2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb XXI.kerület

Igazi disznóságok voltak a szabadidőközpontban

Hetedik alkalommal rendezték meg Csepelen a hagyományőrző disznótort a Sport-, Szabadidő és Rendezvényközpontban. Ismét sokan ellátogattak a csepeli önkormányzat által támogatott egész napos rendezvényre, ahol a kellemes szórakozásról, a színpadi programokról ezúttal is a Csepeli Városkép gondoskodott. Idén sem maradt el a kolbászkészítő-verseny.

A 160 kilogrammos mangalica régimódi pörzsölése és szétbontása után a böllérek felkockázták a zsírszalonnát, kicsontozták a lapockából a kolbásznak való húst, a belsőségekből megabálták a hurkakészítés alapanyagait, nagy üstben sütötték a tepertőt, töltötték a kolbászt és a hurkát. Reggel már hagymás vért és zsíros kenyeret kóstolhattak a résztvevők. A közösségi disznóvágáson gólyalábasok és busók is szórakoztatták a kicsiket. A fűtött rendezvénysátorban a felnőtteket a Csender Zenekar táncházzal várta, utána a színpadon a Vadrózsa Dalárda, a Csepeli Nyugdíjas Ház dalköre énekelt.


A kolbászkészítő-versenyben 19 csapat, összesen 89 fő vett részt. Idén két lánycsapat is benevezett, és most indult először egy fiatalokból álló csoport. A versenyző csapatok öt kilogramm kolbászhúsból készítették el a sütnivalót. Maximum másfél óra alatt egy 20 centiméteres kolbászt adtak le zsűrizésre. Az értékelést Opóczky István Venesz-díjas mesterszakács vezette.

– Nagyszerű dolog, hogy itt a fővárosban folytathatjuk elődeink hagyományát, amelyhez ragaszkodnunk kell, amelyet ápolnunk kell. Fontos, hogy gyermekeink is lássák, hogyan készül a kolbász, miből kerül az asztalra a finom disznóság. Azon meglepődtem, hogy milyen sok csapat indult. Az elbírálásnál több szempontot figyeltem: mennyire tiszta az asztal, egyforma kötényben vannak-e a csapattagok, milyen paprikát használnak, milyen a színe és az állaga a tölteléknek, milyen az íze, ami a sütéstől függ. Akkor igazi a kolbász, ha kicsit meg van pirítva a bőrkéje.


A versenyen indult összes csapat emléklapot kapott, a Matrjoska különdíjas lett. A zsűrielnök szakmai díját az ifjúsági Hululu brigád vette át. Harmadik lett az Anonim röfik, második a Kertvárosi kolbarátok, és a Kolbászkirály vitte haza az első díjat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.