2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Zalaegerszeg

Megszépül a festői környezet

A népszerű, parkosított tófürdő, kemping, horgász- és kirándulóhely fejlesztése a helyi idegenforgalom, az élmény- és programturizmus bővülését eredményezi, ami gazdaságilag sem elhanyagolható tényező.

A Kézművesek Háza – amely külső és belső megjelenésében a népi építészet forma- és anyagvilágát idézi – felújítására 120, a Boldogasszony-kápolna megépítésére pedig 100 milliót fordítanak a településfejlesztési operatív  program keretében, mindemellett további 400 millióból hidakkal körbejárhatóvá teszik a tavat. Emellett egyéb turisztikai vonzerőt növelő beruházások is zajlanak a közeljövőben Gébárton.


A máig népszerű alkotóházat különböző szakmák segítségével, építészek, képzőművészek bevonásával, óriási emberi összefogással az Országos Népművészeti Egyesület fafaragói 1982–83 között építették társadalmi munkában. A népművészek és képzőművészek számára teremt lehetőséget a közös munkára és a kézműves hagyományok ápolására. A helyszínen tartott sajtótájékoztató keretében Fülöp Tibor építész elmondta, hogy a már meglévő ház mellé épül tetőráépítéssel az új épületszárny, oktatóterem és terasz. A fejlesztés egyik leglátványosabb eleme a jurta lesz, melyhez egy úgynevezett galériaszint csatlakozik, ahol két kiállítás elhelyezését tervezik.

– Épül a Makovecz-örökség megőrzése szempontjából kiemelten fontos Boldogasszony-kápolna, ami korábban nem készülhetett el, valamint a régi hidat is felújítják és egy vadonatúj hidat is emelnek az 1979-ben átadott mesterséges tó fölé – tette hozzá Balaicz Zoltán polgármester.


A találkozón Skrabut Éva a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a 240 fős tagságot képviselve kiemelte, a sikeres pályázat mögött többéves szakmai összefogás és előkészítő munka áll. Vigh László országgyűlési képviselő a népi hagyományok őrzésének, a kézművesség fiatalokkal való megismertetésének fontosságát hangsúlyozta, amely köré turistákat vonzó programokat lehet építeni. A munkálatok áprilisban kezdődhetnek el, a tervek szerint az új kézművesházat 2019. június 31-én vehetik birtokba az alkotók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.