2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Békéscsaba

Fenntartóváltás a csabai campuson

A katolikus Szeged-csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Gál Ferenc Főiskola vette át februártól a Szent István Egyetemtől a békéscsabai gazdasági campus működtetését. A GFF új mesterképzési szakokat és a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően új alapszakokat is indítana – tájékoztatott az MTI.

Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora kifejtette, a SZIE három alapképzési szakot (gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel, valamint műszaki menedzser) és két felsőoktatási szakképzési szakot (gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel) adott át a GFF-nek, valamint néhány végzés előtt álló hallgatót andragógia alapképzési és emberi erőforrások felsőoktatási szakképzési szakon. Ezeken jelenleg 346 diák tanul.


A korábban Békéscsabán folytatott mesterszakos képzéseket (emberierőforrás-tanácsadó, pénzügy, vezetés és szervezés, valamint agrár-mérnöktanár) nem adta át a SZIE, azokat más telephelyeire helyezte át. Az átadás-átvételt mindkét intézmény szenátusa jóváhagyta. A GFF szélesíteni tervezi a képzési portfóliót, a meglévő gazdasági, pénzügyi mellett a tervek szerint nyomdaipari mérnöki és informatikai képzéseket is indít. A GFF a gazdasági campusból létrehozta a békéscsabai telephelyű gazdasági kart, amelynek dékánja Árpási Zoltán egyetemi docens, korábbi békéscsabai dékánhelyettes lett. Az új kari vezetőség feladata a kari tanács és más kari bizottságok létrehozásának előkészítése, a kari szervezeti struktúra és az új szabályzatok megalkotása – írta Kozma Gábor. A kari tanács 2025-ig tartó fejlesztési tervet is készít. A kari szervezeti egységek vezetőire a dékán tesz javaslatot.

A GFF kihasználná a négy kar (teológiai, pedagógiai, egészség- és szociális tudományi, valamint gazdasági) közötti képzési együttműködésben rejlő lehetőségeket, ami az intézményi kutatási-képzési, oktatói-hallgatói közösségében rejlő energia aktivizálását jelenti. A békéscsabai campusra jelentkezők száma mára jelentősen csökkent: míg 2011-ben 1150 hallgató járt oda, tavaly már nem érte el a 400-at ez a szám. A 2017/2018-as tanévre 131 új hallgatót vettek fel, ami csaknem 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Kozma Gábor ezzel kapcsolatban közölte, hogy a hallgatói létszám emelésének kérdésével akkor tudnak foglalkozni, ha látják, hogy a SZIE által meghirdetett, de már a GFF kereteiben folytatódó békéscsabai képzésekre hányan jelentkeznek, hányat vesznek fel.


A pénzügyi terhek csökkentése folyamatban van. A korábban a campust terhelő, a 300 személyes nagy előadóra és a könyvtárra vonatkozó, úgynevezett ppp-konstrukcióból származó mintegy 1,8 milliárd forintos terhet az állam kiváltotta. Jelenleg folynak a tárgyalások a kollégium csaknem kétmilliárdos ppp-terheinek kiváltásáról is, ám ezzel kapcsolatban a rektor megjegyezte, hogy a GFF a kollégiumot nem vette át.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.