2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Szolnok

Flashmobbal ünnepelték a Himnuszt

Azt már megszokhattuk a szolnoki diákoktól, hogy egy-egy jeles alkalomkor mindig valami meglepetéssel készülnek. Nem volt ez másképp a magyar kultúra napján sem.

A Magiszter Fényes Adolf Szolnoki Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma a Himnusz létrejöttének 195. évfordulóját ünnepelte egy villámcsődülettel. A fiatalok stílszerűen 195-en voltak a Kossuth téren, és saját maguk által készített táblákon mutatták fel Kölcsey művének szövegét, mialatt egyik társuk a városháza erkélyéről szavalt megafonba.


A diákok mutatták fel a Himnusz sorait

A Himnusz egyértelműen Kölcsey Ferenc legnagyobb visszhangot kiváltó alkotása, amelyet 1823-ban vetett papírra Szatmárcsekén. A 30 nyelvre lefordított művet többször próbálták jogszabályi védelem alá helyezni, végül ez 1989-ben sikerült, mivel az alkotmány szövegének részévé vált. A Himnuszt 1844-ben Erkel Ferenc zenésítette meg, majd a művet 1938-ban Dohnányi Ernő dolgozta át ma ismert formájába. A Himnusz szövegének születésnapja, január 22-e egyben a magyar kultúra napja is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.