EUR: 321,25 Ft
CHF: 283,80 Ft
2018. november 20., kedd
Jolán

Egyéb Békéscsaba

Élményközponttá válik a könyvtár

Komoly fejlesztések valósulhatnak meg a Békés Megyei Könyvtárban a közeljövőben. Pályázati forrásból olyan eszközöket szerezhetnek be, olyan új szolgáltatásokat alakíthatnak ki, amelyek elsősorban a fiatalokat segítik.

Összesen mintegy 120 millió forintot nyert egy EFOP-pályázaton infrastrukturális fejlesztésekre az intézmény, melynek keretében több újdonságot is megvalósítanak a következő hónapokban. Digitális labort és digitális lépcsőt alakítanak ki, ezenkívül egy mozgatható, mobil pavilonnal szeretnék népszerűsíteni a könyvtár szolgáltatásait, kitelepülve különböző külső helyszínekre. Ezen fejlesztések az egész életen át tartó tanulás jegyében a kompetenciák fejlesztését, a fiatalok pályaorientációját segítik majd elő – mondta el Rakonczás Szilvia könyvtárigazgató.


A digitális labor egyfajta közösségi tér lesz, felszerelve informatikai és robotikai eszközökkel. Amíg a mostani oktatóterem főleg általános és középiskolai csoportoknak megfelelő, addig ebben bárki szabadon tervezhet, alkothat – például a számítógépekkel, a 3D-s nyomtatóval, az okos varrógéppel, a könyvkötészeti alapgépekkel. Emellett a robotikával is megismerkedhetnek a látogatók. Lesz egy olyan különleges szkenner is, ami magától lapoz és fényképezi le az oldalakat. De lézervágó, lézernyomtató is kerül majd az élményközpontba. A két új terem küldetése az lesz, hogy a könyvekből megszerezhető tudást tárgyiasíthassák a számítógépekkel – megtervezhessenek, majd el is készíthessenek bármit. A tervek szerint a nyári szünetre el is készülnek ezek a beruházások.

Egy másik jelentős hír is napvilágot látott Békéscsaba két kiemelten fontos kulturális intézményével kapcsolatban: újabb öt évig a jelenlegi igazgatók folytathatják a megkezdett munkát a Munkácsy Mihály Múzeum és a könyvtár élén. A pályázatokat novemberben írták ki, ugyanis Ando György múzeumigazgató és Rakonczás Szilvia könyvtárigazgató mandátuma március 31-én lejár. Mindkét kiírásra csak egy-egy pályázat érkezett be, ezeket egy szakértő bizottság bírálta el, amelynek tagjai a Közalkalmazotti Tanács, egy országos szakmai szervezet, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, valamint a Magyar Könyvtárosok Egyesülete képviselői, illetve a reprezentatív szakszervezetek által delegált tagok voltak. A békéscsabai közgyűlés részéről Kiss Tibor alpolgármester és Bíró Csaba, az önkormányzat szakbizottságának elnöke vett részt a munkában. A kinevezésekhez az illetékes minisztérium államtitkársága is hozzájárulását adta. A vezetői megbízások öt évre, 2023. március 31-ig szólnak – tájékoztatott a MTI.


Kapcsolódó Cikkek