2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Ózd

Csodákra képes mérges gázok

Hazánkban mintegy hétszázezer embert érintenek érszűkülettel kapcsolatos betegségek, amelyek jelentős része végtagcsonkolással végződik. Mátraderecske gázfürdője sok beteget megmentett már ettől a drasztikus beavatkozástól.

A mofetta gázok jótékony hatásáról már a római korban is születtek feljegyzések, ám az orvostársadalom nem igazán reklámozza ezt a lehetőséget. Tudósítónk érsebészeti központokat keresett meg, ahol ismert szakorvosok ismerték be, hogy nem ismerik a mofetta hatásmechanizmusát, pedig a történelmi Magyarország területén, Erdélyben évszázadok óta több is működik.


Az első kísérleti gázfürdő 1995-ben épült a községben, azt követően, hogy 1992-ben intenzív gázfeláramlás történt a területen. Ekkor a település lakosságának elköltöztetése is szóba került. A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy vulkáni utóműködés hozadékáról van szó, aminek összetétele hasonlít a Hargitán és Kovásznán ismert mofettáéra. A kigőzölgés 86,16 százalék szén-dioxid mellett radont, metánt, oxigént és nitrogént tartalmaz. Ez az összetétel 1999-ben megkapta a gyógygáz minősítést. Az egyre növekvő érdeklődés miatt 2001 és 2004 között új, modern épület épült meg, amely 2006 óta a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő nevet viseli. A kezeléseket már az OEP is támogatja.

Az ország minden részéből érkeznek betegek a faluba. A komplexumot tervező intézményvezető, Szőnyiné Tóth Zsuzsanna megkeresésünkre elmondta: két medencében zajlanak a kezelések, amelyeken csak előzetes orvosi vizsgálat után vehet részt a beteg. Egy kúra 15 kezelésből áll, esetenként 25 perces szárazfürdőzéssel.


A kétszer 14 fő befogadására tervezett medencékbe természetes úton, derékmagasságig áramlik a színtelen, szagtalan, de mérgező gáz. A felesleget a medencék közepén lévő elszívó a szabadba vezeti. A balesetek elkerülésére kötelező a biztonsági öv használata.

Fotó: Lokál
Hazánkban egyedülálló összetételű gáz a mátraderecskei mofetta

Évente mintegy 5500 beteget kezelnek a mofettában, és többen csodás gyógyulásról számoltak be. A „kirakatnéző betegségként” is ismert érszűkület megnehezíti a járást, és lábgörcsöket idéz elő. Ezek a tünetek szűnnek meg a kúra után, amelyet félévente javasolt megismételni. Találkoztunk olyan emberrel, akinek az egyik lábát csonkolták, majd tudomást szerzett a mofettáról, ami megmentette a másik lábát.  A gázfürdő csökkenti a Buerger-kór és a Raynaud-szindróma tüneteit, de gyógyítja a lábszárfekélyt, a diabéteszt és a progresszív szisztémás szklerózist is. Optimalizálja a vérnyomást és erősíti az immunrendszert.

Fotó: Lokál
Ahol a mérges gáz gyógyulást hoz

A száraz gyógyfürdőbe reumatológus, érsebész, diabetológus vagy angiológus szakorvos írhat beutalót. Hogy mennyire népbetegség az érszűkület, azt a B.-A.-Z. Megyei Kórházból kapott adatok támasztják alá. A miskolci érsebészeti osztályon évente mintegy 1300 érműtétet végeznek, amelyekből átlagosan 230 végződik amputálással.

Mátraderecske a mofetta mellett 38 fokos termálvízzel és kiváló levegővel is rendelkezik, így a közelmúltban a falut gyógyhellyé nyilvánították. Jelenleg a gyógyvizes strand nem működik, de modernizálásának tervein már dolgoznak. Forgó Gábor polgármester mindent megtesz, hogy újra megnyíljon a Kincses Fürdő, és újak jöjjenek létre a községben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.