EUR: 325,82 Ft
CHF: 279,90 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Tapolca

Nagyobb az esély a daganatos ajkai betegek gyógyulására

Az új légzésfunkciós labor úgy néz ki, mintha egy sci-fiből került volna ide. A 11 millió forintos készülékre hatalmas szüksége volt a Magyar Imre Kórháznak. Az orvosok komoly vizsgálatokat végezhetnek el vele: a rákos megbetegedéseket már a korai stádiumban észrevehetik, tehát időben hozzáláthatnak a gyógykezeléshez.

Vizner Eszter pulmonológus főorvos elmondta, hogy a berendezés óriási segítséget jelent, hiszen ez már nem csak rutinvizsgálatokra alkalmas. – Az úgynevezett spirométerrel csupán légzésfunkció-méréseket tudunk végezni, a bonyolultabb pletizmográffal, vagyis a zárt légzésfunkciós kabinnal viszont már összetettebb vizsgálatokra is lehetőség vanfogalmazott a doktornő.


Dr. Nagy Zoltán azt mondja, hogy az augusztusban beszerzett modern CT-t maximálisan kihasználják. Fotók: Rednágel Zsuzsanna

Dr. Nagy Zoltán főigazgató hozzátette: egy kórháznak modern eszközökre van szüksége ahhoz, hogy a lehető legeredményesebben működjön. Mint mondta, a légzésfunkciós labor nagy előrelépést jelent az egyre gyakrabban előforduló tüdőbetegségek korai kiszűrésében.

Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselőjelöltje szerint az ajkai kórház folyamatosan fejlődik, hogy a lakosság a legmagasabb színvonalú ellátást kapja.


– Több száz millió forint értékű fejlesztést sikerült a kórházba hozni. Az elmúlt fél évben ez már a harmadik olyan alkalom, amikor eszközöket adunk át jelentette ki Fenyvesi.

Vizner Eszter pulmonológus, Nagy Zoltán kórházigazgató és Fenyvesi Zoltán. A főorvos asszony szerint nagy szükség volt már a tüdődiagnosztikai berendezésre.

A Magyar Imre Kórházban 2010 óta 5 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg. Megújult a kórház épülete, kicserélték a nyílászárókat, 1,5 milliárd forintból pedig sikeresen átalakították a működési struktúrát: megteremtették a gyermekek sürgősségi ellátásának feltételeit és kialakították az egykapus beléptetőrendszert. Az eszközbeszerzések 2017 végén kezdődtek. Először modern CT-t kaptak, most pedig a légzésfunkciós labor mellett egy vastagbél- és gyomorvizsgálatra alkalmas, 13 millió forintos eszközt is beüzemeltek. Hamarosan egy új, 100 millió forintos mammográf is a betegek rendelkezésére áll, az ajkaiaknak tehát rövidesen semmilyen vizsgálatért nem kell Veszprémbe utazniuk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.