EUR: 312,97 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 25., vasárnap
Géza

Egyéb Veszprém

Megújult a nővérszálló

A Csolnoky Ferenc Kórház mintegy 138 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a nővérszálló épületenergetikai korszerűsítésére. A támogatást az Európai Unió Kohéziós Alapja és Magyarország a költségvetéséből közösen finanszírozza, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon belül.

Szigetelték az épületet, kicserélték a nyílászárókat (fotó: Szalai Csaba)

A pályázat célkitűzéseinek megfelelően csökken az épület energiafelhasználása a külső homlokzat hőszigetelésével, a külső nyílászárók cseréjével és egy napelemes rendszer telepítésével.


Magyarország kormánya a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP 5.2.1 „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztése” című felhívása alapján lehetőséget biztosított a hazai központi költségvetési szervek számára, hogy támogatást kapjanak munkavállalói szállást biztosító épületek energetikai fejlesztésére. A Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém megye vezető egészségügyi szolgáltatója régóta kereste a lehetőséget arra, hogy a Stromfeld Aurél utcai nővérszállót felújítsa. A kórház 2016 végén nyújtott be támogatási kérelmet a fenti programra, amelyet 2017 áprilisában támogatásra alkalmasnak talált a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság.

A pályázat forrást biztosított arra, hogy az épület 15 centiméter vastag hőszigetelést kapjon, modern hőszigetelő műanyag ablakokat építsenek be, a tetőn pedig egy 28 kW-os csúcsteljesítményű napelemes áramtermelő rendszert helyezzenek el.


Dávid Gyula főigazgató elmondta: az elmúlt nyolc évben a Csolnoky Ferenc Kórház technológiai, minőségi fejlesztésére mintegy 11 milliárd forint állt rendelkezésre, a pályázat megnyerésével most nemcsak a technológiai fejlesztés, hanem a szakdolgozók megbecsülése is újabb szintre került. Dávid Gyula köszönetet mondott az 1972-ben épült, 140 lakással rendelkező nővérszálló felújításában részt vevőknek, a kivitelezőknek.

A 140 lakásos nővérszálló 1972-ben épült (fotó: Szalai Csaba)

Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ igazgatója kiemelte, az egészségügyben a dolgozók és a betegek részéről is legfontosabb a megelégedettség, aminek érdekében az eddig megkezdett épületmegújítások folytatódni fognak, és ápolási eszközök fejlesztésével, valamint skill laborok létrehozásával is kiegészülnek.

Kovács Zoltán államtitkár kiemelte: az elmúlt néhány évben a Veszprém megyei kórházakban összesen 22 milliárd forintos fejlesztés indult meg, amelyből 10 milliárd forint jutott a Csolnoky Ferenc Kórháznak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.