EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb XV.kerület

Micsoda grafikák!

Gyulai Líviusz a magyar grafika „nagy generációjának” egyik képviselője. A 81 éves művésznek most nyílt kiállítása a Csokonai Művelődési Házban.

Gyulai Líviusz már gyermekkorában olvasott a nagy francia illusztrátorokról, Doréról és Daumier-ről. Sopronban az Ágoston Ernő vezette Képzőművész Kört látogatta, majd  1952-től Budapesten, a Képzőművészeti Gimnáziumban Komjáthy Gyula irányítása alatt folytatta tanulmányait. 1956 és 1962 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, de ekkoriban részt vett a Képzőművészeti Főiskola grafikai és litográfiai műhelyének helyreállításában és kőre vitte Bernáth Aurél több festményét is.


Csodás grafikák láthatóak a művelődési házban (Fotó: Keresztesi Balázs)

Első illusztrációja a Vidám Könyvtár sorozat egyik Karinthy-kötete volt, majd rajzai rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, Villont, Shakespeare-t illusztrált, a Kamaraszínházban tartott Romhányi-estekre díszleteket készített. A főiskola befejezése után Olaszországban és Angliában járt tanulmányúton.

Gyulai Líviusz eddig legkevesebb 500 könyvet illusztrált (Fotó: Keresztesi Balázs)

Bár már 1971-ben elnyerte a Firenzei Grafikai Biennálé aranyérmét, első komolyabb szakmai sikerét Weöres Sándor Psychéjéhez készült rajzaival aratta 1972-ben, majd a következő évben Munkácsy-díjat kapott. Animációs filmeket 1976-tól készít. Pályafutása során mostanáig legkevesebb ötszáz könyvet illusztrált, emellett számos animációs filmet is létrehozott, de előszeretettel készít játékos, ironikus felfogású, rézkarcokat, linómetszeteket és litográfiákat is. 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Az Uffizi Képtár gyűjteménye linómetszetet vásárolt tőle.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.