EUR: 321,27 Ft
CHF: 284,65 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Milliókba kerülhet egy-egy különleges bonsai

Van kisebb, nagyobb, sőt egészen apró, vagyis “ultra small” belőle. Érdekes módon azonban a mérete nem feltétlenül áll arányban az árával. Fiatalok és idősebbek egyaránt keresik. Magyarországon ugyanis egyre divatosabb a bonsai tartás.
Bizonyára sokan emlékeznek még a Drágám, a kölykök összementek című nagy sikerű mozira. Egy szerencsétlen kísérlet eredményeként a gyerekek nagyjából hangya méretűvé válnak és így kell megküzdeniük a világ dolgaival.
Nos, ha valaki rápillant egy bonsai-ra, az az érzése támadhat, hogy egy rendkívül öreg fát lát, ami valahogy összement. Ezek a mesterségesen, ám művészi stílusban alakított növények egyre népszerűbbek Magyarországon is.

Borsfa

– Leginkább ajándékba szánják különféle élethelyzetekre. Házasságkötésre nászajándékként vagy esküvői szertartásokhoz. Sokan vásárolnak a gyermek születéséhez, hogy a fával együtt növekedjék, fejlődjék a pici – mondja a Lokálnak Takács Krisztina. A Bonsai Hungary üzletvezetője szerint sokan Valentin-napra, eljegyzésre,  diplomaosztóra, érettségire, sőt házavatóra is bonsai-t vesznek.

A Borágófa ára 45 ezer Forint

Takács Krisztina szerint a bonsai művészetét a legtöbben Japánnal azonosítják, mégsem onnan származik a növények edényben való nevelésének ötlete. Inkább Kínából, vagy még inkább Indiából származtatható. A japánok, nagyjából a nyolcadik században vehették át ezt a művészeti ágat, mikor is a legmélyebb nyomot hagyta rajtuk a kínai kultúra. Természetesen mint minden művészeti ágra, a bonsai fák alakítására is rányomta a bélyegét a folyton változó évszázados divatirányzatok árja.
A világ minden táján ismeretes ma már a bonsai kifejezés. A szó eredete japán, és egyes téves elméletekkel szemben, miszerint ez egy kitenyésztett faj, nemes egyszerűséggel lapos edényben nevelt növényt jelent.

A Pénzcsinálófa is kedvelt

– Épp úgy, ahogy házi kedvenceink nagy részét, ezeket a növényeket is a legalapvetőbb tulajdonsága alapján nevezték el. A bon szó lapos edényt vagy tálcát jelent, míg a sai kifejezés nemes egyszerűséggel növényre utal. Ám a bonsai több mint egyszerű nyelvtani fordítás. Művészet, mely a természetben szabadon élő növények életét és fejlődését hivatott egyfajta idealizált, mégis élethű formába önteni. Ezek a lények csodálatos, és szinte hihetetlen módon fejlődnek, ezért fel kell készülnünk rá hogy sosem készül el a mű, melyre megihlettünk. A bonsai, önkifejező eszköz, melyet több évszázados megfigyeléseken alapuló dogmák betartásával hozhatunk létre – állítja Krisztina.

Mindezekből adódik a válasz, hogy a bonsai ajándékozás, vásárlás, nincs sem korosztályhoz, sem a bonsai fák méretéhez kötve. Krisztina eddigi legfiatalabb vásárlója egy 8 éves kisfiú volt, míg a legidősebb egy 82 éves hölgy.

– Nálunk a legkisebb 10cm-es edényben nevelt egy-két éves korú fa már mindössze 1990Ft-tól kapható. Természetesen vannak a tulajdonos birtokában saját nevelésű bonsai-ok, melyek már eszmei értéket is képviselnek, ezek ára akár több százezer vagy millió forintra is rúghatnak. Boltunkban a legnagyobb értékű fa átlagban 45-60 ezer forint között mozog. A fa mérete nem mindig arányos egyenesen az árral és korral. Vannak különleges fajú fák melyek értéke magasabb ám korban nem haladja meg bonsai társait. Egy közepes méretű, 15-20cm-es edényben nevelt fa (5-6 éves) már 6500-12500Ft-ig kapható. Itt az ár szintén függ a fajtól és a fa törzsének formájától. Az “S” alakban hajlított törzsűek ugyanabban a korosztályban mint az egyenes törzsűek, drágábbak – mondja Takács Krisztina, a Bonsai Hungary üzletvezetője.


