2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb X.kerület

Mi lesz a sörgyárral?

Sörgyár telepeként funkcionált az a jelenleg elképesztően lepusztult állapotban lévő épületegyüttes, amelyet egykoron a Dreher család birtokolt. A Hulladékvadász által feltárt szomorú történet igazi „világvégi” környezetben játszódik.

A Dreher-sörgyár egykori 1. számú telepe a XIX. század végén épült Dreher Antal megbízásából, Hubert József, később Obrist Vilmos tervei alapján. Mindez része volt annak a hatalmas Dreher-birodalomnak, amiből jelenleg huszonhat épület maradt fenn Kőbányán az 1918 előtti időszakból.


Pusztulófélben a százéves épületek Fotó: Városkép Romboló / hulladekvadasz.hu

Ezekhez tartozott a Dreher- és a Havas-villa egykori parkja és a terület alatt húzódó több kilométer hosszú és többszintes pincerendszer. A háború utáni államosítás következtében a telepen a sörgyárnak osztoznia kellett a Duna Csokoládégyárral és a Tejipari Vállalattal. A rendszerváltás a sörgyártás teljes visszavonulásával járt a Jászberényi úti 2. számú telepre − foglalta össze a Hulladékvadász a gyár történelmét.

Van, akinek ez az otthona (Fotó: Városkép Romboló / hulladekvadasz.hu)

A Városkép Romboló által nagyító alá vett egykori sörgyári épületek az Előd köz felől helyezkednek el és mindegyik több mint százéves és műemléki védelem alatt áll. Először is a háromkéményes malátaszárító, melyet korábban a sörgyártáshoz elengedhetetlen csíráztatott maláta aszalására használtak fel. Ehhez kapcsolódik a kétemeletes árpamagtár és malátaáztató, mely 1892-ben épült, szintén Hubert József tervei alapján. Belül az udvarban pedig ott van a vasbeton malátaszárító, mely egy ötemeletes épület. Jellegzetessége a sarokrészén, sarkain gömbökkel díszített, nyolcszögletes alaprajzú vasbeton vázas lőállás. Belsejében vasbeton szerkezetű maláta- és árpaszállító és raktározó rendszer található.


Az újkori történetükre leginkább a raktározási funkció volt jellemző, majd pedig ennek elmaradásával a fokozatos lepusztulás. A 2000-es évek elején az önkormányzat tulajdonába került a telep épületeinek nagy része, ami megnyitotta az utat a megújuláshoz. Ennek volt a képviselője az „S1 projekt”, amely 2006-ban négy építészirodát ihletett meg, hogy újjávarázsolják a területet: lakó-szórakoztató, kulturális és kereskedelmi központként. Mivel nem találtak befektetőt még a müncheni Expo Realon, a legnagyobb európai ingatlankiállításon sem, így egyik terv sem valósult meg. A projekt, illetve a terület azóta is szerepel a kerület integrált településfejlesztési stratégiájában a „Kőbánya városközpont akcióterület” részeként − írja a hulladekvadasz.hu.

Egyszer már megpróbálták felvirágoztatni a területet Fotó: Városkép Romboló / hulladekvadasz.hu

Körútjukon leginkább egy teleszemetelt, elhagyatott, lepusztult szellemkastélyként emlegetik a gyárat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.