2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Belföld

Milyen bejelentési kötelezettségek terhelik a nyugdíjasokat 2018-ban?

A bejelentési kötelezettségeket a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a nyugdíjtörvény) írja elő. Eszerint a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv felhívására a nyugdíjbiztosítási feladatok ellátásához szükséges adatokat tizenöt napon belül kell közölni. Emellett – hatósági felhívás hiányában is – a nyugdíjas tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek minden olyan tényt, adatot, körülményt, amely a nyugellátásra jogosultságát vagy a nyugdíj folyósítását érinti.

A bejelentések közvetlenül a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél (a nyugdíj folyósítását érintő bármely változás esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál) személyesen, emellett postai vagy elektronikus úton is teljesíthetők. A bejelentés teljesítésére megszabott határidő szempontjából az illetékes szervhez történő beérkezés időpontja az irányadó. Postai úton történő teljesítés esetén – ha a postára adást feladóvevénnyel (postakönyvvel) igazolják – a postára adás időpontja az irányadó.


Röviden: a nyugdíjas az adott változás bekövetkezését követő 15 napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjhatóságnak minden olyan tényt, adatot, körülményt, amely a nyugellátásra való jogosultságát vagy a nyugdíj folyósítását érintheti. A bejelentést a folyósítási törzsszámra hivatkozással kell teljesíteni.

Bejelentendő körülmény különösen:


–  a lakcímváltozás, tartózkodási hely megváltozása, levelezési cím megváltozása,

– a számlaszám-változás (azé a bankszámláé, amelyre a nyugdíjat utalják),

– a 90 napot meghaladó külföldi tartózkodás,

– a külföldön történt letelepedés,

– a külföldi munkavégzés,

– a közszférában közszolgálati jogviszonyban történő munkavégzés,

– a biztosítási jogviszony (pl. munkaviszony) vagy kiegészítő vállalkozói tevékenység létesítése, ha korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban vagy nők kedvezményes nyugdíjában részesül a jogosult (nekik figyelembe kell venniük az ún. éves összeghatárt, vagyis a minimálbér 18-szorosának megfelelő összegű bruttó éves kereseti korlátot),

– az özvegyi nyugdíjra jogosult házasságkötése,

– a nyugdíjas elhalálozása (2014. július 1-től a nyugdíjfolyósító a magyar elektronikus anyakönyvi redszerben ugyan hivatalos tudomást szerez a halálesetről, de a bejelentési kötelezettségre vonatkozó Tny. előírás továbbra is hatályos. A haláleset bejelentésére az elhunyt nyugdíjassal közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös vagy a nyugellátás felvételére jogosult más személy köteles.)

Részletes tájékoztatást olvashat a bejelentésekről és a nyugdíjasokat érintő minden egyéb témáról a honlapomon.

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Újra Bűbájos Hétvége Tarcalon

  Újra Bűbájos Hétvége Tarcalon

  Az első két sikeres rendezvény után újra Bűbájos Hétvége Tarcalon! Az ideit is a május elsejei hosszú hétévégén rendezi a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület.

 • Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Orbán Viktor miniszterelnök azon bejelentése, hogy továbbra is Varga Mihály vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, üzenet a piacoknak, azt üzeni, hogy marad az eddigi fegyelmezett költségvetési politika – mondta a Századvég Alapítvány közgazdásza az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Év végére készül el a négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést – Rákóczifalvát, Rákócziújfalut, Tiszavárkonyt és Vezsenyt – összekötő túraútvonal a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásból – közölte Kósa Lajos, Rákóczifalva polgármestere az MTI-vel.

 • Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Őrizetbe vettek a keszthelyi rendőrök egy svájci férfit, aki súlyos sérüléssel járó balesetet okozott Gyenesdiáson, de segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.