EUR: 321,71 Ft
CHF: 280,67 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Zalaegerszeg

Megszépül a festői környezet

A népszerű, parkosított tófürdő, kemping, horgász- és kirándulóhely fejlesztése a helyi idegenforgalom, az élmény- és programturizmus bővülését eredményezi, ami gazdaságilag sem elhanyagolható tényező.

A Kézművesek Háza – amely külső és belső megjelenésében a népi építészet forma- és anyagvilágát idézi – felújítására 120, a Boldogasszony-kápolna megépítésére pedig 100 milliót fordítanak a településfejlesztési operatív  program keretében, mindemellett további 400 millióból hidakkal körbejárhatóvá teszik a tavat. Emellett egyéb turisztikai vonzerőt növelő beruházások is zajlanak a közeljövőben Gébárton.


A máig népszerű alkotóházat különböző szakmák segítségével, építészek, képzőművészek bevonásával, óriási emberi összefogással az Országos Népművészeti Egyesület fafaragói 1982–83 között építették társadalmi munkában. A népművészek és képzőművészek számára teremt lehetőséget a közös munkára és a kézműves hagyományok ápolására. A helyszínen tartott sajtótájékoztató keretében Fülöp Tibor építész elmondta, hogy a már meglévő ház mellé épül tetőráépítéssel az új épületszárny, oktatóterem és terasz. A fejlesztés egyik leglátványosabb eleme a jurta lesz, melyhez egy úgynevezett galériaszint csatlakozik, ahol két kiállítás elhelyezését tervezik.

– Épül a Makovecz-örökség megőrzése szempontjából kiemelten fontos Boldogasszony-kápolna, ami korábban nem készülhetett el, valamint a régi hidat is felújítják és egy vadonatúj hidat is emelnek az 1979-ben átadott mesterséges tó fölé – tette hozzá Balaicz Zoltán polgármester.


A találkozón Skrabut Éva a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a 240 fős tagságot képviselve kiemelte, a sikeres pályázat mögött többéves szakmai összefogás és előkészítő munka áll. Vigh László országgyűlési képviselő a népi hagyományok őrzésének, a kézművesség fiatalokkal való megismertetésének fontosságát hangsúlyozta, amely köré turistákat vonzó programokat lehet építeni. A munkálatok áprilisban kezdődhetnek el, a tervek szerint az új kézművesházat 2019. június 31-én vehetik birtokba az alkotók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.