2018. február 21., szerda
Eleonóra

Életmód

Nekünk kell a fodros kel!

Profimedia, Alamy

A fodros kel a tél slágere, valóságos vitaminbomba: jót tesz a szemnek, gátolja a csontsorvadást, rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki, és ami szintén nem elhanyagolható tulajdonsága: igazán pénztárcabarát, ráadásul ezerféleképpen elkészíthető.

Profimedia, Alamy

Leves


Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 ek. olívaolaj, 6 krumpli, 2 l víz, 2 kávéskanál só, fél kg fodros kel

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát serpenyőben három percig kevés olívaolajon pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, folyamatosan rázogatva további 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a vízzel, felforraljuk, 20 percig közepes lángon puhára főzzük. Levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a káposztát, sózzuk, borsozzuk, és további öt percig kis lángon hagyjuk. Tálalás előtt belekeverünk a levesbe még egy evőkanál olívaolajat, majd fedő nélkül legalább öt percig főzzük.


Profimedia, Alamy

Rakott

Hozzávalók: 30 dkg fodros kel, 4 közepes krumpli, 2 közepes lila hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 6 ek. zabpehely, 50 g vaj, 200 ml főzőtejszín, 200 ml tejföl, 400 ml tej, 1 db tojás, 1 tk. só, 1 tk. őrölt fűszerkömény, 0,5 tk. fűszerpaprika, 0,5 tk. borsikafű
Elkészítés: A fodros kel leveleit megmossuk, és salátacentrifugával alaposan lecsöpögtetjük róluk a vizet. Feldaraboljuk, a krumplit és a lila hagymát meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. A fokhagymagerezdeket finomra reszeljük, és a fűszerekkel együtt elkeverjük a tejszínnel, tejföllel, tejjel és tojással. Egy kisebb tepsit alaposan kivajazunk, és a kel felét az aljára terítjük. Erre tesszük a lilahagyma-karikákat, majd sorban a krumplikarikákat. A zabpelyhet a krumpli tetejére szórjuk, majd az egészet beborítjuk a maradék kellel. Nyakon öntjük a fűszeres tejes-tejszínes-tejfölös-tojásos keverékkel, és a maradék vajat a tetejére kockázzuk. Alufóliával letakarva, közepesen meleg sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Profimedia, Alamy

Csipsz

Hozzávalók: 1 csokor fodros kel, 2-3 evőkanál extraszűz olívaolaj, só, bors

Elkészítés: Szedjük le a leveleket a szárról, és tépkedjük falatméretűre. Mossuk meg, majd salátacentrifugában jól szárítsuk meg. Tegyük egy tálba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és locsoljuk meg az olívaolajjal. Jól keverjük össze, hogy az olaj mindenhol befedje a leveleket. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük meg 150-160 fokon. Akkor jó, ha tapintásra ropogós és enyhén megbarnult.

Kapcsolódó Cikkek

  • Torna a várandósság alatt

    Torna a várandósság alatt

    Komplikációmentes várandósság esetén legalább heti három alkalommal 30–45 percet ajánlott mozgással töltenie a kismamának. A sport számos jótékony hatással bír, többek között csökkenti a terhességi diabétesz, a magas vérnyomás és a koraszülés kockázatát, lerövidíti a szülés utáni lábadozási időt, és szülés utáni depresszió is kisebb eséllyel alakul ki.

  • Trendi irodák, jó hangulatú munkahelyek

    Trendi irodák, jó hangulatú munkahelyek

    Átadták az „Év irodája” verseny díjait, 18 kategóriában választottak győzteseket. Többek között egy volt gőzmalomnak és egy villamosremíznek helyet adó épületben kialakított korszerű iroda is elismerésben részesült – számolt be a nonprofit versenyt szervező iroda.

  • Ma jár le a felvételi határideje

    Ma jár le a felvételi határideje

    Idén a középiskolák 63 százaléka kér a jelentkezőktől írásbeli felvételi vizsgát, a többi intézmény az általános iskolai jegyek alapján rangsorolja a felvételizőket.

  • A nők uralják a wepshopokat

    A nők uralják a wepshopokat

    Egy hagyományos szupermarketben beleleshetünk egy másik vevő kosarába, a vásárlók online szokásait azonban homály fedheti.