2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Zalaegerszeg

Egyre több az influenzás megbetegedés

Influenzás tünetek esetén kerülni kell a zsúfolt helyeket
Fotó: Inhof András

Az elmúlt hetekben egyre többen fordultak orvoshoz lázzal és felső légúti tünetekkel, érezhető a betegek számának emelkedése.

– Mindez azt mutatja, Zalaegerszeghez is közelít az influenzajárvány –mondta el lapunknak dr. Gergye Ferenc  háziorvos. A legfontosabb a megelőzés, a legbiztosabb az oltás, ha nem oltattuk be magunkat akkor lényegesen nagyobb esélyünk van arra, hogy elkapjuk a betegséget.


A háziorvos azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint kerüljük azokat a helyeket, ahol tömeg van, hiszen az influenzavírus orron és szájon keresztül jut a szervezetbe, ami meghatározza a  védekezési lehetőségeket, azaz hordjunk szájkendőt, maszkot – javasolja az orvos. A személyi higiénés szabályok betartása is nagyon fontos, például a gyakori fertőtlenítő kézmosás, főleg étkezések előtt. Amennyiben mégis megfertőződtünk, nem szabad lábon kihordani a betegséget, mivel több lesz a szövődménye, hanem sok pihenést, bő folyadékot és könnyű étkezést ajánl az orvos, illetve a lázcsillapítás mellőzését, kivéve csecsemőknél, időseknél és tartós betegségben szenvedőknél.

Ha nem tesszük meg, akkor szövődményként akár tüdő- vagy arcüreggyulladás, légúti, keringési problémák is kialakulhatnak. A láz influenza esetén is a szervezet védekezőképességét aktiválja, rutinszerű csillapításával a járvány és az egyén szempontjából is csak rosszat teszünk vele –tette hozzá. Dr. Bicsák Lajos gyermekorvos is tapasztalta a betegek számának növekedését, elsősorban vírusos, meghűléses tünetekkel érkeznek hozzá, ám az elmúlt napokban már napi 5–8 fő között volt a magas lázzal érkező influenzás gyermekek száma.


A gyermekek között halmozódás figyelhető meg, napi 6-8 új páciens jelentkezik ellátásra
Fotó: Inhof András

Lapunk információi szerint volt olyan óvodai csoport a városban, ahol 28 kisgyermekből csak hatan maradtak egészségesek. Amíg nincs tényleges járvány, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház nem rendel el látogatási tilalmat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.