EUR: 325,82 Ft
CHF: 279,90 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Nagykanizsa

Bőven adott feladatot a hó

Megmutatta igazi arcát a tél a múlt héten Zalában is. A havas napokon sorra érkeztek a bejelentések balesetekről, elakadt kamionokról, árokba csúszott autókról, és voltak olyan települések, ahol nem volt áram. A rendőrök emberéletet is mentettek.

Kanizsa dacolt a téllel: a Netta-Pannónia Kft. ugyanis már a havazás kezdete előtt sózni kezdte az utakat, így később könnyebb volt azokat takarítani, így a főbb szakaszok folyamatosan jól járhatók voltak. A sztrádán, néhány kilométerre a várostól viszont keresztbe fordult az úttesten egy gépkocsikat szállító kamion, amely egy ideig teljesen megbénította az M7-es Letenye felé tartó oldalán a közlekedést. A műszaki mentést a kanizsai tűzoltók végezték el.


Néhány napig szinte mindenki kezében lapát volt a városban (Fotó: Gergely Szilárd)

A katasztrófavédelem munkatársai egyébként sem unatkoztak ezekben a napokban, az ügyeletre folyamatosan érkeztek a segélyhívások. Leggyakrabban a havas-csúszós dombokon elakadt kamionokhoz kellett az egységeknek vonulniuk, de bőven adott feladatot az árokba csúszott autók kimentése is. Mint Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, volt olyan pillanat, amikor Bak külterületén, a 75-ös számú főúton hat kamion várt egyszerre arra, hogy a tűzoltóautók felhúzzák az emelkedőn, s így folytathassák útjukat.

A hó súlyától kidőlt fák is okoztak gondot, emiatt a megye több helyszínén is szükség volt tűzoltói beavatkozásra. Lentiben egy házra dőlt fa, amely leszakította a telefonvezetéket is. Máshol villanyvezetékek sérültek meg hasonló ok miatt, ezért Zala és Vas kéttucatnyi településén összesen csaknem hétezer háztartásban nem volt áram. Varga Ivett, az E.On szóvivője úgy fogalmazott, a szakemberek munkáját nehezítette, hogy sok helyen erősen felázott, erdős talajon dolgoztak, ahhoz pedig, hogy a vezetékhez egyáltalán hozzáférjenek, gyakran 20-25 méter magas fákat kellett eltávolítaniuk.


A rendőrök pedig emberéletet mentettek a télben. A megyei főkapitányság arról számolt be, hogy az egyenruhások Lentiben, a Kossuth úti járdán, a hóban fekve találtak rá egy pizsamában, magatehetetlen állapotban fekvő, 82 éves asszonyra, aki majdnem kihűlt. A járőrök értesítették a mentőket, s a segítség megérkezéséig a szolgálati kocsi hátsó ülésére fektették a nőt, hogy állapota ne súlyosbodjon. A mentők kórházba vitték az életveszélyes állapotban lévő idős asszonyt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.