2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Győr

Bencések oktatnak majd a Lloyd-palotában

A bencés perjelség tulajdonába került a Széchenyi téren álló Lloyd-palota. Az épületet a rend gimnáziuma oktatási célokra használja majd.

– A Lloyd-palotát az állam vásárolta meg magántulajdonosától, és a bencés perjelség tulajdonába adta – erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A perjelség tehát nem bérlője, hanem tulajdonosa lett az épületnek, azzal a feltétellel, hogy oktatási célokra használja.


Az épületet a bencések oktatási célokra használhatják majd
Fotó: O. Jakócs Péter

– Munkám során a Magyarországra érkező beruházásokkal is foglalkozom, s az a tapasztalatom: a legnagyobb kihívás, hogy tudunk-e az érdeklődő, nálunk szívesen befektető tőkének jól képzett, kreatív, széles látókörű szakembereket adni – mondta a Győrből származó miniszter, aki jól ismerheti a bencés gimnáziumot, hiszen maga is a falai között koptatta az iskolapadot, majd tett érettségi vizsgát. – Jó iskolákra van tehát szükség, olyanokra, amelyek tehetséges fiatalokat nevelnek. A bencés nevelés, oktatás eredményeit Győrben nem kell külön hangsúlyozni.

Szijjártó Péter szerint az állam a vásárlással és az ingatlannak a perjelség tulajdonába adásával Győr és az egész ország oktatásügyének nyújtott fontos segítséget. A miniszter arra is utalt, hogy egy másik fejlesztési koncepciója is van a bencés rendnek a kormány előtt. Ennek tartalmáról a döntés megszületéséig a miniszter nem adhatott tájékoztatást.


A Széchenyi tér egyik ékköve a bencés templom, a rendház és a gimnázium
Fotó: O. Jakócs Péter

Sárai-Szabó Kelemen bencés perjel mindehhez hozzátette: a megnövekedett diáklétszám miatt már szükségessé vált a gimnázium bővítése. A Lloyd-palota pedig alkalmasnak bizonyulhat az iskola különböző funkcióinak betöltésére. Jelenleg 540 diák jár a győri bencésekhez, de úgy tervezik, hogy a bővítés révén a 2019/2020-as tanévtől egy újabb osztályt indítanak, tekintettel az évről évre hatalmas túljelentkezésre.

Nemsokára nagyobb élet költözik a Győr szívében található épületbe
Fotó: O. Jakócs Péter

A tervek szerint a Lloyd épületében tantermek, valamint a kórus gyakorlóterme és egyes gyűjtemények kapnak helyet. Az épület földszintjén működő vendéglátóhelyek megmaradnának, az általuk fizetett bérleti díjat az épület fenntartására fordítanák – tájékoztatott Kelemen atya. Borkai Zsolt, Győr polgármestere szerint köszönet illeti a kormányt, s az ügyben kezdeményező szerepet játszó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert azért, hogy hasznos és méltó funkciót találtak az épületnek. – A neves bencés gimnázium jó gazdája lesz a Lloydnak, a színvonalas oktatás és nevelés Győrnek és az országnak egyaránt fontos, a nagy múltú palota pedig fontos közügyet szolgál – hangoztatta Borkai Zsolt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.