2018. február 21., szerda
Eleonóra

Életmód

Hatalmas üzlet a GMO-mentes termékek exportja

Magyarország a GMO-mentesség egyik legmeghatározóbb európai szereplője lett – jelentette ki dr. Gyuricza Csaba Berlinben, a Nemzetközi Zöld Hét keretében tartott, a fehérjenövény-termesztés nemzetközi perspektíváit tárgyaló konferencián. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a Lokálnak is nyilatkozott.

A világpiacon nagyon keresettek a GMO-mentes termékek – Profimedia, Alamy

Az Európa legnagyobb mezőgazdasági szakkiállításán megrendezett találkozó fő témája a fehérjetartalmú állati takarmányok globálisan is fenntartható termesztése volt, hiszen a fehérje kiemelten fontos alkotóeleme az állati takarmányoknak. A szója és más hüvelyes növények termesztése és kereskedelme pedig nélkülözhetetlen a takarmányfehérjék iránt világszerte mutatkozó igények kielégítése érdekében, miközben az európai és ázsiai országok jelentős vásárlók, így erősen függenek a fehérjeimporttól.


Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ  főigazgatója

– Sokszor felmerül az ellenvélemény, hogy a globális piacon nem versenyképesek a GMO-mentes (jelentése: genetikailag módosított élőlény) termékek. Ezzel szemben ezek a világpiacon nagyon keresettek – mondta lapunknak dr. Gyuricza Csaba. A főigazgató szavai szerint például a feldolgozatlan szóját 20-30 százalékos felárral tudjuk értékesíteni Nyugat-Európában, például Ausztriában, Németországban és Svájcban.

Dr. Gyuricza Csaba arról is szót ejtett, hogy mindez jelentős versenyelőnyt biztosít hazánknak. Talán kevesen tudják, hogy a világon egyedüliként Magyarország az alaptörvényben deklarálta a GMO-mentességet a mezőgazdaságban.


A főigazgató szerint jelentős agrárdiplomáciai sikerként könyvelhető el, hogy a tavaly mintegy tucatnyi európai ország és Kína részvételével lezajlott Kína–Európa Szója Szimpózium idei rendezvényének tavasszal Budapest és Bécs fog otthont adni. A Duna Szója Szövetség és a Kínai Agrártudományi Akadémia soron következő rendezvénye kiváló lehetőség hazánk mezőgazdasági tudományos-kutatási eredményeinek és vezető pozícióinak erősítésére Európában és a Távol-Keleten.

Kapcsolódó Cikkek

 • Torna a várandósság alatt

  Torna a várandósság alatt

  Komplikációmentes várandósság esetén legalább heti három alkalommal 30–45 percet ajánlott mozgással töltenie a kismamának. A sport számos jótékony hatással bír, többek között csökkenti a terhességi diabétesz, a magas vérnyomás és a koraszülés kockázatát, lerövidíti a szülés utáni lábadozási időt, és szülés utáni depresszió is kisebb eséllyel alakul ki.

 • Trendi irodák, jó hangulatú munkahelyek

  Trendi irodák, jó hangulatú munkahelyek

  Átadták az „Év irodája” verseny díjait, 18 kategóriában választottak győzteseket. Többek között egy volt gőzmalomnak és egy villamosremíznek helyet adó épületben kialakított korszerű iroda is elismerésben részesült – számolt be a nonprofit versenyt szervező iroda.

 • Ma jár le a felvételi határideje

  Ma jár le a felvételi határideje

  Idén a középiskolák 63 százaléka kér a jelentkezőktől írásbeli felvételi vizsgát, a többi intézmény az általános iskolai jegyek alapján rangsorolja a felvételizőket.

 • A nők uralják a wepshopokat

  A nők uralják a wepshopokat

  Egy hagyományos szupermarketben beleleshetünk egy másik vevő kosarába, a vásárlók online szokásait azonban homály fedheti.