EUR: 311,43 Ft
CHF: 270,44 Ft
2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna

Külföld

Elon Musk: A Falcon Heavy harmadik gyorsítórakétája megsemmisült

Megsemmisült a SpaceX vállalat új, kedden felbocsátott óriásűrhajójának egyik gyorsítórakétája, mert elfogyott az üzemanyaga – közölte Elon Musk, a SpaceX és a Tesla vállalat tulajdonosa.

A Falcon Heavy óriásűrhajót három Falcon 9 típusú, újrahasznosítható gyorsítórakéta szállította az űrbe. Az óriásrakétát kedd délután indították útnak a floridai Cape Canaveralből, és a rakétakísérlet szinte teljes sikerrel zárult. Az űrhajó utolsó fokozata felvitte az űrbe hasznos rakományát, egy Tesla Roadster típusú gépkocsit, bizonyítva ezzel a kísérlet sikerét, reklámozva egyúttal Musk vállalatát.


/Fotó: MTI

Két gyorsítórakéta – amely már szállított hasznos terhet a Nemzetközi Űrállomásra – nyolc perccel a start után szinkronban szállt le a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpont közelében lévő légi támaszpontra, így további űrmissziókon is fel lehet majd őket használni. Egy ideig nem lehetett tudni, hogy mi történt a harmadik, középső gyorsítórakétával, amely a gépkocsit eljuttatta az űrbe, és amelynek az Atlanti-óceánon horgonyzó uszályon kellett volna landolnia, Florida partjaitól mintegy háromszáz tengeri mérföldre. Elon Musk később sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a harmadik, vadonatúj gyorsítórakétában feltehetően nem maradt elegendő üzemanyag ahhoz, hogy lefékezze magát, ezért valahol a “drónhajó” közelében lezuhant. Musk szerint a rakéta óránkénti 483 kilométeres sebességgel csapódott a tengerbe. A becsapódáskor károk keletkeztek a horgonyzó platformban, megrongálódott két hajtóműve, és tönkrement az a kamera is, amelynek rögzítenie kellett volna a landolást. A gyorsítófokozat darabjai szanaszét szóródtak a platformon és az óceánon.

A harmadik Falcon 9-es gyorsítórakéta megsemmisülése ellenére az űripar történelminek mondható rakétakísérlete sikeresnek könyvelhető el. A Falcon Heavy a jövőben képes lesz majd akár 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani, a Holdra vagy a Marsra vagy még távolabbi helyekre vinni. A rakétakísérletet hatalmas érdeklődés övezte szerte a világon, a Youtube videomegosztó portál jóvoltából milliók nézhették élőben a kísérletet és a Roadster űrbéli utazásának kezdetét a rájuk szerelt kamerák segítségével. Ez volt a Youtube történetének második legnagyobb online nézettségű eseménye.


Elon Musk a felbocsátás után néhány órával Twitter-bejegyzésében tudatta, hogy a Falcon Heavy utolsó fokozatának hajtóművei harmadszor is sikeresen beindultak, az űrhajó – elhagyva a Föld gravitációs terét – áthaladt a Mars keringési pályáján is, és jelenleg az aszteroidaöv felé tart. A gépkocsi hat hónap múlva érkezik a Mars közelébe, de nem valószínű, hogy a bolygóba csapódik, hanem évmilliárdokon át kering majd a Nap körül, elhaladva néha a Föld és a Mars közelében is.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Légkád

  Légkád

   Egy repülő kádat talált fel A The Real Guys nevű csapat, akiknek gyakran támadnak hasonlóan extrém ötleteik amiket aztán meg is valósítanak.

 • Békarodeó

  Békarodeó

  Majd öt percen keresztül képes volt a bogár hátán maradni ez a gyönyörű színekben pompázó béke, amit egy indonéziai fotósnak sikerült lencsevégre kapnia.

 • Életfogytiglani börtönre ítélték az újságírókat

  Életfogytiglani börtönre ítélték az újságírókat

  Súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt pénteken egy isztambuli bíróság hat újságírót, mert az ítélet szerint előre tudtak a 2016-os puccskísérletről, és hatalomátvételre szólítottak fel – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.