2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Belföld

Plakát ügy: A Fidesz betartotta a törvényeket

Juhász Péter nőverési ügye nem ütötte meg az ellenzéki média ingerküszöbét, azonban nagyot megy a mai nap folyamán egy plakátvásárlási ügy, melyben azt állítják, hogy legutóbbi kampányával a Fidesz kijátszotta a törvényi szabályozást. Egy gond van csak: egy szó sem igaz az egészből.

A 24.hu állítása szerint a február 1. és 16. közötti időszakra 955 óriásplakáthelyet és 32 citylightot bérelt ki a kormánypárt, melyeket hét különböző cég biztosított. Ezek közül a legnagyobb megrendelést a JCDecaux Hungary Zrt. kapta. A teljes ügyletet az Odex Outdoor Expert Kft. nevű sales house hozta tető alá.


A weboldal állítása szerint a JCDecaux január 1-jétől 50 százalékkal megemelte az óriásplakáthelyek listaárait, a január 29-én megkötött szerződésben viszont még a 2017-es listaáron számolta el a hirdetési felületeket.

Ezzel igyekezett a 24.hu azt a hamis látszatot kelteni, hogy a két listaár közötti különbséggel a Fidesz jelentős kedvezményhez jutott. Igen ám, de a portál elfelejtkezett arról a törvényi szabályozásról – segítünk, a 2016. évi LXXIV. törvény 11/G. paragrafus 4-es pontjáról van szó – mely szerint a költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet csak listaáron vehet igénybe közterületi reklámszolgáltatást. A listaár a törvény alapján a médiahirdetésifelület-értékesítő által érvényesített, az azonos típusú, azonos méretű és azonos elhelyezkedésű reklámhordozók tekintetében az előző üzleti évben az alkalmazott kedvezmények érvényesítése nélkül, a megrendelő személyétől, a megrendelés mértékétől függetlenül meghatározott ár.


Magyarán: a 2018-ban kötött ilyen jellegű szerződéseknél, a francia központú JCDecaux nem is alkalmazhat más árazást, mint a 2017-est. Másképpen mondva, hogy a 24.hu szerkesztőségében is értsék: pont az lett volna törvénytelen, ha a 2018-ban megkötött szerződésnél 2018-as árat alkalmaznak.

Még az sem menti a portált, hogy a Jobbik – kicsit elsietve a dolgot – kiadott egy közleményt, melyben szintén ezeket a butaságokat veti a Fidesz és a JCDecaux szemére. Nyilván leadták a drótot a baráti szerkesztőségből a friss munícióról. Ez a töltény azonban besült. Lehet, hogy Vona Gábornak kevesebbet kellene cukiskodnia, és többet foglalkozni a törvényekkel, ami egyébként országgyűlési képviselőként a feladata lenne.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Fokozatos lehűlés várható a hétvégén

  Fokozatos lehűlés várható a hétvégén

  A hétvégén is folytatódik a száraz idő, vasárnap estig nem várható csapadék. Emellett fokozatos lehűlésre kell készülni. A hét végére már 10 fok alatt alakulnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • A vallásszabadság és az üldözött keresztények védelme kiemelt feladat

  A vallásszabadság és az üldözött keresztények védelme kiemelt feladat

  Az üldözött keresztények védelmében tervezett közös fellépésről és a Nyugat-Európában terjedő antiszemitizmusról is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Samuel Brownback, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete az Országházban csütörtökön – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

 • Biztosítják a férőhelyeket a rászorulóknak

  Biztosítják a férőhelyeket a rászorulóknak

  A hajléktalan emberek számára fenntartott férőhelyek kihasználtsága országos szinten 75 százalékos, Budapesten 72,5 százalékos – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.