2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Életmód

Átadták a Magyar Táncművészeti Egyetem új pedagógiai központját

Egy helyen működhet tovább a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) valamennyi oktatási területe azáltal, hogy egy 1,2 milliárd forintos állami támogatásból új épületet kapott az intézmény, amelyben a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet kapott helyet. Ezzel a világon egyedülálló módon az összes oktatási terület egy campuson folytathatja a fiatal tehetségek képzését.

– Hatalmas öröm számunkra, hogy itt lehetünk ebben a csodálatos épületben, hiszen a Magyar Táncművészeti Egyetem több évtizede kereste azt a helyet, ahol egyszerre, egy helyen, egységesen tud az 500 egyetemi polgár tevékenykedni és most az egyetemmé válás egyéves évfordulóján ez megvalósulhat – kezdte ünnepi beszédét Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári szerint az 1,2 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a közép-európai régióban egy vezető színvonalú egyetemi campus jött létre. Tájékoztatása szerint az új épület 2637 négyzetméteres lett, amelyben három szinten 6 táncterem, 3 tanterem, 9 vendégszoba, irodák, közösségi terek, apartmanok és tetőkert kapott helyet.


– A próbatermek mindegyike modern oktatástechnikai eszközökkel van felszerelve és a balett-termek alapterülete a legnagyobbak között van az országban – fogalmazott. Hozzátette, hogy a beruházásra szükség volt, hiszen az MTE nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is hozzájárul a fiatalok neveléséhez.

Szakály György rektor az átadást úgy jellemezte, hogy „a magyar táncművészet egy piros betűs ünnepnappal gazdagodott”.


– Felemelő érzés itt állni, azonban a munka neheze csak most következik, hiszen ezt az épületet meg kell töltenünk tartalommal. Ez az épületkomplexum az utóbbi évtizedek legjelentősebb táncművészeti fejlesztése. Az új épületrész pedig a Lőrincz–Merényi nevet viseli majd, akik az intézmény alapítói voltak – mondta Szakály, tiszteletét kifejezve Lőrincz György és Merényi Zsuzsa előtt.

Az intézmény jogelődje, az 1950-ben alapított Állami Balettintézet Andrássy úti helyiségeit elhagyva 1976-ban kapta meg átmenetileg a Kazinczy utca 42–46. szám alatti épületet. Ezt azonban az oktatási tevékenység bővítése miatt az ezredfordulóra kinőtték, ezért 2002-ben a zuglói Columbus utcában kialakított campusra költöztették előbb a közoktatást és az adminisztrációt, majd a táncművészeti képzést is. A táncpedagógia és -elméleti szakterület azonban a Kazinczy utcában maradt. A VII. kerületi, eredetileg ideiglenesnek szánt elhelyezésből végül 42 év lett, de az elmúlt két évben adódott lehetőségeknek köszönhetően újra egyesülhetett az intézmény.

Kapcsolódó Cikkek

  • Segítség a fogyatékos embereknek

    Segítség a fogyatékos embereknek

    A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola együtt találta ki, hogy olyan embereknek adhassanak munkát és egy jól működő szolgáltatást, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednének a food truck működtetésében.

  • Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, ma már több, mint 250 millió ember szenved a betegség valamely típusában világszerte, és ez a szám évente 7 millióval nő.