2018. február 21., szerda
Eleonóra

Életmód

Átadták a Magyar Táncművészeti Egyetem új pedagógiai központját

Egy helyen működhet tovább a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) valamennyi oktatási területe azáltal, hogy egy 1,2 milliárd forintos állami támogatásból új épületet kapott az intézmény, amelyben a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet kapott helyet. Ezzel a világon egyedülálló módon az összes oktatási terület egy campuson folytathatja a fiatal tehetségek képzését.

– Hatalmas öröm számunkra, hogy itt lehetünk ebben a csodálatos épületben, hiszen a Magyar Táncművészeti Egyetem több évtizede kereste azt a helyet, ahol egyszerre, egy helyen, egységesen tud az 500 egyetemi polgár tevékenykedni és most az egyetemmé válás egyéves évfordulóján ez megvalósulhat – kezdte ünnepi beszédét Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári szerint az 1,2 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a közép-európai régióban egy vezető színvonalú egyetemi campus jött létre. Tájékoztatása szerint az új épület 2637 négyzetméteres lett, amelyben három szinten 6 táncterem, 3 tanterem, 9 vendégszoba, irodák, közösségi terek, apartmanok és tetőkert kapott helyet.


– A próbatermek mindegyike modern oktatástechnikai eszközökkel van felszerelve és a balett-termek alapterülete a legnagyobbak között van az országban – fogalmazott. Hozzátette, hogy a beruházásra szükség volt, hiszen az MTE nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is hozzájárul a fiatalok neveléséhez.

Szakály György rektor az átadást úgy jellemezte, hogy „a magyar táncművészet egy piros betűs ünnepnappal gazdagodott”.


– Felemelő érzés itt állni, azonban a munka neheze csak most következik, hiszen ezt az épületet meg kell töltenünk tartalommal. Ez az épületkomplexum az utóbbi évtizedek legjelentősebb táncművészeti fejlesztése. Az új épületrész pedig a Lőrincz–Merényi nevet viseli majd, akik az intézmény alapítói voltak – mondta Szakály, tiszteletét kifejezve Lőrincz György és Merényi Zsuzsa előtt.

Az intézmény jogelődje, az 1950-ben alapított Állami Balettintézet Andrássy úti helyiségeit elhagyva 1976-ban kapta meg átmenetileg a Kazinczy utca 42–46. szám alatti épületet. Ezt azonban az oktatási tevékenység bővítése miatt az ezredfordulóra kinőtték, ezért 2002-ben a zuglói Columbus utcában kialakított campusra költöztették előbb a közoktatást és az adminisztrációt, majd a táncművészeti képzést is. A táncpedagógia és -elméleti szakterület azonban a Kazinczy utcában maradt. A VII. kerületi, eredetileg ideiglenesnek szánt elhelyezésből végül 42 év lett, de az elmúlt két évben adódott lehetőségeknek köszönhetően újra egyesülhetett az intézmény.

Kapcsolódó Cikkek

 • Torna a várandósság alatt

  Torna a várandósság alatt

  Komplikációmentes várandósság esetén legalább heti három alkalommal 30–45 percet ajánlott mozgással töltenie a kismamának. A sport számos jótékony hatással bír, többek között csökkenti a terhességi diabétesz, a magas vérnyomás és a koraszülés kockázatát, lerövidíti a szülés utáni lábadozási időt, és szülés utáni depresszió is kisebb eséllyel alakul ki.

 • Trendi irodák, jó hangulatú munkahelyek

  Trendi irodák, jó hangulatú munkahelyek

  Átadták az „Év irodája” verseny díjait, 18 kategóriában választottak győzteseket. Többek között egy volt gőzmalomnak és egy villamosremíznek helyet adó épületben kialakított korszerű iroda is elismerésben részesült – számolt be a nonprofit versenyt szervező iroda.

 • Ma jár le a felvételi határideje

  Ma jár le a felvételi határideje

  Idén a középiskolák 63 százaléka kér a jelentkezőktől írásbeli felvételi vizsgát, a többi intézmény az általános iskolai jegyek alapján rangsorolja a felvételizőket.