2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Belföld

Fájdalommentes kutyasétáltatásért dolgoznak a feltalálók

Egy-egy dinamikus sétával nemcsak az elhízást előzhetjük meg, de sokat tehetünk általános egészségi állapotunkért is. Mint mindenben, ebben is kiváló társ lehet a kutya. A JULIUS-K9R kutyafelszerelést gyártó cég közvéleménykutatása alapján kiderült, hogy az idősebb kutyatartók gyakran elhagyják, de legalábbis rövidítik a kutyasétáltatás időtartamát, csont-, ízületi- és izomfájdalmakra hivatkozva. Sok esetben alkalmazkodnak a kutyák a kényelmesebb életmódhoz, unalmukban tovább követelve a megszokott napi ételadagjukat. Ennek eredménye lehet az elhízott kutya-gazdi páros. Nos, a sétáltató kutyahámok piacán előkelő helyet elfoglaló gyártócég közelebbről is megvizsgálta a problémakört.

 

A nyakörvek és kutyahámok használata során fennáll annak veszélye, hogy a kutya pórázon vezetése közben a lépések, a kutya vállmozgása és a pórázt tartó ember ismétlődő mozgása mikrorángatásokhoz vezet, melyek terhelik az ember ízületeit, és nehezíthetik a sérülések gyógyulását. Ezeket a hatásokat gyűjtőnéven kéz-kar vibrációs szindrómának, azaz HAVS-nek nevezik (Hand-Arm Vibration Syndrome).


Az emberi kéz és kar rezgésterhelésével kapcsolatba hozható betegségek (Raynaud-szindróma, Kéztőalagút-szindróma, íngyulladásos megbetegedések, stb.) adtak alapot annak alapos vizsgálatára, hogy a kutya pórázon vezetése során milyen hasonló terhelés éri a kutya és az ember testét. A speciálisan erre a célra épített mérőszerkezetek kimutatták, hogy percenként tucatnyi, az említett betegségek kialakulásában szerepet játszó terhelés hat a pórázt tartó személy szervezetére. Az is megállapításra került, hogy ez a káros hatás miként csökkenthető egy speciálisan kialakított kutyahámmal.

A világon a legtöbb kutyahám-szabadalommal rendelkező feltaláló maga a cégvezető, Julius Sebő. Nem kevesebb mint 20 éve már, hogy elsődlegesen a kutyahámokban rejlő lehetőségeket kutatja. A lövedékálló speciális katonai hámoktól a hordozó- és ereszkedőhámokon át a világ már szinte minden országában feltűnő sétáltató eszközökig mindenhol újszerű megoldások sora kísérte a szakember tevékenységét.


Julius Sebő: “Különös szerencse, ha valaki kutyahámfejlesztőként egyidejűleg a szakma csúcsát képviselő kereső- vagy mentőkutyásokkal, valamint – az állatmenhelyen végzett önkéntes munkájának köszönhetően – a hétköznapi kutyatartók vagy leendő kutyatartók széles körével is közvetlen kapcsolatba kerülhet. A Budapesti Mantrailing Akadémia kutyavezetőinek visszajelzései és az Ebárvaház Kutyamenhelyen sétáltató számos gyermek és idős ember megfigyelése alapozta meg, hogy 2014-ben leadjam az első olyan kutyahám-szabadalmat, mely speciális kialakításával megoldást jelenthet a séta során testünket és a kutya szervezetét érő erőhatások csökkentésére. Fontos volt, hogy a visszajelzések olyan kutyákról vagy szakterületről adjanak információt, ahol jellemzően húznak a kutyák a pórázon. Nos ebből a szempontból a menhelyi és keresőkutyák tökéletesnek bizonyultak. Nem véletlen, hogy az eltűnt személyek kutyás keresésére az Y-hámok (úgynevezett Kumet igavonó hámok) mai, kutyákra szabott változatát fejlesztettem tovább. Ennél a hámtípusnál ugyanis szembetűnő a nyaki területen felfekvő két vállheveder haladási tempótól függő, ritmusos feszülése és ellazulása. Ez a keresőkutyát kizökkentheti a koncentrációból, de ugyanakkor a pórázt tartó kéznek sem tesz jót.” – nyilatkozta.

Az elsőként piacra kerülő, rángatást és húzóerőt csökkentő kutyahámfejlesztés nem elsősorban az utcai sétához, hanem a kutyás sportokhoz és a keresőkutyás munka területére szabottan készült el.

A Budapesti Mantrailing Akadémia instrukciói alapján megalkotott és a menhelyi kutyasétáltatók visszajelzései alapján tökéletesített hámok tesztpéldányai jelenleg a feltaláló német keresőkutyás partnercégének, a K-9 Suchhundezentrum szakembereinek tesztelése alatt állnak.

Az Alexandra Grunow által vezetett egyesület dolgozói már abban segítenek, hogy a fejlesztés végre a kedvtelésből kutyasétáltatók számára is formát ölthessen.

2018-ban a JULIUS-K9R márkanév alatt biztosan találkozhatunk már az erőhatásokhoz és mozgáshoz alkalmazkodó intelligens kutyahámokkal, és így eggyel több okunk lesz arra, hogy kutyánkkal együtt nagyokat kirándulhassunk.

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

Kapcsolódó Cikkek