EUR: 323,30 Ft
CHF: 276,08 Ft
2018. július 15., vasárnap
Henrik, Roland

Külföld

Észak-Koreába látogat a NOB-elnök

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a phjongcshangi téli játékok után a Koreai NDK-ba látogat Dél- és Észak-Korea, valamint a NOB megállapodása szerint.

Az olimpiai mozgalom irányításához közeli forrás arról tájékoztatta a brit hírügynökséget, hogy az utazásra “valamikor az olimpiai játékok után” kerül sor, ennél konkrétabb dátumot azonban nem árult el. A phjongcshangi téli olimpia február 25-én ér véget.


Észak-Korea a NOB és Dél-Korea bátorítására egyezett bele abba, hogy sportolóival részt vegyen a phjongcshangi versenyeken. A hivatalosan háborúban álló két ország versenyzői az egyesített Korea zászlaja alatt együtt vonultak be a stadionba a pénteki megnyitón, a női jégkorongtornán pedig közös csapat indult. Ez az első egyesített dél-koreai válogatott az olimpiák történetében. Vasárnap Angela Ruggiero, a NOB végrehajtó bizottságának amerikai tagja úgy nyilatkozott: Nobel-békedíjat adna az egyesített koreai női jégkorong-válogatottnak.

Mun Dzse In dél-koreai elnök az olimpiarendezést kihasználva igyekezett lépéseket tenni a kapcsolatok normalizálására, illetve elérni azt, hogy tárgyalásokra kerüljön sor az észak-koreai fegyverkezési programról.


A NOB és a két Korea január 20-án, Lausanne-ban írt alá háromoldalú megállapodást, amelyben rögzítették az északiak olimpiai részvételének részleteit, köztük az indítható versenyzők számát, valamint azt, hogy mely számokra neveznének az északiak, továbbá a közös bevonulást.

Mun Dzse In elnök a megnyitón látványosan kézfogással üdvözölte Kim Jo Dzsongot, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húgát. Az olimpiára 22 fős észak-koreai küldöttség érkezett Kim Jo Dzsong és Kim Jong Nam névleges államfő irányításával. A delegációt vasárnap Ri Nak Jon dél-koreai miniszterelnök ebédre látta vendégül egy szöuli szállodában, előző nap pedig Kim Jo Dzsong Phenjanba szóló meghívót adott át Szöulban a dél-koreai elnöknek, aki elfogadta azt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kitoloncolandók mintegy felét nem találják a német hatóságok

  A kitoloncolandók mintegy felét nem találják a német hatóságok

  A Németországból kitoloncolandó mintegy 23 900 ember közül csak 11 100 ember esetében sikerült végrehajtani az erről szóló döntést, nagyjából 12 800 esetben meghiúsult a kiutasítás, közülük 11 500 embert nem találnak a hatóságok – jelentette a Welt am Sonntag című, vasárnap megjelenő konzervatív német lap.

 • Rekordszinten a BMW eladásai

  Rekordszinten a BMW eladásai

  A BMW 1,8 százalékkal, rekordszintre növelte autóeladásait az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

 • Orbán Viktor: A horvátok megmutatták, hogy a futballban minden lehetséges

  Orbán Viktor: A horvátok megmutatták, hogy a futballban minden lehetséges

  Orbán Viktor miniszterelnök ezúttal is a helyszínen, a moszkvai Luzsnyiki Stadionban nézi meg a labdarúgó-világbajnokság döntőjét. A Nemzeti Sportnak adott interjúban a kormányfő elárulja, hogy a döntőben is a horvátoknak szorít, és amondó, hogy a torna egyik legkisebb országának sikere nekünk, magyaroknak is reményt adhat.