EUR: 323,35 Ft
CHF: 286,19 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb XV.kerület

Micsoda grafikák!

Gyulai Líviusz a magyar grafika „nagy generációjának” egyik képviselője. A 81 éves művésznek most nyílt kiállítása a Csokonai Művelődési Házban.

Gyulai Líviusz már gyermekkorában olvasott a nagy francia illusztrátorokról, Doréról és Daumier-ről. Sopronban az Ágoston Ernő vezette Képzőművész Kört látogatta, majd  1952-től Budapesten, a Képzőművészeti Gimnáziumban Komjáthy Gyula irányítása alatt folytatta tanulmányait. 1956 és 1962 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, de ekkoriban részt vett a Képzőművészeti Főiskola grafikai és litográfiai műhelyének helyreállításában és kőre vitte Bernáth Aurél több festményét is.


Csodás grafikák láthatóak a művelődési házban (Fotó: Keresztesi Balázs)

Első illusztrációja a Vidám Könyvtár sorozat egyik Karinthy-kötete volt, majd rajzai rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, Villont, Shakespeare-t illusztrált, a Kamaraszínházban tartott Romhányi-estekre díszleteket készített. A főiskola befejezése után Olaszországban és Angliában járt tanulmányúton.

Gyulai Líviusz eddig legkevesebb 500 könyvet illusztrált (Fotó: Keresztesi Balázs)

Bár már 1971-ben elnyerte a Firenzei Grafikai Biennálé aranyérmét, első komolyabb szakmai sikerét Weöres Sándor Psychéjéhez készült rajzaival aratta 1972-ben, majd a következő évben Munkácsy-díjat kapott. Animációs filmeket 1976-tól készít. Pályafutása során mostanáig legkevesebb ötszáz könyvet illusztrált, emellett számos animációs filmet is létrehozott, de előszeretettel készít játékos, ironikus felfogású, rézkarcokat, linómetszeteket és litográfiákat is. 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Az Uffizi Képtár gyűjteménye linómetszetet vásárolt tőle.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.