EUR: 321,59 Ft
CHF: 282,05 Ft
2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb Szombathely

Megmenekül a mozaik

A Romkertben található Helytartói Palota mozaikpadozatának eredeti méretarányú fotómásolatát mutatta be Puskás Tivadar polgármester, Csapláros Andrea múzeumigazgató és a restaurálást végző szakemberek a városházán.

– Egy fémrendszer segítségével 30 centiméterenként több mint 3000 fénykép készült a leletről. Erre azért van szükség, hogy egy esetleges hiba előfordulásakor mindennek meglegyen a pontos mása. A mozaik felszedését is mozzanatról mozzanatra dokumentálják majd – mondta Csapláros Andrea múzeumigazgató. Hozzátette: néhány héten belül próbafelvételt végeznek, ezután emelik csak ki egészében a mozaikot a földből. Ezt követően a Savaria Múzeum Pásztor utcai raktárába kerül a lelet, ahol konzerválják, majd az új védőépület elkészültéig tárolják a szemeket.


A mozaikpadozat eredeti méretarányú fotómásolata a városháza folyosóján Fotó: szombathely.hu

Puskás Tivadar polgármester emlékeztetett: a lelet nemcsak Szombathely legnagyobb régészeti értéke, de egyben Közép-Európa legnagyobb összefüggő mozaikmaradványa is. Ezért a rekonstrukciója után is mindenképpen az eredeti helyén szeretnék bemutatni. – A több mint 70 évvel ezelőtt, Lux Kálmán által készített védőépület erre már nem alkalmas, de a Modern Városok Program és a Területi Operatív Program keretében lehetőségünk van egy újat építeni – hangsúlyozta a polgármester.

Az új védőépület kialakítása a mozaik alatti terület ásatása és feltárása után kezdődik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.