Mint minden élőlénynek, a bonsai fáknak is szükségük van világos helyre, vízre és tápanyagra. Ezek utánpótlását minden esetben a gondozójuknak kell megteremteni a fa gondozásához. A Lokálnak nyilatkozó szakértő szerint általánosságban elmondható, hogy a bonsai-ok talaját nedvesen kell tartani, ám “öntözésük” speciális. A tápanyagutánpótlás hasonló a szobanövényekéhez, fontos hogy betartsuk a tápoldatok csomagolásán feltüntetett adagolást. Ami más egy közönséges szobai növény gondozásához képest, az az, hogy ezeket a fákat kreatívan gondozzuk, vagyis egyénileg formálhatóak a fák nyírással és drótozással. Fontos elmondani, hogy az általános gondozás egyes fák esetében eltérő lehet. Az, hogy milyen gyakorisággal kell növényünket vízzel ellátni, függ a fa méretétől, fajától és az adott hely körülményeitől. Egy száraz, meglehetősen meleg helyiségben tartott mini bonsai (10cm-es edényben) akár napi szinten igényelheti a vízzel való ellátását (kivétel a Crassula).
– Épp ezért kezdő bonsai-osoknak nem szívesen ajánljuk ezt a fajtát, mert gyakorta megfeledkeznek róla és kiszárítják fájukat. Egy rutinosabb bonsai-os viszont könnyedén felnevelhet egy ilyen csöppséget. A gondozáshoz boltunkban a megvásárolt fák mellé online bonsai tanfolyamot adunk ajándékba. Érdemes regisztrálni rá hogy az alapokat elsajátítsák a kezdő bonsai tulajdonosok – tette hozzá Takács Krisztina.

Az első lépések

Mindenképpen érdemes egy már elkezdett fát beszerezni amin, magát a nevelést, valamint a  formázás alapjait elsajátíthatjuk. Takács Krisztina szerint ne feledjük, a bonsai és gondozója között egyfajta misztikus, szimbiotikus kapcsolat jön létre, mely során növényünk ápolja lelkünket, s mi kreatívan gondozhatjuk.

Nagyon fontos, hogy akkor se törjünk le ha az első növényünket nem sikerült életben tartani. Ám, hogy lehetőleg elkerüljük mindezt, érdemes minél körültekintőbben kiválasztanunk első bonsai fánkat.

Legelőször is el kell döntenünk, kertben, vagy lakásban nevelhető alanyt szeretnénk. Legyünk óvatosak az egyes fajokkal, mert bár lehetnek látványosabbak a többinél, mégis több odafigyelést igényelhetnek.

A kül- és beltéren nevelhető fajok között lényeges különbség, hogy míg a kültériek mint például a juniperus chinensis, vagy az acer palmatum, esetleg a pinus parviflora kizárólag a szabadban érzik jól magukat, addig a beltériek mint a carmona macrophylla vagy a sageretia theezans és a ficus retusa kifejezetten fagyérzékenyek és csak lakásban maradnak meg. Ez utóbbi fajok leginkább Ázsia melegebb tájain őshonosak. Télen gondoskodni kell a kint pihenő növények megfelelő teleltetéséről.

Egyes fajok lassabban fejlődnek a többinél, mások hajlékonyabbak, könnyebben formázhatóak dróttal vagy csak nyírással. Az első fa kiválasztásánál lényeges hogy lássunk formát a fában. Olyan fát válasszunk amiben látunk fantáziát, hogy mit alkothatunk belőle még.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert választotta a Figyelő a 2018-as Év emberének. A lap szerint a díjat azzal érdemelte ki a külügyminiszter, hogy ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere.

 • Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Rekordsebességgel terjednek az interneten azok a fotók és rövid videók, amelyek megörökítették, hogyan szállta meg rendszeresé váló “tettestársával”, Szél Bernadettel az MTVA székházát ismét, de ezúttal közkinccsé tett lyukas zoknijában az ellenzéki performanszok állandó főszereplője, Hadházy Ákos független képviselő.

 • Munkamorál

  Munkamorál

  Nem szaladnék bele ebbe a túlóratörvény pofonba (ajtóba), de azért halkan megjegyzem: nem igazán értem, hogy mi itt a probléma.