EUR: 323,02 Ft
CHF: 282,14 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Belföld

Domokos László: Most van mozgástér az adócsökkentésre, de tartalékolni mindig kell

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a Költségvetési Tanács (KT) tagja szerint a versenyképesség tovább fokozható, ám nagy kihívás elé állítja a szakembereket az adópolitika és a munkaerőpiac reformja, csakúgy, mint a hatékony brüsszeli forráselosztás kérdése – írta vasárnapi cikkében az Origo.

A hírportálon vasárnap megjelent interjúban Domokos László úgy értékelt: a 2009 óta működő KT jelentős szerepet vállalt abban, hogy sikerült Magyarországot kivezetni az adósságcsapdából, illetve sikerült csökkenteni a GDP-arányos államadósságot.


Az elmúlt 4-5 évben sikerült talpra állítani a magyar költségvetést, amihez azonban szisztematikus lépésekre volt szükség – összegzett.

Kifejtette: a tervezett adóbevételeket jócskán sikerül felülteljesíteni, ezért év közben már nem azon kell gondolkodni, hogy a költségvetésben a kormány honnan vesz el forrást a hiánycél tartása érdekében, hanem azon, hogy hová és milyen módon osztja el a többletbevételeket.


“Szilárd meggyőződésem, hogy az adócsökkentés nem állhat meg” – fogalmazott Domokos László. A legfontosabbnak a béreket terhelő adók további, szisztematikus csökkentését nevezte, mivel Magyarország áttért a munkaalapú gazdaságra, úgy, hogy rekordon van a foglalkoztatottak aránya.

Elmondta, hogy a munkát terhelő adók már megközelítik az európai átlagot, de a környező országokhoz képest tovább kell folytatni a csökkentést. Véleménye szerint ha versenyképes lesz a munkát és a tőkét terhelő adók mértéke, akkor majd a többi adónemhez is bátrabban lehet hozzányúlni.

Domokos László jelezte: fejtörést okoz, hogy ha egy nagyberuházás több évig is elhúzódik, akkor az hogyan maradhat az előre meghatározott pénzügyi keretek között. Célszerűnek nevezte ehhez a beruházási törvény megalkotását, ami az állami beruházásokat szabályozná, és a határidők fogalmát is tisztázná.

Kiemelten figyelni kell emellett Domokos László szerint az uniós források felhasználását, mivel a fegyelmezett költségvetés csak akkor tartható be, ha ezeken a területeken is fegyelem van.

Arra is kitért, hogy a bürokráciát tovább kell csökkenteni, ám az még pontosan nem látszik, hogy az állam mely területeken változtatna, illetve honnan vonulna ki. Ez egész Európára vonatkozik – jelezte.

Domokos László szerint azt is szem előtt kell tartani, hogy nincs bebetonozva a 4 százalék feletti gazdasági növekedés, fel kell készülni egy rosszabb időszakra is, a megfelelő költségvetési fedezettel.

“A közgazdasági törvényszerűségek és a jelenlegi világgazdasági folyamatok alapján egészen biztos, hogy előbb-utóbb szembe kell nézzünk egy újabb gazdasági válsággal” – fogalmazott a cikkben.

A versenyképesség fokozható, mind a beruházások ösztönzésével, mind pedig a munkaerőpiac, illetve az adópolitika szabályozásával – mondta az Origónak Domokos László.

Kapcsolódó Cikkek

  • Németh Zsolt: A rendszerváltozás nem értelmezhető 1956 nélkül

    Németh Zsolt: A rendszerváltozás nem értelmezhető 1956 nélkül

    Az 1956-os forradalom része annak a folyamatnak, amelynek eredménye a rendszerváltozás és az azt követő, harminc éve tartó békekorszak – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn, a Rákóczi Szövetség Műegyemeten tartott október 23-ra emlékező rendezvényén.

  • Ötmillió magyar büszke a rendőrökre

    Ötmillió magyar büszke a rendőrökre

    A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire; ennek ellenkezőjét a megkérdezettek 27 százaléka mondja – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet az Astoriánál történt október 23-i rendőri roham 12.