2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb Szekszárd

Művészek a megyéért

A Tolna megyei művészetért plakettet 2000-ben alapította három civil szervezet – a képzőművészekből álló Bárka Szalon, az írók által alkotott Kézjegy Klub és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége – művészek és művészetpártolók jutalmazására. A plakett Mözsi-Szabó István grafikájának felhasználásával készült, és évente öten kapják meg az alapító okirat szempontjai alapján. Az idei ünnepélyes átadás január 22-én volt a tolnai Mag-házban.

Ezúttal a következő öt személy kapta meg az elismerést: Biszák László festő, Kozák Éva fazekas, Csele Lajos zenekarvezető, Beregnyei Miklós üzemtörténész és Kindl Gábor forgatókönyvíró, producer.
Mint az egyesületek közleményéből megtudtuk, Biszák László alkotói és művészetszervezői munkásságáért részesült az elismerésben. Szuverén alkotó, de művészeti közösségekben is otthonosan mozog. Évtizedek óta fest, művészeti vezetője a Tolna megyei képzőművészek egyesületének, a Bárka Szalonnak. Legismertebb munkái a nagyvárosi hangulatot, az elidegenedést, az elhagyatottságot fejezik ki. Eső- és félhomály-specialista. Képeit közel száz egyéni és ennél is több csoportos kiállításon láthatta már a közönség országszerte.
Kozák Éva fazekas alkotásaiért, hagyományőrző kézműves tevékenységéért kapta meg a plakettet. 1979-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. 1980 óta Gerjenben él és alkot. Kiváló munkái közül a legismertebbek a délnyugat-dunántúli sütőedények, a református úrasztali edények és a törökhódoltság-kori edények.
Csele Lajos hazai és határainkon túli magyarlakta területeken való fellépéseikért részesült az elismerésben. A zenekar, amelynek vezetője, reneszánsz, klasszikus, könnyű-, komoly-, illetve népzenei feldolgozásokat, valamint saját szerzeményeket játszik egyházi és világi rendezvényeken. Repertoárjuk a XII.-től a XXI. századig terjed.
Beregnyei Miklós üzemtörténész a Paksi Hírnök, a Paksi Tükör és a Jámbor Pál Társaság alapításáért nyerte el a plakettet. A paksi atomerőmű történetét kezdetektől fogva dokumentálja. Nagy szerepe volt az Atomenergetikai Múzeum létrehozásában.


Idén is 5 kiváló művész kapta meg az elismerést. Fotó: Nagy Nándor

 

 

Kindl Gábor televíziós munkásságáért, az Obsitos című film forgatókönyvéért kapta meg a díjat.
Diszkós, filmes, tévés. Főszerkesztője volt a szekszárdi, majd a bonyhádi tévének, aztán létrehozta a Dél-Dunántúl első magántelevízióját, a Pop Tv-t. Ma egy online média, a Pixel Tv vezetője. A Kabos Gyuláról szóló Mosolyvarázsló és a Retró című dokumentumfilm forgatókönyvírója, rendezője. A Szekszárdon gyártott első nagyjátékfilm, az Obsitos forgatókönyvírója és producere – áll a közleményben.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.