EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Külföld

Leváltották az észak-koreai hadsereg vezérkari főnökét

Leváltották Hvang Pjong Szo észak-koreai hadsereg vezérkari főnökét – erősítette meg pénteken a KCNA észak-koreai állami hírügynökség; ennek okát nem közölte, de a dél-koreai sajtóban már korábban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy korrupció miatt menesztették, és a helyére Kim Dzsong Gak védelmi miniszter került.

A KCNA az előző napi nagyszabású észak-koreai katonai díszszemléről tudósítva Kim Dzsong Gakot altábornagyként és a hadsereg általános politikai bizottságának vezetőjeként említette, ez a testület pedig az 1,3 millió fős katonaság csúcsszerve.


A dél-koreai hírszerzés a hét elején közölte, hogy az említett bizottságon belül lefolytatott vizsgálatokat követően leváltották Hvang Pjong Szót, majd az észak-koreai kommunista párt egyik átnevelő központjába küldték. Sajtóértesülések szerint korrupciós vádak miatt történt ez.

Hét évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tisztogatásokat hajtott végre a hadsereg vezetésében, és gyakran politikai tisztséget viselő családtagjain is csattant az ostor.


A phenjani rezsim csütörtökön, egy nappal a dél-koreai téli olimpia megnyitója előtt katonai díszszemlét tartott hadserege létrehozásának 70. évfordulója alkalmából. Észak-Korea januárban bejelentette, hogy február 8-án rendezi meg a katonai parádét, pedig a hadsereg megalapításának 70. évfordulója április 25-ére esik. Kim Dzsong Un is részt vett a rendezvényen.

Kapcsolódó Cikkek