2018. november 21., szerda
Olivér

Egyéb Veszprém

Leszámolás a troll polihisztorokkal

A zirci III. Béla Gimnázium fiatal művészeinek képeiből nyílt kiállítás a Hangvilla második és harmadik emeletén KONTRASZT – figurativitás és absztrakció címmel.

Az absztrakt és konvencionális képeket az iskola 11., 12. és 13. évfolyamos festő és grafikus szakos diákjai készítették. Tanáruk, Földesi Barnabás festőművész, egyben a kiállítás kurátora úgy fogalmazott: azért különösen büszke a fiatalok munkáira, mert azokhoz jóformán semmi köze nincs.


Egy vizuális pedagógus jól tudja, hogy diákja munkájában mennyi az ő hozzáadott értéke, mik azok a javaslatok, utasítások, elvárások, amikkel közvetlenül hatott az alkotó fiatalokra. Ezek a képek azonban nem így készültek, az alkotások tanári presszió nélkül születtek. A tanári munka következő lépcsőfoka, amikor már csak közvetett hatása van tanítványaira: jelen van az órán, megteremti és fenntartja a munkához szükséges feltételeket.

Földesi Barnabás szerint a fiatal művészek első igazán önálló munkáit láthatjuk a Hangvilla falain (fotó: Domján Attila)

Földesi egy rögtönzött művészettörténet-órán vázolta fel a Hangvillában kiállított munkák hátterét. Mint mondta, Immanuel Kanttal és Goethével véget ért a polihisztorok kora, ami ma azonban újjászületőben van. Ahogy a pedagógus összefoglalta: a polihisztorság alapja a hit, hogy a világ mögött rend és egység van, és akár a tudomány, akár a művészet irányából indulunk el, végül ugyanahhoz az igazsághoz jutunk. Ez a hozzáállás az említett urakkal együtt eltűnt, és elkezdődött a szakbarbárok kora, akik egész életüket arra tették fel, hogy egyetlen területen jeleskedjenek.


Az internet révén azonban újra divat lett „polihisztornak”, jól értesültnek lenni, minden információ rendelkezésünkre áll. Emiatt azonban csábít a lehetőség, hogy csak szemlélődjünk, csipegessünk a lehetőségekből, és ne válasszuk ki az utat, amit bejárunk. A tudás útjának végigjárása nélkül azonban nem válhatunk művészekké, csak troll polihisztorok lehetünk.

A kiállításmegnyitón Vásárhelyi Borbála és Vangelista Laura játszottak hegedűn (fotó: Domján Attila)

A diákok, akik egyaránt készítettek absztrakt és konvencionális képeket, képesek végigjárni az utat, elindultak valahonnan és eljutottak valahová, és tisztában vannak azzal, hogy ők maguk is a Kant és Goethe által kitaposott utat járják: munkájuknak voltak előzményei és lesz folytatása is. Földesi szerint pedig az sem baj, ha az út vége csalódás: mert gazdagodtak azzal a tapasztalattal, amit időközben megéltek.

Kapcsolódó Cikkek