EUR: 322,13 Ft
CHF: 283,90 Ft
2018. november 12., hétfő
Jónás, Renátó

Egyéb Kecskemét

Simicskó: Elkezdődött a fejlődés korszaka

Jelentős költséget takarít meg a honvédség a közelmúltban vásárolt két Airbus A–319 típusú többfunkciós csapatszállító repülőgéppel, eddig ugyanis átlagosan évente 500-600 millió forintot költöttek repülőgépbérlésre – erről beszélt a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Simicskó István a pénteken Kecskeméten bemutatott kép gépet a haderőfejlesztés fontos elemének tartja. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban megfogalmazták azokat a fontosabb célokat, amelyeket képességbővülésben, technikai modernizációban el szeretnének érni. Kiemelte: elkezdődött a fejlődés korszaka a Magyar Honvédség életében.


A Magyar Honvédség Csehországból érkezett Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgépeinek egyike
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az An–26-os repülőgépekkel, Simicskó István azt mondta: nem pazarolnak, felelősen gazdálkodnak, amíg még biztonságosan használható, van harci értéke, addig megtartják azokat. Az orosz helikoptereket is megvizsgáltatták, és szakemberekkel egyeztetve döntöttek azok üzemidejének hosszabbításáról, korszerűsítéséről.

Simicskó István honvédelmi miniszter (jobbra) és Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elnöke (középen) is megtekintették az A319-eseket
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Simicskó István azt is elmondta: a NATO-tagországokkal szemben nemcsak a 2 százalékos GDP-arányos honvédelmi költségvetés elvárás, hanem az is, hogy  a kiadások aránya optimális legyen: 40 százalékot működésre, 30-30 százalékot pedig az illetményekre, valamint fejlesztésre fordítsanak. A miniszter szerint a honvédség idei, mintegy 428 milliárdos – a GDP arányában nagyjából 1,2 százalékos – költségvetési terveiben közelítenek ehhez a NATO által elvárt optimális arányhoz. Növekedési pályára állítottuk a honvédséget – fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök neve az égbe kiállt

  A hősök neve az égbe kiállt

  1956 egy csoda, amikor egy ország nem félt, és minden ízében megtapasztalhatta, hogy ilyen nagy dolog a szabadság – fogalmazott november 4-i megemlékező beszédében Balogh László, a humán bizottság elnöke.

 • Jövőd a tét!

  Jövőd a tét!

  A „Jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítást a közelmúltban rendezték meg a Messzi István Sportcsarnokban. Az általános iskolás gyerekek nem ismerik a szakmák tartalmát, de általában határozott véleményük van arról, milyen szakterületen szeretnének továbbtanulni.

 • Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  A jobbikos városvezetés ad hoc alapon működteti a várost, nincs jövőképük, ezért egyetlen cég késleltetett adóbefizetése miatt már kétségbeestek. Közben sok millióba kerülő politikai állást tartanak fenn.