív eljárások az urológiában” című műtétsorozatot és konferenciát a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházban.

Itt évről évre a hazai orvosok is közvetlenül megismerhetik a legkorszerűbb beavatkozási technikákat és technológiákat.


A legújabb technológiákat is bemutatták ( Fotó: Sáfár Tibor)

A kórház urológiai osztályának kezdeményezésére az európai mércével mérve is elismert, Közép-Európában egyedülálló, nemzetközi szaktekintélyeket is felvonultató műtéttankurzust kilencedik alkalommal rendezték meg. A konferencián a műtétek olyan háromdimenziós képi technikával rendelkező laparoszkópos tornyokkal történtek, amellyel azonos technikát − az országban egyedülálló módon − négy éve használ az intézmény. A háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológiával végzett műtéteket a résztvevők idén is nyolc darab háromdimenziós monitoron, élő adásban, audiokommentárral követhették. A háromnapos program keretében szakorvosjelöltek mérték össze előadói képességüket, neves külföldi és magyar operatőrök mutattak be bonyolult, ámde követendő, haladó szemléletű műtéti megoldásokat.

Egyedülálló műtéti eljárásokat mutattak be a Dél-pestiben
( Fotó: Sáfár Tibor)

A minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó első tudományos ülését 2009-ben rendezte a Jahn Ferenc Kórház urológiai osztálya, dr. Tenke Péter professzor vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvosszakma számára. Az új prosztataműtéti eljárások mellett egy MRI által vezérelt fúziós biopsziával, valamint egy laparoszkópos húgyhólyag-eltávolítással és bélből történő hólyagképzéssel is megismerkedhettek az érdeklődők. Utóbbi két eljárási technikát Magyarországon először végezték el az idei bemutató műtétsorozat keretében.

Közvetlen közelről lehetett figyelni az eljárásokat ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök neve az égbe kiállt

  A hősök neve az égbe kiállt

  1956 egy csoda, amikor egy ország nem félt, és minden ízében megtapasztalhatta, hogy ilyen nagy dolog a szabadság – fogalmazott november 4-i megemlékező beszédében Balogh László, a humán bizottság elnöke.

 • Jövőd a tét!

  Jövőd a tét!

  A „Jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítást a közelmúltban rendezték meg a Messzi István Sportcsarnokban. Az általános iskolás gyerekek nem ismerik a szakmák tartalmát, de általában határozott véleményük van arról, milyen szakterületen szeretnének továbbtanulni.

 • Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  A jobbikos városvezetés ad hoc alapon működteti a várost, nincs jövőképük, ezért egyetlen cég késleltetett adóbefizetése miatt már kétségbeestek. Közben sok millióba kerülő politikai állást tartanak fenn.