EUR: 323,61 Ft
CHF: 287,40 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Érd

Képbe öltözött érzések

A Szepes Gyula Művelődési Központban nyitotta meg M. Nagy Péter fotókiállítását Wegenast Róbert díszlettervező és festőművész, Benkóczy Péter zongorán működött közre.

A kiállító fotós azt állítja: ő a fényképezés során fedezte fel a tárgyakat. Konkrétan: formájuk, anyaguk szerinte túlmutat azon, hogy mire lettek kitalálva, hogy mi a funkciójuk. Belső tartalmuk is van, merthogy önmagukért is lehetnek szépek, érdekesek. Így aztán érthető, hogy olyan megoldásokat keresett, amelyek láthatóvá teszik a dolgok – tárgyak, természeti produktumok – lényegét. Ennek során a kiállított képeken olyan részletek is feltárulhatnak előttünk, amelyek látványa mellett akár ezerszer is elmehettünk a hétköznapokon.


A képek alkotója nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a nagyon is valóságos hétköznapi tárgyakat, természeti képződményeket rendezze össze vonalak, színek harmóniájává.

Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a kiállítótermet

A tárlat címe pedig úgy alakult ki, hogy nyolc képsorozat mutatkozott be, mindegy öt-öt képpel, hirdetve a tárgyak szépségét, mondanivalóját. Megjelennek itt virágok és konyhai eszközök, emlékek, sőt, még lyukak is.


Wegenast Róbert a megnyitón a művek elemzésére is vállalkozott Fotók: Boros Sándor

Érdemes megszívlelni a tárlatot megnyitó Wegenast Róbert tanácsát, miszerint legjobb, ha „nyitott szemmel, várakozó sejtelemmel megállunk az ajtóban, és engedjük, hogy itt is, ott is egy-egy képbe öltözött érzés magával rántson bennünket”. Ekkor ugyanis megérezhetjük, hogy az alkotások valóságon túli szférákban születtek, a néző pedig könnyen átkerülhet egy megfoghatatlan világba, olyanba, ahol megérintheti őt az az érzés, ami a létezés anyagi felületén túl van. Ezt a módszert ajánlotta ahhoz, hogy a képek szemlélője felfedezze: ezek az alkotások a valóságon túli szférákban születtek, ott élnek és hatnak, még akkor is, ha a látható, megfogható képi felület elrejti őket.

Wegenast Róbert mindenképp ajánlja M. Nagy Péter képeinek megtekintését, még akkor is, ha azokon olykor mindennapi tárgyaink látványa köszönhet vissza ránk, ugyanis – állítja – akár csak egy pillanatra megállva is észrevehetjük belső szépségüket, ráérezhetünk egyéniségükre.

A tárlat március hatodikáig tekinthető meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.