EUR: 318,19 Ft
CHF: 280,81 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Külföld

Fiatal prostikkal buliztak a földrengés után a segélyszervezet munkatársai

Meztelen prostituáltakkal tartott szexorgiákról szólnak a hírek az Oxfam haiti tevékenységével kapcsolatban. A legnagyobb brit segélyszervezet munkatársai a 2010-es földrengés után humanitárius kötelezettségeik mellett – vagy helyett? – prostikkal múlatták az időt.

Fotó: Marco Dormino

A helyiek csak bordélyháznak nevezték az Oxfam úszómedencés, hat hálószobás Port au Prince-i villában felállított főhadiszállását, melyet kb. havi félmillió forintnyi összegért béreltek, és ahol a haitiak szerint Caligula császár udvarába illő orgiákat tartottak.


Állítólag felvételek is készültek azokról a bulikról, amelyeken több nehéz altesti munkából élő hölgy Oxfam-pólóban ugrabugrált a szervezet munkatársaival a biztonsági őrökkel és szögesdróttal védett villa medencéje körül. A helyiek „pipihús grillezésnek” hívták ezeket a partikat.

Az egészben az a legszomorúbb, hogy azon a környéken voltak a legnagyobb károk a 220 ezer halálos áldozatot követelő 2010-es földrengés nyomán, mely után másfél millió ember maradt hajlék nélkül, és a segélyként küldött élelmiszer-adományokat még az elosztás előtt az utcákon rohanták meg az éhezők.


– Nem hiszem, hogy ezt kellett csinálni itt, ahol tíz és százezrek haltak meg, az Oxfamnak inkább segítenie kellett volna, nem bulizni – nyilatkozta egy helyi asszony a Daily Mailnek, majd egy másik hozzáfűzte: – Ilyesmi nem történhetne meg, ott, ahol még mindenki az életéért küzd egy ilyen katasztrófa után. Ráadásul a Delmas kerület Port au Prince egyik legsűrűbben lakott negyede mellett fekszik. Itt sokáig nem volt áram , és a rossz minőségű építőanyagok miatt több épület omlott össze, mint máshol.

Fotó: Youtube

Az újjáépítésen dolgozó munkások is megerősítették, hogy az Oxfam főhadiszállásán gyanúsan sok ledér lány fordult meg, és nem, is nagyon próbálták rejtegetni, mi folyik a kerítés mögött. A Daily Mail egyik informátora azt is elárulta, hogy a szervezet több külső munkatársát szinte megzsarolták azzal, hogy csak akkor hosszabbítják meg a szerződésüket, ha még több lányt vesznek fel. Az Oxfam korábbi helyi igazgatója, a 68 éves belga Roland van Hauwermeiren sok évig dolgozott náluk, elismerte, hogy prostituáltakat hívtak egy másik villába is, az úgynevezett Sasfészekbe, amelyet az Oxfam jótékonysági alapokkal együtt bérelt. Az ügy terebélyesedése után titkos nyomozási folytattak Haitiben, és kiderült, hogy az Oxfam által foglalkoztatott gépjárművezetőket arra is használták, hogy nőket szerezzenek. S az is kitudódott, hogy a prostituáltak egy része 14 és 16 év közötti lány volt, Haitin a beleegyezéses szexuális együttlét korhatára 18 év.

Mellesleg az Oxfam magas rangú vezetői már 2004-ben is prostik után kajtattak Haitin. Egy korábbi alkalmazott azt mondta, két tisztviselő – állítólag a pénzügyi és a programigazgató – a szolgáltatásaik áráról vitatkozott a nőkkel. Az esemény egy Oxfam lakásban történt a főváros Petionville területén.

– Nagyon kellemetlenül éreztem magam, pedig úgy csináltak, mintha semmi sem történt volna – mondta egykori kísérőjük. – Az Oxfam személyzete olyan klubokba járt, ahol drogokat lehetett szerezni, és sok nő volt. A szórakozóhelyek előtt ott parkoltak az Oxfam-matricás autók, de nem érdekelte őket.

Widza Bryant, aki 2009-től három évig dolgozott az Oxfamnál Haitin, hiába figyelmeztette az aggasztó jelekre a vezérkart, mondandója süket fülekre talált.

Eddig, mert a kipattant botrány hatására lemondott az Oxfam igazgatóhelyettese, Penny Lawrence, aki szerint a problémákat észre kellett volna vennie, ezért a felelősség terheli. Penny Mordaunt, brit nemzetközi fejlesztési miniszter pedig a szőnyeg szélére állította az Oxfam vezetőségét, és az állami támogatások megvonásával fenyegetett, ha nem tisztázzák a vádakat. Az Oxfam tavaly 32 millió font támogatásban részesült a tárcától, ami bevételeinek 8 százalékát adja. Az Európai Bizottság is megvonhatja a támogatását a segélyszervezettől.

 EPA/STR

 

Haiti egyre hangosabban követeli, hogy tegye nyilvánossá az Oxfam, melyik önkéntes fizetett a szexért a földrengést követő időszakban, és perrel fenyegetőzik a gyerek-prostituáltakkal létesített szexuális kapcsolat miatt. A haiti brit nagykövet, Bocchit Edmond szerint sokkoló, hogy az Oxfam engedte, hogy az érintettek kijussanak az országból anélkül, hogy jelentették volna a történteket, főleg a kiskorúak érintettségének tudatában. Az Oxfam igazgatója, Mark Goldring azt mondta, azért nem jelentették az esetet, mert a szexmunkásokat féltették a retorzióktól. Mindenesetre senkit sem lepne meg, ha folytatás lenne az ügynek.

Kapcsolódó Cikkek