EUR: 323,90 Ft
CHF: 280,59 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb XXI.kerület

Igazi disznóságok voltak a szabadidőközpontban

Hetedik alkalommal rendezték meg Csepelen a hagyományőrző disznótort a Sport-, Szabadidő és Rendezvényközpontban. Ismét sokan ellátogattak a csepeli önkormányzat által támogatott egész napos rendezvényre, ahol a kellemes szórakozásról, a színpadi programokról ezúttal is a Csepeli Városkép gondoskodott. Idén sem maradt el a kolbászkészítő-verseny.

A 160 kilogrammos mangalica régimódi pörzsölése és szétbontása után a böllérek felkockázták a zsírszalonnát, kicsontozták a lapockából a kolbásznak való húst, a belsőségekből megabálták a hurkakészítés alapanyagait, nagy üstben sütötték a tepertőt, töltötték a kolbászt és a hurkát. Reggel már hagymás vért és zsíros kenyeret kóstolhattak a résztvevők. A közösségi disznóvágáson gólyalábasok és busók is szórakoztatták a kicsiket. A fűtött rendezvénysátorban a felnőtteket a Csender Zenekar táncházzal várta, utána a színpadon a Vadrózsa Dalárda, a Csepeli Nyugdíjas Ház dalköre énekelt.


A kolbászkészítő-versenyben 19 csapat, összesen 89 fő vett részt. Idén két lánycsapat is benevezett, és most indult először egy fiatalokból álló csoport. A versenyző csapatok öt kilogramm kolbászhúsból készítették el a sütnivalót. Maximum másfél óra alatt egy 20 centiméteres kolbászt adtak le zsűrizésre. Az értékelést Opóczky István Venesz-díjas mesterszakács vezette.

– Nagyszerű dolog, hogy itt a fővárosban folytathatjuk elődeink hagyományát, amelyhez ragaszkodnunk kell, amelyet ápolnunk kell. Fontos, hogy gyermekeink is lássák, hogyan készül a kolbász, miből kerül az asztalra a finom disznóság. Azon meglepődtem, hogy milyen sok csapat indult. Az elbírálásnál több szempontot figyeltem: mennyire tiszta az asztal, egyforma kötényben vannak-e a csapattagok, milyen paprikát használnak, milyen a színe és az állaga a tölteléknek, milyen az íze, ami a sütéstől függ. Akkor igazi a kolbász, ha kicsit meg van pirítva a bőrkéje.


A versenyen indult összes csapat emléklapot kapott, a Matrjoska különdíjas lett. A zsűrielnök szakmai díját az ifjúsági Hululu brigád vette át. Harmadik lett az Anonim röfik, második a Kertvárosi kolbarátok, és a Kolbászkirály vitte haza az első díjat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.