2018. október 22., hétfő
Előd

Belföld

Orbán: Szerbiával közösen kell védenünk a határainkat

Szerbiának és Magyarországnak együtt kell megvédenie a határait, polgárai biztonságát és kulturális identitását is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki budapesti magyar–szerb kormányülés után.

A kormányfő köszönetét fejezte ki Szerbiának, amiért segített feltartóztatni a migrációt Magyarország déli határainál. Közölte, szükség esetén Magyarországra lehet számítani Szerbia déli határainak megvédésében technikai vagy személyi közreműködés formájában. Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Szerbia minél hamarabb csatlakozhasson az Európai Unióhoz.


– A fejlődés tényei nyilvánvalóak és láthatóak Szerbiában, ezért indokolt, hogy az EU erőforrást, lehetőséget lásson Belgrádban, különösképpen annak fényében, hogy amikor Szerbia magát védi a migrációval szemben, egész Európát is védi – mondta a miniszterelnök, aki úgy jellemezte a két országot, hogy erős nemzeti érzésekkel rendelkező, büszke országok, határozott kulturális öntudattal, kultúrájuk pedig a kereszténységen alapul, és ezt meg is akarják őrizni.

Orbán a magyar–szerb üzleti fórum záróbeszédében energiapolitikáról beszélt. Közölte, a Magyarország és Románia közötti, a gázellátásra vonatkozó tervezett együttműködés eredményeként 2022-re megszűnik Magyarország egyoldalú függősége az orosz gáztól.


Orbán Viktor
Fotó: Mészáros Diána

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Németh Zsolt: A rendszerváltozás nem értelmezhető 1956 nélkül

    Németh Zsolt: A rendszerváltozás nem értelmezhető 1956 nélkül

    Az 1956-os forradalom része annak a folyamatnak, amelynek eredménye a rendszerváltozás és az azt követő, harminc éve tartó békekorszak – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn, a Rákóczi Szövetség Műegyemeten tartott október 23-ra emlékező rendezvényén.

  • Ötmillió magyar büszke a rendőrökre

    Ötmillió magyar büszke a rendőrökre

    A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire; ennek ellenkezőjét a megkérdezettek 27 százaléka mondja – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet az Astoriánál történt október 23-i rendőri roham 12.