2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Székesfehérvár

Művészek márpedig kellenek

Ecsedi Mária képzőművész volt a Hétköznapok Akadémiája Mindenkinek (HAM) sorozat legújabb vendége február 7-én. Az ismert képzőművész, akinek alkotásai meghatározzák a város arculatát, arról beszélt, hogyan vált fehérvárivá.

A fél évszázada Fehérvárra került művész párjával, Ujházi Péter képzőművésszel a helyi művészeti élet legismertebb alakjai közé tartozik. Ecsedi a 60-as években az Egervári Művésztelepen, majd Kincsesbányán, végül Fehérváron dolgozott. 1969-től kiállító művész.


Messziről jött, de jól tette, hogy bátor volt – fogalmazott. – Egy város harmonikus fejlődéséhez, bár nem alapvető szükséglet, mint az étel, de hozzátartozik az is, hogy művészek legyenek, alkossanak és elengedhetetlen a cégek szerepvállalása is – mondta.

Ecsedi Mária munkáival mindenki találkozik, aki a várost járja Fotó: K.Mátyás Bertalan

Ecsedi Mária munkáival mindenki találkozik, aki a várost járja. Első munkái fa- és linóleummetszetek voltak. A 80-as évek közepéig elsősorban grafikusként tevékenykedett. Meghívókat, plakátokat tervezett. A Szent István Király Múzeum számára rajzokat készített a kelta régészeti leletekről. 1983-ban elkészíti első nagyszabású munkáját, az Ikarosz mondáját ábrázoló 12 négyzetméteres sgraffito technikájú falképét az Ikarus gyár igazgatósági épületének előcsarnokába – ezt ma sajnos lényegében senki sem látja.

A 90-es évek közepén varrott textilmunkákkal jelentkezett. E munkáira nagy hatást gyakoroltak a kínai és a japán nyomatok, textilfestmények. Tervezett faintarziát, faplasztikákat, alumíniumból készült dekoratív plasztikát, művészi cégéreket. Az ő keze munkáját is dicséri a Kossuth-udvari órajáték. A művész a fesztiválok alkalmával is meghatározza a fehérvári belváros arculatát különleges művészzászlóival, amelyeknek nemcsak tervezője, kivitelezője is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.