2018. február 20., kedd
Aladár, Álmos

Belföld

Jogszerűen vásárolt a Fidesz hirdetési felületeket

A fővárosi kormányhivatal közlése szerint megfelelnek a törvényi előírásoknak a Fidesz és az Odex Outdoor Expert Kft. között létrejött, hirdetési szolgáltatás megrendeléséről szóló szerződésben szereplő listaárak.

Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: megvizsgálták a hirdetési szolgáltatás megrendelésére vonatkozó vállalkozási keretszerződést, és megállapították, hogy a szerződésben szereplő listaárak megfelelneka törvényi előírásoknak.


Kiemelték, hogy a törvény szerint a médiahirdetésifelület-értékesítők 2018-ban a legmagasabb 2017-es áron értékesíthetnek reklámhelyeket a közpénzből gazdálkodó szervezeteknek.

Emlékeztettek: a törvényi előírások alapján a költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet csak listaáron vehet igénybe közterületi reklámszolgáltatást. A listaár a médiahirdetésifelület-értékesítő által érvényesített, az azonos típusú, azonos méretű és azonos elhelyezkedésű reklámhordozóknál “az előző üzleti évben az alkalmazott kedvezmények érvényesítése nélkül, a megrendelő személyétől, a megrendelés mértékétől függetlenül meghatározott ár”. A listaárat az értékesítő köteles a kormanyhivatal.hu oldalon közzétenni.


A kormányhivatal megítélése szerint egyes sajtóorgánumok és pártok azért értelmezhették félre a jogszabályt, mert a JCDecaux Hungary Zrt. 2018-as listaárat is közölt a kormányhivatallal, amelyet viszont csak 2019. január 1-jétől alkalmaznak.

Hozzátették, hogy az értékesítő 2018 januárjában nem köteles közölni a hivatallal az idén alkalmazandó legmagasabb árat, saját döntése alapján azonban megteheti.

A 24.hu hétfőn azt írta, hogy a Fidesz “kijátszotta a plakáttörvényt” úgy, hogy tavalyi listaáron vett hirdetési felületet a JCDecaux óriásplakátcégtől, miközben a vállalkozás januártól 50 százalékkal megemelte a listaárait.

A kültéri reklámhordozókra specializálódott Odex Outdoor Expert Kft. erre reagálva a hirado.hu-val azt közölte, hogy szigorú törvényi előírások alapján a költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet csak listaáron vehet igénybe közterületi reklámszolgáltatást. Azt írták: a 24.hu cikkében “szándékosan félremagyarázzák” a listaárat.

Az Odex/JCDecaux hétfői közleménye szerint betartották a törvényi előírásokat a Fidesszel kötött szerződésnél.

A közlemény is kiemelte, hogy politikai pártok esetén a törvényi előírás kimondja, hogy az előző évi listaárakat kell alkalmazni. Hozzátették: a településkép védelméről szóló törvényben előírtaknak megfelelően jártak el az Odex-szerződés megkötésekor.

A közleményben felhívták a figyelmet, hogy partnerük a 2017-re vonatkozó legmagasabb, kedvezmények érvényesítése nélküli áron vásárolta a szolgáltatást, megfelelve a törvényi előírásoknak. A 24.hu cikkében idézett cég által közölt adatok alapján ez egyértelmű – írták. A JCDecaux 2018-ban a 2017-es legmagasabb áron értékesíthet reklámhelyeket – közölték.

A két cég közleménye szerint a cikkben “szándékosan félremagyarázott listaár” a 2018-as üzleti évben meghatározott legmagasabb árat jelöli, amelynek alkalmazására a településkép védelemről szóló törvény alapján 2019. január elsejétől kerül sor – írta a hirado.hu.

Az MSZP kedden azt közölte, hogy a fővárosi kormányhivatalhoz és az Állami Számvevőszékhez fordul, mert álláspontja szerint a Fidesz törvénysértő módon jutott olcsóbban plakáthelyekhez.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hollik: A magyarok akaratát hajtja végre a kormány

    Hollik: A magyarok akaratát hajtja végre a kormány

    Magyar emberek akarata egyértelmű: nem akarják, hogy Magyarország bevándorlóország legyen, és az ő akaratukat hajtja végre a kormány, amikor vitába száll a Soros-tervvel és a luxemburgi külügyminiszterrel – mondta Hollik István (KDNP) országgyűlési képviselő kedden Budapesten újságíróknak.

  • Magyarországnak tízezer migránst kellene évente befogadnia

    Magyarországnak tízezer migránst kellene évente befogadnia

    Több mint tízezer menedékkérőt kellene befogadnia évente Magyarországnak egy új európai uniós szakértői javaslat alapján, amely szerint válsághelyzet esetén kötelezővé válna a migráció terhe alatt roskadozó tagállamok megsegítése, vagyis bevándorlók áthelyezése más tagállamokba – tudta meg a Magyar Idők.