EUR: 321,67 Ft
CHF: 280,69 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Békéscsaba

Fenntartóváltás a csabai campuson

A katolikus Szeged-csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Gál Ferenc Főiskola vette át februártól a Szent István Egyetemtől a békéscsabai gazdasági campus működtetését. A GFF új mesterképzési szakokat és a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően új alapszakokat is indítana – tájékoztatott az MTI.

Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora kifejtette, a SZIE három alapképzési szakot (gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel, valamint műszaki menedzser) és két felsőoktatási szakképzési szakot (gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel) adott át a GFF-nek, valamint néhány végzés előtt álló hallgatót andragógia alapképzési és emberi erőforrások felsőoktatási szakképzési szakon. Ezeken jelenleg 346 diák tanul.


A korábban Békéscsabán folytatott mesterszakos képzéseket (emberierőforrás-tanácsadó, pénzügy, vezetés és szervezés, valamint agrár-mérnöktanár) nem adta át a SZIE, azokat más telephelyeire helyezte át. Az átadás-átvételt mindkét intézmény szenátusa jóváhagyta. A GFF szélesíteni tervezi a képzési portfóliót, a meglévő gazdasági, pénzügyi mellett a tervek szerint nyomdaipari mérnöki és informatikai képzéseket is indít. A GFF a gazdasági campusból létrehozta a békéscsabai telephelyű gazdasági kart, amelynek dékánja Árpási Zoltán egyetemi docens, korábbi békéscsabai dékánhelyettes lett. Az új kari vezetőség feladata a kari tanács és más kari bizottságok létrehozásának előkészítése, a kari szervezeti struktúra és az új szabályzatok megalkotása – írta Kozma Gábor. A kari tanács 2025-ig tartó fejlesztési tervet is készít. A kari szervezeti egységek vezetőire a dékán tesz javaslatot.

A GFF kihasználná a négy kar (teológiai, pedagógiai, egészség- és szociális tudományi, valamint gazdasági) közötti képzési együttműködésben rejlő lehetőségeket, ami az intézményi kutatási-képzési, oktatói-hallgatói közösségében rejlő energia aktivizálását jelenti. A békéscsabai campusra jelentkezők száma mára jelentősen csökkent: míg 2011-ben 1150 hallgató járt oda, tavaly már nem érte el a 400-at ez a szám. A 2017/2018-as tanévre 131 új hallgatót vettek fel, ami csaknem 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Kozma Gábor ezzel kapcsolatban közölte, hogy a hallgatói létszám emelésének kérdésével akkor tudnak foglalkozni, ha látják, hogy a SZIE által meghirdetett, de már a GFF kereteiben folytatódó békéscsabai képzésekre hányan jelentkeznek, hányat vesznek fel.


A pénzügyi terhek csökkentése folyamatban van. A korábban a campust terhelő, a 300 személyes nagy előadóra és a könyvtárra vonatkozó, úgynevezett ppp-konstrukcióból származó mintegy 1,8 milliárd forintos terhet az állam kiváltotta. Jelenleg folynak a tárgyalások a kollégium csaknem kétmilliárdos ppp-terheinek kiváltásáról is, ám ezzel kapcsolatban a rektor megjegyezte, hogy a GFF a kollégiumot nem vette át.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.