EUR: 321,02 Ft
CHF: 283,90 Ft
2018. november 20., kedd
Jolán

Egyéb Békéscsaba

A város érdekei érvényesülnek a fejlesztéseknél

A minap ismét egyeztetett a város vezetése és Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a Modern Városok Program egyes elemeiről. Erre azért volt szükség, mert több ponton is változtatni kellett a hosszú távú fejlődés érdekében.

A tárgyalás után egy sajtótájékoztató keretében számoltak be a résztvevők arról, hol várható változtatás és hogyan haladnak az egyes projektek. Annyi biztos, hogy az M44-es gyorsforgalmi út fejlesztését is figyelembe véve összesen 439 milliárd forint érkezik Békéscsabára a Modern Városok Program keretében. A fejlődés egyik legfontosabb része éppen a gyorsforgalmi út megépítése, ami bekapcsolja ezt a térséget is az ország vérkeringésébe, és arra ösztönzi a hazai és külföldi befektetőket, hogy Békés megyét válasszák.


A közlekedés másik eleme Békéscsaba repterének fejlesztése, amit viszont újra kellett gondolni az egyeztetés során. Ugyanis a kormány elsősorban olyan programok megvalósítását kívánja ösztönözni, amelyek később nem rónak túl nagy terhet a városra és önfenntartóvá tudnak válni – ezért itt változtatásokra van szükség. Szintén probléma adódott a hűtőház támogatásánál, ezt is valószínűleg módosítani kell majd.

A munkahelyteremtés szintén nélkülözhetetlen – bármilyen fejlesztésről is legyen szó –, ezt szolgálja az új ipari park építése, a meglévő ipari területek fejlesztése, a konténerátrakó terminál, ugyanakkor elengedhetetlen a  nyomdaipari képzőközpont, a felsőoktatás fejlesztése a munkaerőpiac igényeit kiszolgáló szakemberek képzése érdekében.


A helyi lakosok komfortérzetét és életminőségét javítja majd az új sportuszoda, sportcsarnok építése, a meglévő sportcsarnok felújítása, a röplabdaakadémia létrehozása, a Munkácsy-negyed kialakítása, a Wenckheim kerékpárút építése vagy éppen a városi piac átalakítása.

A komplex energetikai programmal kapcsolatban elhangzott, hogy Békéscsaba nem a holnapra, hanem a holnaputánra készül. A fejlesztés célja a fenntarthatóság és az energiahatékonyság szempontjainak erőteljesebb érvényesítése a városban a Smart Grid rendszer, az épületenergetikai beruházások, a geotermikus hőhasznosítás, a Smart közvilágítási rendszer, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kialakításával – olvasható a kormányhatározatban.

Kapcsolódó Cikkek