2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Békéscsaba

Fenntartóváltás a csabai campuson

A katolikus Szeged-csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Gál Ferenc Főiskola vette át februártól a Szent István Egyetemtől a békéscsabai gazdasági campus működtetését. A GFF új mesterképzési szakokat és a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően új alapszakokat is indítana – tájékoztatott az MTI.

Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora kifejtette, a SZIE három alapképzési szakot (gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel, valamint műszaki menedzser) és két felsőoktatási szakképzési szakot (gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel) adott át a GFF-nek, valamint néhány végzés előtt álló hallgatót andragógia alapképzési és emberi erőforrások felsőoktatási szakképzési szakon. Ezeken jelenleg 346 diák tanul.


A korábban Békéscsabán folytatott mesterszakos képzéseket (emberierőforrás-tanácsadó, pénzügy, vezetés és szervezés, valamint agrár-mérnöktanár) nem adta át a SZIE, azokat más telephelyeire helyezte át. Az átadás-átvételt mindkét intézmény szenátusa jóváhagyta. A GFF szélesíteni tervezi a képzési portfóliót, a meglévő gazdasági, pénzügyi mellett a tervek szerint nyomdaipari mérnöki és informatikai képzéseket is indít. A GFF a gazdasági campusból létrehozta a békéscsabai telephelyű gazdasági kart, amelynek dékánja Árpási Zoltán egyetemi docens, korábbi békéscsabai dékánhelyettes lett. Az új kari vezetőség feladata a kari tanács és más kari bizottságok létrehozásának előkészítése, a kari szervezeti struktúra és az új szabályzatok megalkotása – írta Kozma Gábor. A kari tanács 2025-ig tartó fejlesztési tervet is készít. A kari szervezeti egységek vezetőire a dékán tesz javaslatot.

A GFF kihasználná a négy kar (teológiai, pedagógiai, egészség- és szociális tudományi, valamint gazdasági) közötti képzési együttműködésben rejlő lehetőségeket, ami az intézményi kutatási-képzési, oktatói-hallgatói közösségében rejlő energia aktivizálását jelenti. A békéscsabai campusra jelentkezők száma mára jelentősen csökkent: míg 2011-ben 1150 hallgató járt oda, tavaly már nem érte el a 400-at ez a szám. A 2017/2018-as tanévre 131 új hallgatót vettek fel, ami csaknem 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Kozma Gábor ezzel kapcsolatban közölte, hogy a hallgatói létszám emelésének kérdésével akkor tudnak foglalkozni, ha látják, hogy a SZIE által meghirdetett, de már a GFF kereteiben folytatódó békéscsabai képzésekre hányan jelentkeznek, hányat vesznek fel.


A pénzügyi terhek csökkentése folyamatban van. A korábban a campust terhelő, a 300 személyes nagy előadóra és a könyvtárra vonatkozó, úgynevezett ppp-konstrukcióból származó mintegy 1,8 milliárd forintos terhet az állam kiváltotta. Jelenleg folynak a tárgyalások a kollégium csaknem kétmilliárdos ppp-terheinek kiváltásáról is, ám ezzel kapcsolatban a rektor megjegyezte, hogy a GFF a kollégiumot nem vette át.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.