2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Kecskemét

Látványos lézerkísérletek a Bolyaiban

Látványos lézerkísérleteket mutattak be a németországi Max Planck Intézet munkatársai múlt hét pénteken a Bolyai János Gimnáziumban. A telt házas eseményre több kecskeméti középiskolából, de még általános iskolákból is érkeztek érdeklődők.

Péntek délután a természettudományoké volt a főszerep a Bolyai János Gimnáziumban. A Max Planck Intézet két munkatársa látogatott Kecskemétre. Előadásukkal és látványos kísérleteikkel a lézerek világába kalauzolták el az érdeklődőket. Az iskola az Új Nemzedék Központ által alapított Minősített Tehetséggondozó Műhely cím birtokosa, így kerültek kapcsolatba az intézettel. Az eseményre számos kecskeméti középiskolából érkeztek érdeklődők, de kisebb gyerekek is kíváncsiak voltak a kísérletekre.


A fiatalok kísérleteken keresztül ismerkednek meg a tudománnyal

A Michelson–Morley kísérlet azt szemlélteti, hogy a fény képes kioltani önmagát. Segítségével eredetileg a Föld sebességét szerették volna megmérni az éterhez képest, ez azonban nem vezetett eredményre. A problémát később a speciális relativitáselmélettel magyarázták meg.

A Max Planck Intézetben működik egy diáklabor, ahol a kutatók diákcsoportoknak mutatnak be lézerrel kapcsolatos kísérleteket. Fontos, hogy a fiatalok kísérleteken keresztül ismerkedjenek meg a tudománnyal. A rendezvény keretében az iskola tanulói is bemutatták kutatási területüket. Két tizenegyedik osztályos diák például közösen készített drónját hozta el az eseményre, de egy saját készítésű energetikai hálózat részleteibe is bepillantást kaphatott a közönség.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.