EUR: 319,38 Ft
CHF: 282,05 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Tapolca

Nagyobb az esély a daganatos ajkai betegek gyógyulására

Az új légzésfunkciós labor úgy néz ki, mintha egy sci-fiből került volna ide. A 11 millió forintos készülékre hatalmas szüksége volt a Magyar Imre Kórháznak. Az orvosok komoly vizsgálatokat végezhetnek el vele: a rákos megbetegedéseket már a korai stádiumban észrevehetik, tehát időben hozzáláthatnak a gyógykezeléshez.

Vizner Eszter pulmonológus főorvos elmondta, hogy a berendezés óriási segítséget jelent, hiszen ez már nem csak rutinvizsgálatokra alkalmas. – Az úgynevezett spirométerrel csupán légzésfunkció-méréseket tudunk végezni, a bonyolultabb pletizmográffal, vagyis a zárt légzésfunkciós kabinnal viszont már összetettebb vizsgálatokra is lehetőség vanfogalmazott a doktornő.


Dr. Nagy Zoltán azt mondja, hogy az augusztusban beszerzett modern CT-t maximálisan kihasználják. Fotók: Rednágel Zsuzsanna

Dr. Nagy Zoltán főigazgató hozzátette: egy kórháznak modern eszközökre van szüksége ahhoz, hogy a lehető legeredményesebben működjön. Mint mondta, a légzésfunkciós labor nagy előrelépést jelent az egyre gyakrabban előforduló tüdőbetegségek korai kiszűrésében.

Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselőjelöltje szerint az ajkai kórház folyamatosan fejlődik, hogy a lakosság a legmagasabb színvonalú ellátást kapja.


– Több száz millió forint értékű fejlesztést sikerült a kórházba hozni. Az elmúlt fél évben ez már a harmadik olyan alkalom, amikor eszközöket adunk át jelentette ki Fenyvesi.

Vizner Eszter pulmonológus, Nagy Zoltán kórházigazgató és Fenyvesi Zoltán. A főorvos asszony szerint nagy szükség volt már a tüdődiagnosztikai berendezésre.

A Magyar Imre Kórházban 2010 óta 5 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg. Megújult a kórház épülete, kicserélték a nyílászárókat, 1,5 milliárd forintból pedig sikeresen átalakították a működési struktúrát: megteremtették a gyermekek sürgősségi ellátásának feltételeit és kialakították az egykapus beléptetőrendszert. Az eszközbeszerzések 2017 végén kezdődtek. Először modern CT-t kaptak, most pedig a légzésfunkciós labor mellett egy vastagbél- és gyomorvizsgálatra alkalmas, 13 millió forintos eszközt is beüzemeltek. Hamarosan egy új, 100 millió forintos mammográf is a betegek rendelkezésére áll, az ajkaiaknak tehát rövidesen semmilyen vizsgálatért nem kell Veszprémbe utazniuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.