EUR: 321,59 Ft
CHF: 282,05 Ft
2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Életmód

Hatalmas üzlet a GMO-mentes termékek exportja

Magyarország a GMO-mentesség egyik legmeghatározóbb európai szereplője lett – jelentette ki dr. Gyuricza Csaba Berlinben, a Nemzetközi Zöld Hét keretében tartott, a fehérjenövény-termesztés nemzetközi perspektíváit tárgyaló konferencián. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a Lokálnak is nyilatkozott.

A világpiacon nagyon keresettek a GMO-mentes termékek – Profimedia, Alamy

Az Európa legnagyobb mezőgazdasági szakkiállításán megrendezett találkozó fő témája a fehérjetartalmú állati takarmányok globálisan is fenntartható termesztése volt, hiszen a fehérje kiemelten fontos alkotóeleme az állati takarmányoknak. A szója és más hüvelyes növények termesztése és kereskedelme pedig nélkülözhetetlen a takarmányfehérjék iránt világszerte mutatkozó igények kielégítése érdekében, miközben az európai és ázsiai országok jelentős vásárlók, így erősen függenek a fehérjeimporttól.


Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ  főigazgatója

– Sokszor felmerül az ellenvélemény, hogy a globális piacon nem versenyképesek a GMO-mentes (jelentése: genetikailag módosított élőlény) termékek. Ezzel szemben ezek a világpiacon nagyon keresettek – mondta lapunknak dr. Gyuricza Csaba. A főigazgató szavai szerint például a feldolgozatlan szóját 20-30 százalékos felárral tudjuk értékesíteni Nyugat-Európában, például Ausztriában, Németországban és Svájcban.

Dr. Gyuricza Csaba arról is szót ejtett, hogy mindez jelentős versenyelőnyt biztosít hazánknak. Talán kevesen tudják, hogy a világon egyedüliként Magyarország az alaptörvényben deklarálta a GMO-mentességet a mezőgazdaságban.


A főigazgató szerint jelentős agrárdiplomáciai sikerként könyvelhető el, hogy a tavaly mintegy tucatnyi európai ország és Kína részvételével lezajlott Kína–Európa Szója Szimpózium idei rendezvényének tavasszal Budapest és Bécs fog otthont adni. A Duna Szója Szövetség és a Kínai Agrártudományi Akadémia soron következő rendezvénye kiváló lehetőség hazánk mezőgazdasági tudományos-kutatási eredményeinek és vezető pozícióinak erősítésére Európában és a Távol-Keleten.

Kapcsolódó Cikkek

  • Segítség a fogyatékos embereknek

    Segítség a fogyatékos embereknek

    A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola együtt találta ki, hogy olyan embereknek adhassanak munkát és egy jól működő szolgáltatást, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednének a food truck működtetésében.

  • Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, ma már több, mint 250 millió ember szenved a betegség valamely típusában világszerte, és ez a szám évente 7 millióval nő.