EUR: 321,71 Ft
CHF: 280,67 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb

Siklósi Beatrix aggódik a kereszténységért

Immár hat éve a Magyar Televízió egyik kultikus műsora a „Jónak lenni jó”, amelynek kitalálója, főszerkesztője és „állandó ügyvivője” Siklósi Beatrix, a Duna World csatorna igazgatója.

– Szívügyem ez műsor, amely immár mozgalomnak is nevezhető. Mindig más – rászoruló – közösség számára gyűjtünk adományokat, sok-sok ismert és kevésbé ismert jó ember segítségével. Évente jelentkező műsorunk igazán jó katalizátornak bizonyult, hiszen már több százmillió forintot sikerült összegyűjtenünk és igazán nemes,
jótékony célokra felhasználnunk. Mindig elmondom, hogy ennek a műsornak az elindulása közös érdemünk Böjte Csaba atyával, hiszen ő és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány működése adta az inspirációt arra, hogy elinduljunk ezen az úton. Én a televíziós munkámat küldetésnek is tekintem, és amikor – hosszú kényszerszünet után –
visszatérhettem a Magyar Televízióba, akkor nagyszerű érzés volt ilyen feladattal folytatni pályafutásomat.


– Beszélhetünk azokról az évekről amit az MTV falain kívül, töltött?
– Nem szívesen beszélek erről, mert ez már elmúlt, nagyon sok tapasztalatot szereztem, és ez a lényeg. Elfogadtam, hogy az életnek nehéz kihívásai is vannak, és azért vagyunk, hogy a küldetésünket, feladatainkat a nehézségek között is igyekezzünk teljesíteni…
–  És a Jónak lenni jó ennek a pályafutásnak egyik sikeres állomása lett.
– Sőt, sokkal több lett ennél! Olyan mozgalommá vált, amely mellé tömegek álltak. Százezrek adakoznak a maguk lehetőségei szerint, és milliók vannak, akik  lélekben, együttérzésükkel támogatnak minket – és ők is legalább olyan fontosak, mint a többiek, akik megtehetik, hogy adományukkal is kifejezzék a jóságukat. Nagy dolognak tartom, hogy ezzel sikerült bizonyítanom, hogy a média nemcsak visszaélni tud a hatalmával, hanem élni is tud vele egy jó ügy érdekében. És talán azt is sugallja mindnyájunknak, hogy az év többi napján is lehetünk –
lehetnénk – egy kicsit jobbak.

– Néhány hónapon belül két olyan, távoli helyen is járt, ahol a kereszténység végvárai bizony nagy veszélyben vannak…
– Az egyik ilyen helyszín Irakban, a másik pedig Egyiptomban van. Szerettük volna felhívni a figyelmét a világnak azokra, akik a hitük, a keresztény hitük miatt kerültek végveszélybe. Irakban egy olyan menekülttáborban járt a forgatócsoportunk, ahol az arab terrorista állam, az ISIS által elűzött keresztények voltak. Megható volt velük a találkozás. Annak is nagyon örültek, hogy megöleltük, együttérzésünkről biztosítottuk őket. Megrendített, amilyen alázattal fogadták el a nehéz sorsukat, az üldöztetést, amelyet tudatosan vállaltak a hitükért. Boldog voltam, hogy csupán az ottlétünkkel mosolyt és reményt csalhattunk az arcukra.


– A másik döbbenetes helyszínük Egyiptomban volt.
– Ott ugyan az állam védelmezi a kopt keresztényeket, ám szélsőséges terrorista csoportok folyamatosan veszélyeztetik ezeknek a keresztény hitüket gyakorló embereknek a létét. Az érkezésünk előtti hetekben kétszer is támadás érte a gyülekezet tagjait. De őket sem törte meg a sok aljas merénylet, amelyek árnyékában élniük kell.

– Igazán veszélyes helyszíneken és időszakban készült mindkét filmje. Lett volna oka a félelemre.
– A felvállalt küldetés valahogy magabiztossá tett engem, még akkor sem rettegtem, amikor aknás vidéken kellett keresztülautóznunk. Szerencsére mindkét országban biztonsági erők felügyelete mellett dolgozhattunk.

– Mindkét alkotásának bemutatása nagy megdöbbenést váltott ki a nézőkben.

– Az igazán megrázó „utóhang” az volt számomra, amikor az arcokon döbbenetet és együttérzést láttam… Sok mindent nem tudunk még az üldözött keresztényekről, és amikor szembesülünk a szenvedéseikkel, megpróbáltatásaikkal, akkor jövünk rá, mennyire hálásak lehetünk a Jóistennek, hogy békében élhetünk. Érdemes volt tehát ezt a küldetésünket is teljesítenünk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.