2018. június 17., vasárnap
Laura, Alida

Egyéb XV.kerület

Micsoda grafikák!

Gyulai Líviusz a magyar grafika „nagy generációjának” egyik képviselője. A 81 éves művésznek most nyílt kiállítása a Csokonai Művelődési Házban.

Gyulai Líviusz már gyermekkorában olvasott a nagy francia illusztrátorokról, Doréról és Daumier-ről. Sopronban az Ágoston Ernő vezette Képzőművész Kört látogatta, majd  1952-től Budapesten, a Képzőművészeti Gimnáziumban Komjáthy Gyula irányítása alatt folytatta tanulmányait. 1956 és 1962 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, de ekkoriban részt vett a Képzőművészeti Főiskola grafikai és litográfiai műhelyének helyreállításában és kőre vitte Bernáth Aurél több festményét is.


Csodás grafikák láthatóak a művelődési házban (Fotó: Keresztesi Balázs)

Első illusztrációja a Vidám Könyvtár sorozat egyik Karinthy-kötete volt, majd rajzai rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, Villont, Shakespeare-t illusztrált, a Kamaraszínházban tartott Romhányi-estekre díszleteket készített. A főiskola befejezése után Olaszországban és Angliában járt tanulmányúton.

Gyulai Líviusz eddig legkevesebb 500 könyvet illusztrált (Fotó: Keresztesi Balázs)

Bár már 1971-ben elnyerte a Firenzei Grafikai Biennálé aranyérmét, első komolyabb szakmai sikerét Weöres Sándor Psychéjéhez készült rajzaival aratta 1972-ben, majd a következő évben Munkácsy-díjat kapott. Animációs filmeket 1976-tól készít. Pályafutása során mostanáig legkevesebb ötszáz könyvet illusztrált, emellett számos animációs filmet is létrehozott, de előszeretettel készít játékos, ironikus felfogású, rézkarcokat, linómetszeteket és litográfiákat is. 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Az Uffizi Képtár gyűjteménye linómetszetet vásárolt tőle.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.