EUR: 319,35 Ft
CHF: 282,14 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Sport

Döntős a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó a téli olimpián

A magyar csapat rendkívül magabiztos versenyzéssel fináléba jutott a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolya váltók keddi elődöntőjéből a phjongcshangi téli olimpián.

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású kvartett a világelső dél-koreai staféta mögött magabiztosan jutott az A döntőbe, ahol még a kanadaiak és a kínaiak lesznek az ellenfelek jövő csütörtökön. Ez ugyanakkor még nem jelent pontszerzést, mivel egy esetleges kizárás a B döntő végére sorolná a csapatot.


A futam első felében nem volt túl nagy az iram, a pozíciók pedig gyakran cserélődtek, utána a magyar négyes élre tört és hosszú ideig vezetett, mígnem a dél-koreaiak vették át a vezetést. A hazai staféta a hajrára magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, ezt a tempót pedig kizárólag a magyarok bírták tartani, a világcsúcstartó amerikai, illetve a japán négyes leszakadt, így az utolsó hét-nyolc körben már kérdéses sem volt a továbbjutás. A dél-koreaiak olimpiai, a magyarok 6:34.866 országos csúccsal értek célba.

“Nagyon rossz olimpia már nem lehet. Amiért jöttünk, azt elértük. Akármi lesz, már nem tudok elégedetlen lenni. Azt gondoltuk, hamar megindulnak a dél-koreaiak, de hiába mentek előre, nem volt nagy az iram, emiatt gyakran változtak a pozíciók. Nagyon tetszett, hogy az amerikaiakat kétszer is leváltottuk” – értékelt a rangidős, negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor, aki hozzátette, örül annak, hogy négycsapatos lesz a döntő, így talán nyugodtabb futamra lehet számítani.


Knoch elárulta, amikor sikerült tapadni a hazaiakra és megvolt a két bója előny az amerikaiakkal szemben, érezte, hogy meglesz a finálé, mert mindenki magabiztosan versenyzett, nem volt benne a hiba a korcsolyázásban.

Az egyéni versenyek ezúttal nem sikerültek jól, kizárólag az 1500 méteren ötödik Liu Shaolin Sándor vette sikerrel a futamát, ő a 1000 méter selejtezőjéből jutott negyeddöntőbe. Ráadásul kétszer kellett korcsolyáznia, mert egy vele szemben elkövetett szabálytalanság eredménye az lett, hogy három riválisa egyszerre csúszott ki, így biztonsági okokból megállították a versenyt. Másodjára a táv kétharmadától vezetve simán lépett tovább.

Hidegzuhany volt viszont öccse, a 19 éves Liu Shaoang búcsúja, akit az 1500 méter elődöntőjéhez hasonlóan kizárták a selejtezőben.

“Az egyéni számokban sajnos figyelmetlen voltam, de ez már jobb volt, mint az 1500 méter. Napról napra jobbnak érzem magam. Még szerencsére hátra van az 500 méter!” – mondta az MTK minden távon junior világbajnok versenyzője.

A nőknél Jászapáti Petrától és Keszler Andreától is bravúr lett volna a továbbjutás a negyeddöntőből, mert mindketten elképesztően erős futamba kerültek, ráadásul előbbi a legrosszabb, négyes pozícióból rajtolt. Ennek ellenére mindketten helytálltak, Jászapáti úgy lett negyedik, hogy egy korcsolyahosszal maradt el a továbbjutást érő második helyezettől. Keszler pedig egy hihetetlen gyors futamban végig a nyomában volt a világcsúcstartó Elise Christie-nek, illetve a kanadai Kim Boutinnek. Később mindkettő döntőbe jutott, utóbbi bronzérmes lett. Az aranyérmet az olasz Arianna Fontana szerezte meg, aki Vancouver bronz- és Szocsi ezüstérme után ért a csúcsra a specialitásának számító 500 méteren. A második meglepetésre a holland Yara van Kerkhof lett.

A rövidpályás gyorskorcsolya versenyei szombaton a női 1500 méter és a férfi 1000 méter küzdelmeivel folytatódnak.

A keddi versenynapon a rövidpályás gyorskorcsolya mellett még hét versenyszámban avattak győztes. Alpesi síben megszerezte első olimpiai bajnoki címét a kombinációban élen végző, hatszoros világbajnok osztrák Marcel Hirscher. Samsal Dalibor a 32., Kékesi Márton a 35. helyen végzett.

Nagypályás gyorskorcsolyában férfi 1500 méteren folytatódott a hollandok sikersorozata: Kjeld Nuis nyert, ezzel a sportág negyedik számában is holland versenyző érdemelte ki az aranyat. Nagy Konrád a 29. lett.

A curlingben most debütáló vegyespáros első bajnoka Kanada lett. A sífutók sprintversenyében a svéd Stina Nilsson és a norvég Johannes Hösflot Kläbo volt a leggyorsabb, a női hódeszkások félcső számában az amerikai Chloe Kim, szánkóban, női egyesben pedig a német Natalie Geisenberger nyert.

 

Kapcsolódó Cikkek