2018. december 14., péntek
Szilárda

Extra

Az AWS nyert, mennek az Eurovíziós Dalfesztiválra

Megvan A Dal 2018-as győztese, az AWS az a szerencsés, aki hazánkat Portugáliában képviselheti a májusi világversenyen. Magyarország eurovíziós történelmében először győzött egy metál dal, a Viszlát nyár – az előadók legnagyobb meglepetésére – nagy közönség kedvenc lett. Ez azt is jelenti, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is egy magyar nyelvű alkotás nyerte el az ország legjobb dala címet.

A döntőben nyolc induló szállt versenybe a győzelemért, köztük az AWS, Dánielfy Gergely, Heinz Gábor „BIGA”, Horváth Tamás, Király Viktor, a Leander Kills, Süle Zsolt, és a yesyes.


A zsűri a produkciókat követően csak szóban értékelt, majd az összes dal elhangzása után az Eurovíziós Dalverseny nemzetközi gyakorlatához hasonlóan 10, 8, 6, illetve 4 ponttal jutalmazta az indulókat. Ezt követően alakult ki a legjobb négy versenydal, melyek a következők voltak:

Dánielfy Gergely: Azt mondtad – 36 pont

Király Viktor: Budapest Girl – 30 pont
yesyes: I let you run away – 28 pont
AWS: Viszlát nyár – 8 pont

A zsűri pontjai alapján első helyen tehát Dánielfy Gergely végzett, ám a győztes kilétéről végső soron már csak kizárólag a közönség döntött. A nézőknek nem volt egyszerű dolga, hisz az élmezőnybe négy teljesen különböző műfajú dal jutott. Hallhattunk lírát, popot, alternatív zenét, végül azonban győzött a metál. Az AWS harmadik alkalommal is felrobbantotta a színpadot, a Viszlát nyár egy nagyon érzelmes dal, hisz a frontember, Örs elhunyt édesapjáról énekel benne. Ő és zenekara utazhat tehát Lisszabonba a hatvanharmadik Eurovíziós Dalfesztiválra.


Az este folyamán a versenyzők mellett színpadra állt még Pápai Joci, A Dal tavalyi győztese, aki ezúttal zenekarával egy akusztikusabb hangvételű dalt adott elő. További extra produkcióként pedig a Magna Cum Laude zenélt Ferenczi György hegedűkíséretében, ami egy nagyon izgalmas együttműködést eredményezett.  – Úgy érzem, kiválóan sikerült a felkészülés. Egyébként is szeretünk együtt muzsikálni” – árulta el a közös produkcióról Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, zenész.

A döntőben A Dal 2018 Akusztik fődíját is átadták, e tekintetben a Leander Kills Nem szól Harang című dala győzött. Ők a Petőfi Akusztik jóvoltából 52 perces önálló koncertlehetőséget kapnak, amit a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV rögzít és a műsorára is tűz majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tom Jones ismét Magyarországra jön!

  Tom Jones ismét Magyarországra jön!

  Jövőre ismét koncertet ad Magyarországon Tom Jones. A világhírű walesi énekes 2019. június 22-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel és adja elő legnépszerűbb dalait – közölte a szervező Live Nation pénteken az MTI-vel.

 • Csúcsgumikkal szerelik a MOL Limókat

  Csúcsgumikkal szerelik a MOL Limókat

  Ultranagy teljesítményű téli abroncsokat kaptak a MOL Limo Mercedes-Benz modelljei. A flotta prémium autóira a Hankook kifejezetten felsőkategóriás személygépkocsira fejlesztett termékei kerülnek, amelyek még tovább emelik a vezetési élményt.

 • Karácsonyi dalok egyedi misztikus GREGORIAN stílusban

  Karácsonyi dalok egyedi misztikus GREGORIAN stílusban

  Az advent tökéletes periódus arra, hogy egy kicsit elcsendesedjünk, megálljunk, pihenjünk, feltöltődjünk, önmagunkkal, családunkkal, barátainkkal hangolódjunk békességben az év legszebb ünnepére, a Karácsonyra!

 • Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet

  Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet

  Ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet Ákos december 14-15-én. A népszerű előadó, dalszerző idén ősszel négyszámos stúdióanyagot jelentetett meg, ami a jövőre tervezett következő album előfutára.