EUR: 322,98 Ft
CHF: 283,56 Ft
2018. augusztus 22., szerda
Menyhért, Mirjam

Belföld

Az ÁSZ készül a kampánypénzek ellenőrzésére

Az Állami Számvevőszék már megkezdte az április 8-i képviselő-választást követő ellenőrzések előkészítését, amelyeket a parlamenti választást követő egy éven belül köteles elvégezni – mondta az ÁSZ hírportálján csütörtökön megjelent interjúban Holman Magdolna, a számvevőszék főtitkára.

A www.aszhirportal.hu oldalon megjelent írásban a főtitkár felidézte: a kampányfinanszírozáshoz kapcsolódó számvevőszéki ellenőrzés alapvetően a 2014-es jogszabályi keretek között zajlik.


Holman Magdolna kiemelte: a 2014-es országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése alapján elmondható, hogy az új szabályozások, a bevezetett ellenőrzési szintek és eszközök négy évvel ezelőtt hozzájárultak a szabálytalanságok és törvénysértések feltárásához, valamint ahhoz, hogy az állampolgárok – egyebek mellett az ÁSZ ellenőrzésein keresztül – a korábbinál megbízhatóbb, objektív tájékoztatást kapjanak a választási kampányra fordított adóforintok felhasználásáról.

Emellett az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) a Magyarországról szóló jelentésében is megállapította, hogy a számvevőszék figyelemreméltó előrelépést ért el a kampánypénzek és a pártok ellenőrzése területén.


Az ÁSZ 2015 márciusában ismertette a 2014-es országgyűlési választások kampánypénzeinek ellenőrzéséről szóló jelentéseit.

A szervezet három jelentést készített: egyet a mandátumhoz jutott egyéni jelöltekről, egyet a mandátumhoz jutott jelölő szervezetekről, egyet pedig a kérelemre ellenőrzött 14, országos listát állított, mandátumhoz nem jutott jelölő szervezetről. A 2014-es kampánypénzek ellenőrzése során az ÁSZ több törvénytelenséget, szabálytalanságot is feltárt, és számos feljelentést tett, elsősorban a kérelemre ellenőrzött, mandátumot nem szerzett pártok esetében.

A számvevőszék főtitkára felhívta a figyelmet arra: az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik sem nyomozati jogkörrel, sem közvetlen szankcionálási lehetőséggel, csupán kezdeményezheti a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást.

Ugyanakkor a számvevőszék jelezte a jogalkotónak a kampánypénzeinek felhasználásában tapasztalt szabálytalanságokat, hiányosságokat, és ezek nyomán az Országgyűlés módosította a szabályozást, ez pedig a főtitkár szerint növeli a kampánypénzek átláthatóságát és biztosítja az elszámoltathatóságot.

Úgy véljük ugyanis, hogy ez is hozzájárul, hogy a költségvetési támogatást szabályosan használják fel a jelölőszervezetek, és a 2018-as választási kampány során megelőzhetőek legyenek a négy évvel ezelőtt, a számvevőszék által feltárt szabálytalanságok – mondta az ÁSZ főtitkára.

A módosítás szerint – az egyéni jelöltekhez hasonlóan – a jelölőszervezeteknek is vissza kell fizetni az állami támogatást, ha a választásokon nem érik el az egy százalékos támogatottságot. (Az egyéni jelöltek esetében két százalék a visszafizetési kötelezettség határa.) Emellett a jelölőszervezeteknek csak akkor folyósítják a támogatást, ha a vezető tisztségviselőik személyes, anyagi felelősséget vállalnak a közpénzek visszafizetését illetően.

Az ÁSZ-nak a törvénymódosítás nyomán a választáson mandátumot szerzett jelölőszervezetek ellenőrzésén túl a legalább egyszázalékos eredményt elért pártokat is ellenőriznie kell a választás után egy éven belül.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • 53 évesen hosszában úszta át a Balatont

  53 évesen hosszában úszta át a Balatont

  Zimányi András gondolt egyet, és egy olyan célt tűzött ki maga elé, amit még kevesen. Keresztbe már többen is sikeresen átúszták a Balatont, ám ő magasabbra emelte a lécet.

 • Horror áron lehet albérletet találni

  Horror áron lehet albérletet találni

  Jó ideje tart az ingatlanárak folyamatos emelkedése, Budapesten már csak elképesztően drágán lehet lakást kivenni. Rossz hír ez az egyetemistáknak, akik a nemrég kihirdetett felvételi ponthatárok után albérletkeresésbe kezdtek.

 • Lovasparadicsom nyílt Szilvásváradon

  Lovasparadicsom nyílt Szilvásváradon

  Közép-Európa legújabb és legmodernebb lovasközpontját adták át a hétvégén Szilvásváradon a Kincsem Nemzeti Lovasprogram legnagyobb vidéki beruházásaként.

 • Szél Bernadett mindenről lemondott

  Szél Bernadett mindenről lemondott

  A párt társelnöki tisztjéről és az LMP parlamenti képviselőcsoportjának vezetéséről is lemondott Szél Bernadett – értesült a borsod24.