EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb XXI.kerület

Igazi disznóságok voltak a szabadidőközpontban

Hetedik alkalommal rendezték meg Csepelen a hagyományőrző disznótort a Sport-, Szabadidő és Rendezvényközpontban. Ismét sokan ellátogattak a csepeli önkormányzat által támogatott egész napos rendezvényre, ahol a kellemes szórakozásról, a színpadi programokról ezúttal is a Csepeli Városkép gondoskodott. Idén sem maradt el a kolbászkészítő-verseny.

A 160 kilogrammos mangalica régimódi pörzsölése és szétbontása után a böllérek felkockázták a zsírszalonnát, kicsontozták a lapockából a kolbásznak való húst, a belsőségekből megabálták a hurkakészítés alapanyagait, nagy üstben sütötték a tepertőt, töltötték a kolbászt és a hurkát. Reggel már hagymás vért és zsíros kenyeret kóstolhattak a résztvevők. A közösségi disznóvágáson gólyalábasok és busók is szórakoztatták a kicsiket. A fűtött rendezvénysátorban a felnőtteket a Csender Zenekar táncházzal várta, utána a színpadon a Vadrózsa Dalárda, a Csepeli Nyugdíjas Ház dalköre énekelt.


A kolbászkészítő-versenyben 19 csapat, összesen 89 fő vett részt. Idén két lánycsapat is benevezett, és most indult először egy fiatalokból álló csoport. A versenyző csapatok öt kilogramm kolbászhúsból készítették el a sütnivalót. Maximum másfél óra alatt egy 20 centiméteres kolbászt adtak le zsűrizésre. Az értékelést Opóczky István Venesz-díjas mesterszakács vezette.

– Nagyszerű dolog, hogy itt a fővárosban folytathatjuk elődeink hagyományát, amelyhez ragaszkodnunk kell, amelyet ápolnunk kell. Fontos, hogy gyermekeink is lássák, hogyan készül a kolbász, miből kerül az asztalra a finom disznóság. Azon meglepődtem, hogy milyen sok csapat indult. Az elbírálásnál több szempontot figyeltem: mennyire tiszta az asztal, egyforma kötényben vannak-e a csapattagok, milyen paprikát használnak, milyen a színe és az állaga a tölteléknek, milyen az íze, ami a sütéstől függ. Akkor igazi a kolbász, ha kicsit meg van pirítva a bőrkéje.


A versenyen indult összes csapat emléklapot kapott, a Matrjoska különdíjas lett. A zsűrielnök szakmai díját az ifjúsági Hululu brigád vette át. Harmadik lett az Anonim röfik, második a Kertvárosi kolbarátok, és a Kolbászkirály vitte haza az első díjat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.