EUR: 322,83 Ft
CHF: 285,94 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb XXI.kerület

Igazi disznóságok voltak a szabadidőközpontban

Hetedik alkalommal rendezték meg Csepelen a hagyományőrző disznótort a Sport-, Szabadidő és Rendezvényközpontban. Ismét sokan ellátogattak a csepeli önkormányzat által támogatott egész napos rendezvényre, ahol a kellemes szórakozásról, a színpadi programokról ezúttal is a Csepeli Városkép gondoskodott. Idén sem maradt el a kolbászkészítő-verseny.

A 160 kilogrammos mangalica régimódi pörzsölése és szétbontása után a böllérek felkockázták a zsírszalonnát, kicsontozták a lapockából a kolbásznak való húst, a belsőségekből megabálták a hurkakészítés alapanyagait, nagy üstben sütötték a tepertőt, töltötték a kolbászt és a hurkát. Reggel már hagymás vért és zsíros kenyeret kóstolhattak a résztvevők. A közösségi disznóvágáson gólyalábasok és busók is szórakoztatták a kicsiket. A fűtött rendezvénysátorban a felnőtteket a Csender Zenekar táncházzal várta, utána a színpadon a Vadrózsa Dalárda, a Csepeli Nyugdíjas Ház dalköre énekelt.


A kolbászkészítő-versenyben 19 csapat, összesen 89 fő vett részt. Idén két lánycsapat is benevezett, és most indult először egy fiatalokból álló csoport. A versenyző csapatok öt kilogramm kolbászhúsból készítették el a sütnivalót. Maximum másfél óra alatt egy 20 centiméteres kolbászt adtak le zsűrizésre. Az értékelést Opóczky István Venesz-díjas mesterszakács vezette.

– Nagyszerű dolog, hogy itt a fővárosban folytathatjuk elődeink hagyományát, amelyhez ragaszkodnunk kell, amelyet ápolnunk kell. Fontos, hogy gyermekeink is lássák, hogyan készül a kolbász, miből kerül az asztalra a finom disznóság. Azon meglepődtem, hogy milyen sok csapat indult. Az elbírálásnál több szempontot figyeltem: mennyire tiszta az asztal, egyforma kötényben vannak-e a csapattagok, milyen paprikát használnak, milyen a színe és az állaga a tölteléknek, milyen az íze, ami a sütéstől függ. Akkor igazi a kolbász, ha kicsit meg van pirítva a bőrkéje.


A versenyen indult összes csapat emléklapot kapott, a Matrjoska különdíjas lett. A zsűrielnök szakmai díját az ifjúsági Hululu brigád vette át. Harmadik lett az Anonim röfik, második a Kertvárosi kolbarátok, és a Kolbászkirály vitte haza az első díjat.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.