EUR: 322,13 Ft
CHF: 283,90 Ft
2018. november 12., hétfő
Jónás, Renátó

Egyéb

Nincs vágás, nincs szövődmény, rövidebb a gyógyulási idő

Profimedia, BSIP

A lakosság 30-35 százaléka érintett valamilyen fokú visszértágulatban. Kezdetben csupán külsőleg jelentkeznek a problémák, később azonban lábzsibbadás, lábdagadás, fájdalom is kialakulhat. Egy elhanyagolt visszértágulat miatt nagyobb az esély a trombózisra, lábszárfekélyre. Sokan mégsem foglalkoznak a panaszokkal, mert tartanak a visszérműtéttől. – A hagyományos visszérműtétek során a lágyékhajlatban és a bokánál átvágtuk a fő felületes vénatörzset, a vénába vezetett szondával eltávolítottuk, majd a tágult oldalágakat is kiszedtük. Mindez altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben történt – magyarázta dr. Szabó Attila PhD, érsebész. Tíz éve azonban radikális változások történtek az érsebészeti műtéti eljárások területén is, amelyek segítségével vágás, metszés nélkül kezelhetők a visszértágulatok. A lézert ma már számos orvosi és esztétikai kezelésre használják, a többi modern visszérműtét azonban egyedi ezen az egészségügyi területen. A modern visszérműtétek két csoportra oszthatók: az egyik a helyi érzéstelenítésben végezhető eljárások csoportja, ezek a lézeres, illetve a rádiófrekvenciás műtétek. A másik csoportba tartoznak az érzéstelenítést nem igénylő, fájdalommentes beavatkozások, a hab-szkleroterápia (a kisebb erek, oldalágak és seprűvénák kezelésére), a mechanokémiai abláció és a ragasztóval történő érelzárás. Mindegyik módszerre igaz, hogy nincsenek műtéti metszések, vágások, így minimális a fertőzések, szövődmények és bevérzések lehetősége. A beteg az operációt követően pár perc múlva saját lábán távozhat. A kompressziós harisnya viselése ugyan néhány napig javasolt, de – az erőteljes fizikai munkát leszámítva – a páciens különösebb panasz nélkül folytathatja a mindennapi tevékenységeket.


Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök neve az égbe kiállt

  A hősök neve az égbe kiállt

  1956 egy csoda, amikor egy ország nem félt, és minden ízében megtapasztalhatta, hogy ilyen nagy dolog a szabadság – fogalmazott november 4-i megemlékező beszédében Balogh László, a humán bizottság elnöke.

 • Jövőd a tét!

  Jövőd a tét!

  A „Jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítást a közelmúltban rendezték meg a Messzi István Sportcsarnokban. Az általános iskolás gyerekek nem ismerik a szakmák tartalmát, de általában határozott véleményük van arról, milyen szakterületen szeretnének továbbtanulni.

 • Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  A jobbikos városvezetés ad hoc alapon működteti a várost, nincs jövőképük, ezért egyetlen cég késleltetett adóbefizetése miatt már kétségbeestek. Közben sok millióba kerülő politikai állást tartanak fenn.