EUR: 325,82 Ft
CHF: 279,90 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb

Siklósi Beatrix aggódik a kereszténységért

Immár hat éve a Magyar Televízió egyik kultikus műsora a „Jónak lenni jó”, amelynek kitalálója, főszerkesztője és „állandó ügyvivője” Siklósi Beatrix, a Duna World csatorna igazgatója.

– Szívügyem ez műsor, amely immár mozgalomnak is nevezhető. Mindig más – rászoruló – közösség számára gyűjtünk adományokat, sok-sok ismert és kevésbé ismert jó ember segítségével. Évente jelentkező műsorunk igazán jó katalizátornak bizonyult, hiszen már több százmillió forintot sikerült összegyűjtenünk és igazán nemes,
jótékony célokra felhasználnunk. Mindig elmondom, hogy ennek a műsornak az elindulása közös érdemünk Böjte Csaba atyával, hiszen ő és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány működése adta az inspirációt arra, hogy elinduljunk ezen az úton. Én a televíziós munkámat küldetésnek is tekintem, és amikor – hosszú kényszerszünet után –
visszatérhettem a Magyar Televízióba, akkor nagyszerű érzés volt ilyen feladattal folytatni pályafutásomat.


– Beszélhetünk azokról az évekről amit az MTV falain kívül, töltött?
– Nem szívesen beszélek erről, mert ez már elmúlt, nagyon sok tapasztalatot szereztem, és ez a lényeg. Elfogadtam, hogy az életnek nehéz kihívásai is vannak, és azért vagyunk, hogy a küldetésünket, feladatainkat a nehézségek között is igyekezzünk teljesíteni…
–  És a Jónak lenni jó ennek a pályafutásnak egyik sikeres állomása lett.
– Sőt, sokkal több lett ennél! Olyan mozgalommá vált, amely mellé tömegek álltak. Százezrek adakoznak a maguk lehetőségei szerint, és milliók vannak, akik  lélekben, együttérzésükkel támogatnak minket – és ők is legalább olyan fontosak, mint a többiek, akik megtehetik, hogy adományukkal is kifejezzék a jóságukat. Nagy dolognak tartom, hogy ezzel sikerült bizonyítanom, hogy a média nemcsak visszaélni tud a hatalmával, hanem élni is tud vele egy jó ügy érdekében. És talán azt is sugallja mindnyájunknak, hogy az év többi napján is lehetünk –
lehetnénk – egy kicsit jobbak.

– Néhány hónapon belül két olyan, távoli helyen is járt, ahol a kereszténység végvárai bizony nagy veszélyben vannak…
– Az egyik ilyen helyszín Irakban, a másik pedig Egyiptomban van. Szerettük volna felhívni a figyelmét a világnak azokra, akik a hitük, a keresztény hitük miatt kerültek végveszélybe. Irakban egy olyan menekülttáborban járt a forgatócsoportunk, ahol az arab terrorista állam, az ISIS által elűzött keresztények voltak. Megható volt velük a találkozás. Annak is nagyon örültek, hogy megöleltük, együttérzésünkről biztosítottuk őket. Megrendített, amilyen alázattal fogadták el a nehéz sorsukat, az üldöztetést, amelyet tudatosan vállaltak a hitükért. Boldog voltam, hogy csupán az ottlétünkkel mosolyt és reményt csalhattunk az arcukra.


– A másik döbbenetes helyszínük Egyiptomban volt.
– Ott ugyan az állam védelmezi a kopt keresztényeket, ám szélsőséges terrorista csoportok folyamatosan veszélyeztetik ezeknek a keresztény hitüket gyakorló embereknek a létét. Az érkezésünk előtti hetekben kétszer is támadás érte a gyülekezet tagjait. De őket sem törte meg a sok aljas merénylet, amelyek árnyékában élniük kell.

– Igazán veszélyes helyszíneken és időszakban készült mindkét filmje. Lett volna oka a félelemre.
– A felvállalt küldetés valahogy magabiztossá tett engem, még akkor sem rettegtem, amikor aknás vidéken kellett keresztülautóznunk. Szerencsére mindkét országban biztonsági erők felügyelete mellett dolgozhattunk.

– Mindkét alkotásának bemutatása nagy megdöbbenést váltott ki a nézőkben.

– Az igazán megrázó „utóhang” az volt számomra, amikor az arcokon döbbenetet és együttérzést láttam… Sok mindent nem tudunk még az üldözött keresztényekről, és amikor szembesülünk a szenvedéseikkel, megpróbáltatásaikkal, akkor jövünk rá, mennyire hálásak lehetünk a Jóistennek, hogy békében élhetünk. Érdemes volt tehát ezt a küldetésünket is teljesítenünk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.