2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb Győr

Bencések oktatnak majd a Lloyd-palotában

A bencés perjelség tulajdonába került a Széchenyi téren álló Lloyd-palota. Az épületet a rend gimnáziuma oktatási célokra használja majd.

– A Lloyd-palotát az állam vásárolta meg magántulajdonosától, és a bencés perjelség tulajdonába adta – erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A perjelség tehát nem bérlője, hanem tulajdonosa lett az épületnek, azzal a feltétellel, hogy oktatási célokra használja.


Az épületet a bencések oktatási célokra használhatják majd
Fotó: O. Jakócs Péter

– Munkám során a Magyarországra érkező beruházásokkal is foglalkozom, s az a tapasztalatom: a legnagyobb kihívás, hogy tudunk-e az érdeklődő, nálunk szívesen befektető tőkének jól képzett, kreatív, széles látókörű szakembereket adni – mondta a Győrből származó miniszter, aki jól ismerheti a bencés gimnáziumot, hiszen maga is a falai között koptatta az iskolapadot, majd tett érettségi vizsgát. – Jó iskolákra van tehát szükség, olyanokra, amelyek tehetséges fiatalokat nevelnek. A bencés nevelés, oktatás eredményeit Győrben nem kell külön hangsúlyozni.

Szijjártó Péter szerint az állam a vásárlással és az ingatlannak a perjelség tulajdonába adásával Győr és az egész ország oktatásügyének nyújtott fontos segítséget. A miniszter arra is utalt, hogy egy másik fejlesztési koncepciója is van a bencés rendnek a kormány előtt. Ennek tartalmáról a döntés megszületéséig a miniszter nem adhatott tájékoztatást.


A Széchenyi tér egyik ékköve a bencés templom, a rendház és a gimnázium
Fotó: O. Jakócs Péter

Sárai-Szabó Kelemen bencés perjel mindehhez hozzátette: a megnövekedett diáklétszám miatt már szükségessé vált a gimnázium bővítése. A Lloyd-palota pedig alkalmasnak bizonyulhat az iskola különböző funkcióinak betöltésére. Jelenleg 540 diák jár a győri bencésekhez, de úgy tervezik, hogy a bővítés révén a 2019/2020-as tanévtől egy újabb osztályt indítanak, tekintettel az évről évre hatalmas túljelentkezésre.

Nemsokára nagyobb élet költözik a Győr szívében található épületbe
Fotó: O. Jakócs Péter

A tervek szerint a Lloyd épületében tantermek, valamint a kórus gyakorlóterme és egyes gyűjtemények kapnak helyet. Az épület földszintjén működő vendéglátóhelyek megmaradnának, az általuk fizetett bérleti díjat az épület fenntartására fordítanák – tájékoztatott Kelemen atya. Borkai Zsolt, Győr polgármestere szerint köszönet illeti a kormányt, s az ügyben kezdeményező szerepet játszó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert azért, hogy hasznos és méltó funkciót találtak az épületnek. – A neves bencés gimnázium jó gazdája lesz a Lloydnak, a színvonalas oktatás és nevelés Győrnek és az országnak egyaránt fontos, a nagy múltú palota pedig fontos közügyet szolgál – hangoztatta Borkai Zsolt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.